| mermadia a întrebat:

Ce se intampla daca o familie era prea numeroasa in timpul comunismului? ce drepturi aveau femeile si copiii atunci?

7 răspunsuri:
kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Femeile în sine aveau tot aşa, un concediu de maternitate (ca şi acum) dar care era de un an şi nu de doi cum este acum însă la cursul de atunci era de două ori mai bine plătit.
În plus, dacă o familie stătea în apartament de două camere şi avea deja 2 copii şi-l făcea pe-al treilea, putea cere de la Partid un apartament mai mare şi în cam 60%-70% din cazuri chiar şi primeau datorită politicii pro-nataliste practicate de stat pe atunci.
Copiii, pe de altă parte, până terminau clasa a XII-a, o duceau mult mai bine decât cei de astăzi.
Rechizitele erau foarte ieftine, astfel încât toată lumea să-şi permită să-şi trimită copilul la şcoală. (în comparaţie cu prezentul unde îţi dai salariul pe o lună şi jumătate la 15 septembrie)
Nu exista niciodată PREA numeroasă.

Era mult mai încurajată procrearea atunci şi, din păcate, era interzis avortul. (sau din fericire pentru încuiaţii religioşi)

Sper că te-am lămurit.

| Roby67 a răspuns:

Pe timpul comunismului nimeni nu avea drepturi, numai obligatii.

| DeeDee28 a răspuns:

In timpul comunismului aproape toate familiile erau numeroase si aveau foarte multi copii. Drepturi nu prea aveau, de altfel, nici barbatii. Cu atat mai putin femeile si copiii. Indatoriri aveau destule deoarece Ceausescu le-a impus multe reguli

| eugem35 a răspuns:

Pe vreme comunistilor aveam o vecin in bloc care avea 10 copii si avea doua apartamente unul cu patru camere sunul cu dou camer pe acelasi palier eram bun prieten cu copiii lor ce drepturi aveai o alocatie care o primea unul din pariti la salariu de craciun se dadeau cadouri pentru toti copiii, de fapt se spunea mosi gerila nu mosi craciun tabere era altfel si ce obligati tata era un pic peste maistru si ave un salriu destul de bun se facea scoala si avei dreptu sa muncesti dac vroiai la seral si ziua la munca si se castiga binisor, iar mamele cu multi copii se numeau mame eroine

| valygaby94 a răspuns:

Il completez pe Eugem35, am avut si o copilarie frumoasa pe atunci. Nu toata ziua calculator si televizor, asa cum sunt copii in ziua de azi. Un serviciu era asigurat chiar si pentru cei iesiti din inchisori, stateam la cozi la magazine ba chiar ne bagam in fata de 2 - 3 ori, dar frigiderul era plin. Acum... pauza locuinte, servici iar magazinele sunt pline cu detoate. Dar treci. privesti si pleci mai departe.

| ☻⊥ÃÐяٱąи☺Mẵ®ί∂η™♂╚» a răspuns:

România a devenit o ţară socialistă şi decide schimbarea... care permitea avorturile doar în cazul femeilor care au depăşit vârsta de 42 de ani

| september a răspuns:

Sa-ti spun sincer, eu mai am 12 frati, cu mine 13, toti ne-am nascut inainte de revolutie, si din cate mi-a spus mama, ea primea de la stat 350 lei. Mama nu a lucrat niciodata iar suma aceea de bani o primea pentru ca avea milti copii.
Dar si copiii primeau un fel de alocatie ca cea de astazi