| ElianaSc a întrebat:

In cazul in care o ruda toxica si narcisista (de exemplu, un parinte sau un fost sot) traieste relativ aproape de tine, ai prefera sa te muti departe, unde stii ca nu vei mai da ochii cu aceasta si ai avea mai multa liniste psihica? Sau ai ramane in aceeasi zona daca iti place zona, dar cu disconfortul mental de rigoare?

7 răspunsuri:
| Kiran a răspuns:

Depinde de gradul de rudenie, daca imi este verisoara, nu vad ceva rau in toxicitate, toti avem asta in sange, dar unii o duc la nivel de arta, mie unul imi convine atat timp cat nu e alt grad de rudenie

| ElianaSc explică (pentru Kiran):

Am adaugat acum: "de exemplu, un parinte sau un fost sot".

| Kiran a răspuns (pentru ElianaSc):

Nu, doar verioasa sau o persoana ce o iubesc prefer sa fie toxica, in rest nu am nevoie de asa ceva, aduce doar belele ce nu iti sunt alaturi.

| LisaJulie a răspuns:

Daca ai probleme mari si chiar nu te poti intelge, atunci mai bine te muti o vreme! Cu certuri constante in casa nu este bine

| StoicAnalysis a răspuns:

Depinde de mai multi factori. In cazuri ideale ar fi nevoie de o consiliere de cuplu sau unul dintre membri sa se dea pe brazda in favoarea celuilalt.

Daca e vorba de parinti, in mod normal ar fi sa pleci de langa ei, daca vezi ca chiar nu ai cu cine sa te intelegi. Insa daca tu nu iti permiti sa pleci de langa ei, esti nevoit/a sa cazi cu ei la un comun acord, sau sa ii eviti prin alte metode.

Daca e vorba de un fost sot, ideal ar fi sa nu mai iei legatura cu el deloc. Insa daca ai copii cu el, vei fi nevoita sa faci un compromis. Pentru ca acei copii au nevoie si de tatal lor din cand in cand.

Multa lume viseaza la libertate. Libertatea sa faca ce vor, cand vor si unde vor, dupa bunul plac. Insa cand traiesti intr-o societate si ai formate deja niste legaturi si niste responsabilitati, libertatea iti este usor ingradita. Fie ca vrei, fie ca nu, in lumea asta esti nevoit constant sa te adaptezi si sa faci compromisuri.

| ElianaSc explică (pentru StoicAnalysis):

Foarte intelept spus: "Fie ca vrei, fie ca nu, in lumea asta esti nevoit constant sa te adaptezi si sa faci compromisuri."

Ma refeream la cazul in care fiecare are casa lui, deci nu se locuieste in aceeasi casa; daca e mai bine sa ramai in acelasi cartier/zona sau sa te muti in alt cartier, in speranta ca ar exista mai multa liniste psihica si mai putine probleme (date de posibilele intalniri intamplatoare, eventual dat tarcoale casei tale de catre persoana toxica, spionat sa vada daca esti acasa, daca se vede lumina in casa ta, etc.)

Se spune ca distanta fizica aduce beneficii majore pentru psihic, ca esti mai putin expus rautatii. Intrebarea e: sunt aceste beneficii atat de semnificative incat sa merite sa iti schimbi locul cu un loc care poate iti place ceva mai putin, sau e mai departat de serviciu, etc, dar unde, intr-adevar, sunt sanse aproape zero sa dai intamplator peste aceste persoane?

| StoicAnalysis a răspuns (pentru ElianaSc):

Daca ai o casa unde sa te duci departe de oamenii toxici si nu te deranjeaza sa te muti, atunci muta-te. De asta am zis ca depinde de mai multi factori. Pentru ca initial nu aveam de unde sa stiu daca ai sau nu posibilitatile necesare.