| AndreaLee94 a întrebat:

Bună ziua! Am și eu o situație mai specială cu bunica mea și poate cineva a mai trecut prin ceva asemănător.

Bunica se află într-un azil, iar eu sunt cea care se ocupă de dosarele ei și de partea financiară. Până acum am ridicat indemnizația de handicap și de însoțitor de la poștă fără probleme, timp de un an de zile, pe baza unei adeverințe de la centru și a unei împuterniciri făcute de mână. Așa am procedat în fiecare lună și nimeni nu mi-a spus că nu ar fi în regulă.

Luna aceasta însă, când m-am dus la poștă, doamnele de acolo – foarte nesuferite și cu atitudine de parcă îmi făceau o favoare – m-au luat de sus și mi-au spus brusc că „nu se mai poate așa". Mi-au zis că trebuie să fac altfel, prin notar. Problema este că bunica are probleme de memorie (se încadrează pe spectrul demenței). Ea mă recunoaște, poate comunica și înțelege lucruri, dar are momente de confuzie și uită repede, repetă aceeași întrebare la scurt timp. Din această cauză, eu nu cred că un notar ar veni la azil să îi facă o împuternicire, pentru că ar observa imediat că nu e în deplinătatea facultăților.

Situația asta m-a pus într-o mare încurcătură. Eu sunt cea care m-am ocupat de dosarul bunicii, eu am depus actele, eu am făcut toată alergătura. Am sunat la DGASPC Sector 4 de zeci de ori, am trimis e-mailuri, dar nu răspunde absolut nimeni. Și eu nu știu ce să fac mai departe. Pensia aceasta e necesară pentru a plăti azilul, iar dacă nu o ridic până pe 28, nu știu ce se întâmplă cu banii.

Întrebarea mea este: a mai întâlnit cineva o astfel de situație? Cum ați procedat? Există o soluție legală rapidă, mai ales pentru luna aceasta?
Luna viitoare mă mai pot organiza cumva (poate să o facem prin card, sau să caut altă variantă), dar acum am nevoie de o soluție urgentă.

Mulțumesc mult pentru orice sfat!

13 răspunsuri:
| romeo78 a răspuns:

Mergi la tribunal, la registratură și ceri informații despre cererea de unic aparținător al unei persoane care nu mai are discernământ. E un proces civil, fără avocat, problema e că poate dura o lună până la termenul de judecată, deoarece sunt încă în vacanță. Cu banii nu se întâmplă nimic, se depun la trezorerie și după ce ai actele de la tribunal îi vei putea ridica. Problema este că cererea de la tribunal trebuie să o faci pe numele tuturor instituțiilor statului unde ai treabă, pe numele azilului, dar mai ales pe numele băncii unde vrei să îi faci cont bancar.

| AndreaLee94 explică (pentru romeo78):

Bună ziua.
Deci nu pierd banii pentru luna asta, după ce am tutela bunici pot trebuie sa fac cerere ca sa primesc banii din urmă înapoi? Sau cum se procedeaza?

| romeo78 a răspuns (pentru AndreaLee94):

Exact cum am explicat prima dată procedezi!

| mihai69 a răspuns:

Ar trebui să fie declarată (nu știu exact termenul juridic) în incapacitate și pe baza acelei adeverințe să obții de la judecătorie tutela ei.

| mihai69 a răspuns (pentru mihai69):

Doar beneficiarul pensiei poate face cerere să primească banii în cont.

| AndreaLee94 explică (pentru mihai69):

Și dacă beneficiarul nu mai are discernământ?

| AndreaLee94 explică (pentru mihai69):

Și cat durează procesul ăsta?

| mihai69 a răspuns (pentru AndreaLee94):

Pune mai bine întrebarea la categoria potrivită (legislație) și acolo vei primi răspunsuri mai la obiect.

| gabicoo a răspuns:

Pui pensia pe card.

| StoicAnalysis a răspuns:

Te duci la casa pensiei ( CNPP) cu dosarul in brate si cu extrasul de cont de la contul bancar facut de tine si spui ca vrei sa primesti pensia pe card. In felul asta nu mai ai treaba cu posta romana.

Insa pana atunci, banii de pe luna asta, raman blocati la posta pana cand reusesti cumva sa-i scoti.
Ar mai fi o varianta sa iei legatura cu casa de pensii si sa le comunici aspectul asta. Poate pot pune ei o vorba la posta respectiva incat sa-ti dea banii respectivi. Daca reusesti lucrul asta, mergi imediat la CNPP si pune-i pensia bunicii tale pe card.

| AndreaLee94 explică (pentru StoicAnalysis):

Contul bancar nu trebuie să fie pe numele bunicii?
Ea are un card la BCR dar am nevoie de ea fizic la bancă ca să scot extras de cont…

| StoicAnalysis a răspuns (pentru AndreaLee94):

Trebuie imputernicire de la notar sau sa te declari insotitor la casa de pensii. Avand in vedere ca bunica ta nu e in toate facultatile mintale, oricum ai da-o tot trebuie sa ai imputernicire sau sa fi insotitorul ei.

| Gabryel85 a răspuns:

Mă gândesc că s-ar fi putut direcționa pensia și tot ce mai are bunica de primit, direct către azil, pentru că până la urmă acolo este titulara. Azilul oprește ce are de oprit în contul îngrijirii, iar tu poți primi ce mai rămâne. Bineînțeles, pentru asta trebuie să fie doamnele alea mai drăguțe și mai binevoitoare, probabil.