anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună tuturor. Am o problemă şi aş vrea să nu mă luaţi cu miştouri, este un subiect delicat. Bun, acum am 15 ani. Încă de când eram mai mică, tatăl meu obişnuia să bea şi de fiecare dată o lovea pe mama, o jignea, o înjura. Au trecut mai mulţi ani şi el a renunţat la violenţa fizică. În schimb, şi dacă e beat, şi dacă nu, o jigneşte, se ia de fiecare lucru pe care îl spune şi îl face, nejustificat. Săraca mamă, sufăr enorm s-o văd răbdând şi îndurând certurile zilnice şi reproşurile interminabile. Nu este o singură zi fericită în familia noastră. Mi-e teamă că mama nu va mai putea la un moment dat îndura toate astea şi se va îmbolnăvi de inimă. Eu pot duce, deşi mă jigneşte şi pe mine. Dar cui îi pasă că mă jigneşte pe mine? Eu o iubesc pe mama şi pur şi simplu nu pot suporta să-l văd făcându-i asta... Atunci ripostez şi mă iau de el, iar el îi spune mamei că din cauza ei mă port aşa, că ea creează tot răul. Mă doare enorm, sufăr şi plâng zile întregi şi din cauza aceasta sunt şi timidă, sperioasă, închisă în mine. Acum suntem într-o ţară străină şi suntem cam legate la mâini, însă peste 6 luni, când ajungem în RO, vreau să îi cer mamei să divorţeze. Voi ce credeţi despre asta? Încă ceva. Sunt o elevă eminentă, nu mă laud, nu asta-mi este intenţia, însă ştiu că aş avea un viitor de succes. Problema este că tatăl meu este cel cu veniturile, mama aduce mai puţin şi nu ştiu dacă ar ajunge pentru nevoile mele. Ce să fac(em)?

27 răspunsuri:
| cuvant a răspuns:

Sunt cateva lucruri care se pot face... divortul e unul din ele... e posibil sa se ajunga acolo
1. De ce nu suni la "Telefonul Copilului" sa-i spui situatia deoarece tu esti abuzata verbal si emotional.
2. Poti merge la directia pentru protectia copilului si sa faci o sesizare
3. Vorbeste prima data cu mama ta si vezi de ce mai sta cu el? si fii alaturi de ea.
Crede-ma ca ce ti se intampla acum... e normal sa te inchizi iar mai incolo sa cauti modele masculine si vei avea probleme mari in relatii daca continua asa ceva. Deoarece fiecare lucru ce il vezi, simti, auzi... se intiparesc in mintea ta.
Mama ta... e posibil din cauza asta sa nu se desparta deoarece nu stie cum sa reactioneze dupa si plus ca simte ca-l iubeste.

| William a răspuns:

Imi pare rau pentru tine dar mama ta trebuie sa suporte consecintele casatoriei cu tatal tau. Daca nu a fost in stare sa gasesasca pe cineva mai bun...

| afrodita3333 a răspuns:

Indiferent daca produce mai putin decat el, mama ta at trebuie sa divorteze.Asa ar fi mai bine si pentru tine si pentru ea.Chiar daca are un salariu mai mic nu merita sa setea langa o asemenea persoana. Aveti cu siguranta rude, poate chiar parintii mamei tale sa va ajute, sa stati la ei o perioada dupa divort.

evenso
| evenso a răspuns:

Trista situatie.
Mama ta ar trebui sa faca un calcul, daca cu salariul ei, ar ajunge pentru cheltuilelile voastre. Daca da, atunci merita sa divorteze sa puteti avea si voi o viata decenta.

| AnnnaMarrria a răspuns:

Parerea mea este ca ar trebui sa divorteze de tatal tau!
Si cu ajutorul tau...pentru ca inveti bine, poate poti castiga o bursa. Ajut-o cat poti si tu si incercati sa va descurcati. Nimic nu este imposibil.
Va mutati la o bunica sau o ruda pana va veti gasi un apartament sau o casa numai a voastra... Din banii tai de buzunar poti strange si o mai poti ajuta. Iti doresc mult noroc. Si sper sa reusiti.

| anonimg a răspuns:

Nu exista problema care sa nu aiba solutie. Nu spun asta pentru ca sunt un om optimist; o spun ca un om care se increde in Dumnezeu.
Daca vei aduce problema inaintea Lui, aceasta este ca si rezolvata; si fara interventia vreunui om.
Niciodata divortul nu a rezolvat vreo problema. Problema tot va ramane, chiar daca oamenii nu mai stau impreuna.
Nu cauta ajutorul la oameni, si nu cauta sa faci ceea ce crezi tu ca este bine. Este scris: "Multe cai i se par bune omului, dar la urma duc la moarte. -" (Proverbe.16:25)
Acum dar, esti destul de mare sa iti poti raspunde la o intrebare: ce este mai bine -sa ceri ajutorul oamenilor sau al lui Dumnezeu? Sa fie oare efort prea mare din partea ta ca sa te pleci pe genunchi si sa Ii ceri ajutorul? Oare nu este voia Lui ca inimile parintilor sa fie intoarse spre copii si inimile copiilor spre parinti? Acela care a creat inimile oamenilor, sa nu aiba putere sa lucreze si la inima tatalui tau? Cu siguranta ca da. Dar El nu poate sa faca prea mult in vietile noatre din pricina ca nu-i cerem ajutorul; ca nu simtim nevoia de sprijinul Sau. El este mult mai doritor decat ne putem imagina noi ca sa ne vina in ajutor.
"Incredinteaza-ti soarta in mana Domnului, increde-te in El, si El va lucra." (Psalm.37:5)
"Increde-te in Domnul din toata inima ta si nu te bizui pe intelepciunea ta!" (Proverbe.3:5)

| Danut_Popa_1961 a răspuns:

Din nefericire,pentru el a devenit o povara casnicia. Ajut-o sa-si refaca viata,pana nu e prea tarziu. Daca au trecut ani si se comporta astfel,nu mai e de facut mare lucru,decat divortul.Din nefericire, majoritatea femeilor indura in tacere, sperand la ceva ce nu va veni, sau o fac pentru copii.Dar, daca o iubesti, ajut-o sa se hotarasca.Are si ea dreptul la o viata linistita.

| 116111 TelefonulCopilului a răspuns:

Buna, Deea,

Ne dam seama ca treci printr-o situatie dificila. Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Romtelecom si Cosmote, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro

Asteptam sa te ajutam!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Decit asa o viata, mult mai bine este sa divorteze. Violenta psihica este mai periculoasa decit cea fizica. Spui ca el este cel cu veniturile. Dar ai calculat cit din ele le bea? Nu cumva va va fi mai bine numai cu banii mamei? Eu cred ca mama a stat cu el gindindu-se la tine. Asa fac femeile, se sacrifica pentru copii.
Veti ramine in strainatate sau va stabiliti in Romania? Intreb, pentru ca in strainatete mamele singure cu copii au multe drepturi si ajutoare. Mama ta trebuie numai sa se intereseze de unde si ce sa ceara. Iti doresc numai bine!

| EuDeeaEu a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu, ne stabilim in RO in septembrie. Urma ca tata sa ne duca in Anglia, insa daca vor divorta, vom ramane aici. In concluzie. strainatatea se exclude.

| anonim_4396 explică (pentru EuDeeaEu):

Pacat. Nu puteti ramine unde sinteti? Daca el tot pleaca in alta parte...

| EuDeeaEu a răspuns (pentru EuDeeaEu):

Multumesc din suflet tuturor pentru raspunsuri, inseamna mult pentru mine!

| EuDeeaEu a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu, pentru ca tot multumita lui suntem aici, iar mama nu prea le are cu lb straine, ca sa ramanem aici.

| anonim_4396 explică (pentru EuDeeaEu):

Ah, era sa zic una de dulce! Cum adica "multumita lui"? Ca doar nu este strain, ati tinut familia unita. Mama se va descurca, va invata limba. Cum se descurca acum, va fi si atunci. Apoi, unde trebuie (oficial), o ajuti si tu cu traducerea corecta. Luati in calcul aceasta varianta. Mama sa vorbeasca dinainte cu patronul (sau familia, depinde unde lucreaza), sa le spuna ca va ramine doar ea cu tine. Sa o invete ce sa faca. Succes si fii tare!

| MayanMistica a răspuns (pentru EuDeeaEu):

In ce tara sunteti?

| Stelutza1990 a răspuns:

Ceau, draguto.
Imi pare rau sa-ti spun asta, dar mama ta este o planta. trandafir, garoafa, etc, dar PLANTA.
Ea nu vede ca tu suferi din cauza proastei relatii pe care o au ei?
Nu da toata vina pe tatal tau.
Si ea se complace in rol de victima, plus ca, ma tem ca te foloseste un pic.

Discuta cu ea, intai, apoi cu tatal tau, si spune-le exact ca esti nefericita in familia voastra.
Decizia divortului nu este a ta, ci a lor.
Te-am tzucat, si nu te lasa implicata in razboiul lor personal.
Tu ai treaba destula cu tine, si ai dreptul sa le pretinzi si tatalui si mamei sa-ti poarte de grija, ca esti a lor, nu esti luata de pe strada.

| doinitsaandronic a răspuns:

DIVORTUL
e sigura cale

| SSWK a răspuns:

Problema este spinoasa si include multe aspecte. Mai mult decat poate suporta un copil de 15 ani.
"Nevoile mele"... egoism sau conservare?
Cel mai bine, discuta cu mama ta si incearca sa-i deschideti ochii tatalui tau. Stiu, cateodata este imposibil, dar merita incercat. Nu uita ca roata este rotunda, se invarteste si nu stii cand te nimereste.

| OkAyAn a răspuns:

Buna in primul rand si eu am trecut prin asa ceva si uneori se mai intampla!sad
Dar la tine e mai grav, dupa ce ai povestit ar trebui sa divorteze ca altfel veti ajunge si mai grav(sper sa nu te speri sau intristez dar dintr-o bataie poate sa o ucida sau dintr-o palma poate sa cada cumva si sa se loveasca grav)!
Si cu bani ar trebui sa mergeti la o ruda daca nu aveti o locuinta a voastra(ca cu chiria nu cred ca faceti fata dupa cum ai povestit) si daca tot sp ca te descurci cu scoala si daca poti lua o bursa te va costa mai putin scoala(de ex bani bursei ii poti folosi numai pentru scoala ori pentru alt ceva)!
App poti sa iti gasesti si tu de munca ceva usor (sunt locuri de munca dar nu de astea grele de ex un prieten de al meu are 16 ani a muncit vara trecuta pentru un fast-food(mesopotamia din orasul Bacau daca il sti)si impartea prin locul unde ii sp sa sa se duca(sau alegea el)si impartea fluturasi facea reclama mai pe scurt!
Oricum sper ca in viitor sa va fie mult mai bine si nu stiu ce sa mai spun alt ceva decat Dumnezeu sa va ajute!

| Anailyn a răspuns:

Uite, cazul tau este asemanator cu al meu. Acelasi lucru pateam si eu cu tata, recunosc ca el nu consuma tot timpul alcool, dar existau batai interminabile. Si mama are salariu minim pe economie + datorii, deci ne alegem cu o nimica din salar, insa ne-a fost mai greu la inceput, l-am dat pe tata in judecata pentru pensie alimentara(25% din salar) si mi-au venit banii din urma care nu i-am primit. Bine, mama a bagat in acelasi timp cu divortul, in acelasi proces, si pensia, insa puteti face in felul urmator, sa bagati doar pentru pensie, si dupa ce ajungeti la o linie dreapta cu banii, sa bagati la divort. Nu este neaparat obligatoriu sa divortezi dupa ce pleci, mama a divortat la un an, insa iti spun de pe acum, este foarte greu, sprijinul va fi limitat si poate tatal tau se va ambitiona precum al meu, sa nu vrea sa-ti dea nici-un ban. Nu te speria, nu este dupa cum vrea el, dar sa stii ca ve-ti fi mai linistite. Daca va puteti muta la niste rude pana se va termina toata hora aceasta este si mai bine, dar daca nu, va gasiti o chirie intr-o garsoniera si usor usor va ve-ti reveni. Mi-ar placea sa tinem legatura, sa imi spui cum sunteti, si de ce nu, si sprijin moral. Bafta pe viitor, sa fiti puternice si sa nu uitati ca treuie sa fiti tari in orice situatie!:*

| TravisForest a răspuns:

Buna! Eu cred ca divortul este cea mai buna solutie. Probabil atunci nu se va mai chinui nici mama ta nici tu. Cand veniti in Romania, ar trebui sa vorbesti cu mama ta si sunt sigur ca o vei convinge! Multa bafta!

Travis.

| acidickiddo a răspuns:

Aceiasi situatie este si la mine in familie.Si eu i-am zis mamei sa divorteze de tata si n-a facut-o.Dar nu tine de ceea ce vreau eu, ci de ceea ce isi doreste ea.Ar trebui sa stai sa discuti cu ea deschis, sa ii spui ca suferi mult si ca nu iti place sa o vezi mereu in aceiasi situatie. Spune-i ca ii vrei binele si ca trebuie sa ia o decizie care sa ii schimbe viata atat ei cat si tie.

| AnneMarye001 a răspuns:

Buna,cam toti spun ca singura sansa e divortul dar gandeste-te la urmatoare intrebare: (dupa divort)daca tatal tau se va imbata si va veni dupa tine si dupa mama ta sa va omoare? gandeste-te si la asta.Inteleg ca si tu si mama ta v-ati saturat si va este enorm de greu(inteleg prin ce treci).Si eu sunt de acord cu divortul, meritati o viata mai buna si tu un viitor mult mai frumos si fara violenta(partea cat de cat buna e ca tu nu faci exact ce vezi in familie, esti un caz mai deosebit in bine.Mai bine timida decat sa fi criminala si sa iei exemplul atalui tau, de timiditate poti trece cu ajutorul unui psiholog sau cu ajutorul prietenilor).Nu uita sa nu renunti la scoala orce ar fi.Imi pare rau de tine, ai grija de tine in primul rand si de mama ta.O viata frumoasa ai

| darius4181 a răspuns:

La mine a fost la fel.
Mama mea era batuta si injurata.
Mama mea a fost la o biserica si s-a rugat pentru el.
Ea a suportat vreo 2 ani.
Pina intr-o zi cand el nu avea bani.
Si mama ia povestit despre dumnezeu.
Si apoi tata a venit la biserica.
Eu in nainte de asta ma rugam pentru el.

Eu te sfatuesc sa te rogi pentru el sau
sa ii spui la mama ta sa astepte pina mergeti in napoi in Romania si apoi mama ta va trebuii sa bage la divort.

Pa! Pa!

| ann19 a răspuns:

Poi eu zic ca cel mai bine ar fi sa divorteze, iar tatal tau v-a trebui sa iti asigure o pensie lunar happy si chiar si asa esti fata lui

| PetruM a răspuns:

Un divorț de genul acesta, din punct de vedere tehnic se poate soluționa cam așa:http://academiademediere.ro/divort-international-prin-corespondenta/

| Maria1324 a răspuns:

Draga mea, imi pare rau pentru tine. Eu iti recomand sa o sfatuiesi pe mama ta sa divorteze. Decat sa aveti o viata chinuita amandoua, mai bine sa fiti linistite, cu mai putini bani. Acum vine partea a II'a...Sunt sigura ca mama ta va face tot posibilul sa te ajute SI financiar ca sa reusesti in tot ce vrei sa faci. Crede-ma, ca mai bine sa fiti fericite. Gandeste-te la mamica ta, care zilnic sufera. Gandeste-te cate indura mama ta zilnic.sad Sunt sigura 100% ca mai bine ati scapa de acest chin si treaba cu banii, stiu ca e greu, dar se va rezolva si asta. happy
Nu cer funda, in schiimb vreau sa iei o hotarare corecta. :*