| TheonaBlood a întrebat:

Cum recunosc un verb copulativ? Ofer fundita :*!

Răspuns Câştigător
| Mareacluj a răspuns:

1.a fi (când nu are sensul de a se afla, a se găsi, a exista) Ex. ea este frumoasa. Aici nu poti inlocui vb.cu unul din sensurile din paranteza.
2.a deveni (este întotdeauna copulativ)
3.a ieși (când are sensul de a deveni) A iesit medic. Insa daca folosesti sensul uzual, (a iesit din casa), e predicativ
4. a se face (când are sensul de a deveni) S-a facut medic. Daca spui "si-a facut tema", sensul uzual, nu mai e copulativ.
5.a ajunge (când are sensul de a deveni) A ajuns doctor-copulativ, insa daca folosesti sensul uzual (A ajuns la gara), e predicativ.
6.a rămâne (cand nu are sensul de a sta) Am ramas singur-copulativ. Am ramas (stat )acasa -predicativ
7.a însemna (cand nu are sensul de a nota) Ai insemnat ceva pentru. mine-copulativ. Ai insemnat pagina (ai notat pagina, predicativ).
8.a (se) părea (cand arata aparenta) Parea frumos-copulativ.
9.a reprezenta -Reprezinta mult pentru mine - copulativ (il poti inlocui cu "a fi")
10.a se numi e copulativ cand se refera la nume. Ma numesc Ion.
11.a se chema la fel ca la 10.
12.a se naște (dar numai cu sensul de "a fi" ca o calitate) Ex. El s-a nascut poet (adica s-a nascut cu aceasta caliatate, este poet din nastere).
13.a constitui-cand e folosit cu sensul de "a insemna", asa cum am spus mai sus.
14.a costa
La "a fi"trebuie mai multa atentie, pt.ca in afara de verb predicativ sau copulativ mai poate fi si auxiliar. de asemenea atentie si la vb.predicative la diateza pasiva pentru.a se evita confuziile cu vb.copulativ diateza activa. in principiu vb.copulative, cum nu sunt multe, le poti memora, avand in vedere sensurile mentionate.

4 răspunsuri:
| aleCsandrra a răspuns:

Pai trebuie sa stii ca verbele copulative sunt doar 8, alea mai importante : a fi, a deveni, a se face, a parea, a insemna, a iesi, a ajunge si a ramane. Mie asa mi-a dat profa de romana si iti dai seama ca formeaza predicatul nominal.

| Dizz a răspuns:

1. a fi (când nu are sensul de a se afla, a se găsi, a exista)
2. a deveni (este întotdeauna copulativ)
3. a ieși (când are sensul de a deveni)
4. a se face (când are sensul de a deveni)
5. a ajunge (când are sensul de a deveni)
6. a rămâne (cand nu are sensul de a sta)
7. a însemna (cand nu are sensul de a nota)
8. a (se) părea (cand arata aparenta)

| Elena_Mirela_1978 a răspuns:

Ajunge atata cearta

| Elena_Mirela_1978 a răspuns:

Ajunge atata cearta este verb predicativ

Întrebări similare