| sabin89 a întrebat:

Unde este localitatea Şavli în Europa (deci nu aia din India)?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

In Rusia, de fapt, partea poloneza ocupata de rusi.
Nu era o localitate, ci mai curand un sat, acolo si-a avut cartierul general Alexandru I in batalia de la Friedland cu Napoleon.

P.S. Am asa o dorinta...sa te omor pe loc! big grin
Data viitoare te rog sa ma ajuti mai mult...ca sa te ajut.
Realizezi ca ai intrebat ceva de genul:
"Ce s-a intamplat in localitatea x (care nu mai e pe nicio harta), din punct de vedere istoric (CARE istorie/CAND/CUM?)"?
Oi fi eu destept rau...dar doua ore mi-a sarit creierul in aer... laughing

16 răspunsuri:
| Floria_Ioan_1996 a răspuns:

Nu exista in europa, e doar cea din india

| sabin89 explică:

Nu am găsit-o nici pe net, nici în dicţionare. Dar există în cartea de istorie.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Trebuia să fi adăugat eu niste detalii, cum că acolo se afla Alexandru în timpul bătăliei respective (în vara lui 1807), că stiam asta. Interesant că ai reusit s-o găsesti, că netul nu prea s-a dovedit a fi de ajutor. Multe localităţi si-au schimbat numele de atunci. Cred că nici Tilsit nu mai e Tilsit, nici Koenisberg...si nici multe altele. E frustrant când vrei să urmăresti o anumită istorie si te trimite la localităţi pe care tu nu le poţi identifica.
Tu zici că vrei să mă omori, dar eu vreau să-l omor pe Alexandru. Am mare ciudă pe el. S-a comportat mereu necinstit faţă de conducătorul mondial. Altfel spus, mereu cu două feţe. Îmbrăţişări în văzul publicului la Tilsit si mai apoi la Erfurt, pozând ca un aliat, dar numai aliat nu a fost. Ca să nu mai spun că s-a numărat printre conspiratorii care au pus la cale asasinarea lui taică-su.

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Intr-adevar a fost o intrebare grea, o provocare, dar cum de ceva timp am luat hotararea sa bag in seama intrebarile GRELE, si doar pentru amuzament, "petardele" plictisitilor, per total, a fost bine pentru sinapse. happy
Invata impartialitatea, (e dificil in context istoric), dar numai asa ajungi unul bun, si nu un Roesler.
Ma bucur ca ti-am fost de ajutor. happy

Imi si place maxim, ca DUPA ce apare raspunsul... apar si "desteptii": "fa asa", "cauta asa"..."e simplu dom'le!" rolling on the floor
TARI! big grin
Unde au fost astia, de la punerea intrebarii, la raspuns?
Cred ca au cautat "lupta Şavli"...de aia ai si primit 100 de raspunsuri.
Greu cu prostii...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Darkmagic):

Adevarul e ca aceasta a fost una din cele mai grele intrebari puse vreodata pe TPU.
Numai cineva cu o minte scliptoare putea gasi raspunsul, mai ales tinand cont de faptul ca nu s-au dat prea multe elemente ajutatoare.
Ce-i drept si un copilas de 10 ani putea face legatura intre istorie si lupte si sa caute pe Google search 'lupta Şavli' sau ceva de genul acesta ori pur si simplu 'istorie Şavli ', ca sa afle mai exact ce si cum, dar ar fi durat prea putin in comparatie cu cele doua ore necesare cuiva destept rau si drept urmare raspunsul lui ar fi fost mult mai putin de ajutor.
Bine, nu luam in calcul posibilitatea de a cere informatii suplimentare de la cel care a postat intrebarea, optiunea asta e valabila numai pentru cei destepti bine, nu pentru aia destepti rau.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Sarcastic? Acum, că tot esti prin preajmă, chiar as mai vrea ceva detalii, în caz că pot fi obţinute. Care e numele localităţii în prezent? Sau în apropierea cărui oraş mai acătării se află?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Nu cred ca exista prea multe informatii despre asta, tinand cont nu neaparat de faptul ca era o asezare foarte mica, ci de rolul nesemnificativ pe care l-a jucat in evenimentele respective.
Sigur, as putea sa petrec si eu ca altii nu stiu cate ore incercand sa caut ceva, ca sa vad cum e sa iti sara creierul in aer, dar mai bine nu, chiar daca poate un eventual succes mi-ar asigura un loc micut in categoria desteptilor rau (nu prea mare, pentru ca unii si-au pus funduletul pe mai multe scaune de acolo, plus jucariile pe altele).

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Eu am mai "scormonit" puţin prin net, plecând de la indicaţia lui Darkmagic (pe care pe nedrept îl iei peste picior, el fiind unul din cei mai informaţi useri de pe aici, mai ales în fizică - vezi, de exemplu, comentariile lui despre natura spaţiului sau despre dimensiuni), deci plecând de la indicaţia că trebuie să fie pe teritoriile ocupate în acea vreme de Rusia, am dat de Siauliai. Să fie ăsta oare vechiul Şavli? Că l-am văzul acolo pus într-o paranteză, ca loc istoric. Dacă ar fi asa, atunci, după cum scrie pe net, ar fi un oraş mare din actuala Lituanie, deci nu o aşezare mică si neînsemnată. Nu stiu ce să zic.

https://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0iauliai

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Cam asta pareau sa indice rezultatele cautarii dupa numele in limba romana, ca era o asezare mica. Plus ca nu e deloc ilogic ca un oras mare de astazi sa fi fost acum cateva sute de ani o asezare cu mult mai mica.
La o lectura rapida a paginii am vazut ca apar acolo nume ca Tilsit si Kalinigrad, asa ca s-ar lipi destul de acceptabil.
Nu stiu de unde ai ajuns la concluzia ca il ironizez pe Darkmagic, eu il apreciez foarte mult, chiar daca stima nu este reciproca.

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Yermolov spune ca acolo, in Siauliai a primit Alexandru I propunerile de pace si i-a trimis refuzul sau lui Napoleon, prin Rostovski.
2 probleme:
- Yermolov nu a participat la batalia de la Friedland.
- Aceasta (Batalia de la Friedland) a avut loc la Pravdinsk, loc aflat totusi la o distanta uriasa de Siauliai/Savli, pentru vremurile acelea, si pentru un cartier general al Tarului.

Am sa SAP dupa tampitul asta de Savli, si iti voi spune daca a fost/este la granita cu Polonia sau in Lituania.

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Back.
Siauliai este Savli.
Tembelii de rusi numeau "targuri" orice burg din zona de nord.
Daca ai o engleza buna la tine, cauta:
Russian Eyewitness Accounts of the Campaign of 1807.
Acolo am gasit Siauliai.
Felicitari.
Si Sarcasticului!
Ca m-a enervat! laughing
Altfel nu cautam eu prin Eyewitness Accounts...nici daca exploda TPU.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Asa e, nu mai am niciun dubiu. Bine că s-a rezolvat. Mi-a venit inima la loc laughing Puteam eu trăi si dacă nu stiam unde e Şavli, dar asa sunt unii curiosi din fire. Cred că ar fi bună de cumpărat cartea aia a lui Mikaberitze. Istoria e interesantă. Si ce puţin trăiau oamenii pe vremea aceea. Bietul Alexandru nici cincizeci de ani n-a apucat. Bonaparte a trecut doar cu puţin de 50. Si cam la fel era cu mai toţi regii, prinţii si prinţisorii; dar, desigur, si cu oamenii de rând. Prin comparaţie, uite, de exemplu, cât a trăit Regele Mihai, desi a fost stresat si hărţuit atâta. Cât a trăit Bush, câţi ani are Carter sau Kissinger si mulţi alţii. Sau, de ce nu, cât vom trăi si noi happy
N-am prea înţeles ce-ai vrut să zici cu Pravdinsk. Ai zis "Aceasta a avut loc la Pravdinsk". Care "aceasta"? Ce a avut loc acolo?

| Thecurious a răspuns (pentru sabin89):

Dupa revenirea in Romania, Majestatea sa nu a mai fost "stresat si hartuit", ba din contra. Nu cred ca poti compara viata unor oameni simpli -noi- cu viata unor lideri care au beneficiat de un trai si o educatie de exceptie.

| sabin89 explică (pentru Thecurious):

În secolele trecute, chiar si oameni care erau crescuţi în puf si în lux mureau de timpuriu, mulţi dintre ei. Uite, de exemplu, Alexandru, că de el fu vorba mai sus, a avut unsprezece copii. Primul (Maria) a murit la vârsta de un an. Al doilea (Elisaveta) a trăit doi ani, Zenaida a murit la patru ani, Sophia la saisprezece, Wilhelmine la patruzeci si sapte... Ceilalţi au trăit ceva mai multişor.
Fiii Caterinei de Medici: Regele Francisc - 16 ani, Elisabeth - 23 ani, Claude - 28, Louis - 1 an, regele Carol al ix-lea - 24 ani...
Am dat doar câteva exemple.

| Thecurious a răspuns (pentru sabin89):

Probabil au fost morti cauzate de boli.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Mda... dacă mi-ar fi dat în gând să pun Pravdinsk pe Google, as fi aflat că e unul si acelasi cu Friedland. happy