| Sofer a întrebat:

Într-o relație dintre doi oameni care fac copii. Ii fac de drag ca le plac copiii ca aduc fericire si bucurii sau ca asta e scopul in viata? O familie, o casa si o mașină si e totul perfect? Si ca dacă nu faci copii ai trăit degeaba? Asa e?

38 răspunsuri:
| UnulSimplu312 a răspuns:

Nuuu copii se fac doar din iubire. Mai bine nu-i faceti decat sa creasca in ura si in dispret. Iar scopul fiecarui om in viata este sa iubeasca!

| NunuNini a răspuns:

O casa si o mașină si e totul perfect?
Daca numai atata educatie are familia aia, da e perfect.
Dar eu pot renunta la masina sa pot merge sa vad tot ce este cultura in lume.
Iar daca faci copii "ca sa fii in randul lumii" si nu te ocupi de educatia lor in schimb ai pretentii la batranete sa te ingrijeasca "pentru ca de asta te-am facut, ba", mai bine nu-i mai fa.

| halogen001 a răspuns:

Omul e o vietuitoare rezultata in urma selectiei naturale si ca orice vietuitoare e programat de natura sa se inmulteasca, pentru ca altfel dispare specia respectiva de vietuitoare. De aceea se inmulteste omul, de aceea ii plac copiii pentru ca asa e programul pe care il executa inscris in codul genetic. Omul e un robotel creat de natura si executa programul din codul genetic.

| GabiDumitrescu a răspuns:

In calitate de parinte, iti pot spune ca raspunsul e un NU cit capul meu de mare! Ca totul sa fie perfect trebuie ca cei doi sa se impinga reciproc in sus, nu unul sa il traga pe celalalt in jos. Exista cupluri care sunt cu adevarat fericite intr-o coliba de lut, iar altii degeaba au castele. Daca nu lasi nimic prin care ceilalti sa isi aminteasca de tine ai trait degeaba. Nu e musai sa fie copiii acest "ceva" ca doar nu sintem doar niste animale si atit.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru halogen001):

Esti programat sa iti placa cand sunt mici. Cind incep sa faca mofturi, parca se duce naibii programarea aia... big grin

Răspuns utilizator avertizat
| MrAM a răspuns:

Nu suntem animale ca sa ne gandim din perspectiva asta. Fiecare persoana are scopul ei in viata si poate decide singura daca doreste sau nu copii. Pe langa faptul ca iti doresti eu zic ca trebuie sa mai fii si capabil sa ii cresti intr-un mediu armonios.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Orice animal stie sa faca copii. Scopu in viata e sa ajungi o influenta pozitiva asupra societatii si sa ajuti alti oameni

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

1. Ii fac de drag ca le plac copii ca aduc fericire si ca asta e scopul in viata? Și, și. În lume se nasc 4 copii pe secundă.
2.O familie, o casa si o mașină si e totul perfect? Nu, căci aceasta nu este totul.
3. Si ca dacă nu faci copii ai trăit degeaba? Asa e?
Până acum eu așa credeam. Acum cred că viața înseamnă și asta,
dar și mult mai mult.

Răspuns utilizator avertizat
| Anuket a răspuns:

Mie îmi plac extrem de mult copii și să stau în preajma lor, să îi învăț, să mă joc cu ei, de aceea îmi doresc cel puțin un copil al meu.
O familie și o casă e de ajuns, mașina e utilă, dar e opțională.
Nu ai trăit degeaba dacă nu ai făcut copii, poți să-ți pui amprenta pe alți copii sau să ajuți cumva lumea asta.

| 19flo79 a răspuns:

Incearca sa vezi cine esti tu, ca om.
Dintr-o celula, invizibila, ai crescut tu si esti un om format din miliarde de celule care te definesc pe tine. Esti unic dar langa tine mai sunt 7miliarde de oameni, fiecare unic. Suntem mici insa fata de planeta noastra care e foarte mica in sistemul nostru solar. Sistemul solar e insa mic de tot, infim, intr-o galaxie, Calea Lactee, care are cam 100 000 de ani lumina dar care si ea este infim de mica in universul infinit...
No acum, privind din aceasta perspectiva, care crezi ca e scopul unui om, al unei plante sau al unui animal?
Casa, nevasta, masina si copii? Sunt si acestea condidii de viata si de supravietuire insa scopul suprem e mult mai sus!

Din acest punct nimic nu mai e sigur, totul e teorie iar datoria noastra este sa cautam raspunsuri sau sa dormim linistiti.

| Lioana a răspuns:

De ce fac oamenii copii?
Pentru ca sa se simta completi. E o experiență pe care n-ar vrea sa o rateze. Provocarea suprema a vietii.
Pentru ca le dau un sens vietii.
Pentru a avea un sprijin la batranete.
Pentru a avea cui lasa la sfârșitul vieții ceea ce au agonisit, sa nu ramana tot ce au realizat ei in viata pe mana strainilor.
Pentru ca e minunat sa stie ca au lasat in urma lor pe cineva. Viata continua prin copiii lor.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru MrAM):

Alex e. Unul ca el oricit sex ar face, tot degeaba traieste.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Fiecare ar trebui sa isi gaseasca propriul scop, si propria ideologie.

Raspunsul ar fi si da si nu. Da... poate cineva in toata viata asta, nu a oferit nimic lumii, nimic productiv, nici macar un copil care poate sa aiba sansa sa faca ceva.
Dar nici in acest caz nu suntem noi in masura sa zicem ca... chiar a trait degeaba sau nu.
Pana la urma, cine traieste degeaba si cine nu?

| Werrich a răspuns:

Cei care au facut progrese in stiinta dar nu au avut copii au trait degeaba, nu?!

| Yuoia a răspuns:

GabiDumitrescu

Cand incep sa faca mofturi, intreaba-te unde ai gresit in educatia lor.

| SportBoy a răspuns:

Nu faci copii de gura celorlalti sau pentru ca,, asa trebuie", ii faci daca ti-i doresti si iti plac, altfel e posibil ca ei sa aiba parte de o viata de calvar alaturi de parinti.

| cristi202 a răspuns (pentru halogen001):

Da, de aia sunt atitea anticonceptionale si avorturi in lume. happy

| cristi202 a răspuns:

Daca esti un sot normal, si ea e o sotie normala pentru tine, copilul sau copii ce vor aparea vor fi incununarea dragostei ce v-o purtati unul altuia, si de aceea ambii ii veti dori. Poti trai fara ei? Se poate. Dar viata nu e completa fara ei.

| halogen001 a răspuns (pentru cristi202):

Omul e o viețuitoare mai dotata. Pe lângă programul de baza din codul genetic care conține comanda de înmulțire, omul mai e condus și de rațiune. Atunci când omul vede ca nu e bine sa facă copii nu mai face copii. Când nu e bine sa facă copii? Atunci când nu are cum sa le asigure o viata normala, atunci când are o deficienta genetica care se transmite la urmași. Omul dacă nu gândește, face ușor 10 copii, pentru ca nu se gândește la copii. Se gândește numai la el și nu-l interesează ce se întâmpla cu copiii. După ce ii face, poate ca se mai interesează de ei într-o oarecare măsură, după caz happy

| cristi202 a răspuns (pentru halogen001):

Aha, omul e mai dotat. Adica upgradat, nu? Daca e asa, cine l-a upgradat? Cind apare o noua veriune de Windows, stii intotdeauna ca cineva e in spatele ei. La om, cine a stat in spatele lui de l-a facut mai dotat? Nu zi ca evolutia, animalele nu au creat doua razboaie mondiale, si adesea se dovedesc a fi mai umane ca noi. happy

| halogen001 a răspuns (pentru cristi202):

Cine a făcut Winsows-ul upgradeaza Windows-ul, iar cine a făcut omul upgradează omul, deci natura e responsabila de existenta omului. Zeul invizibil care a făcut Pământul plat în centrul universului și Soarele să se învârtă în jurul Pământului iese ușor din calcul. happy Deci omul rămâne un roboțel creat de natură.

| halogen001 a răspuns (pentru cristi202):

Războaiele sunt tot o consecință a programului din codul genetic. Viețuitoarea cea mai nemiloasă, mai hoață, mai mincinoasă, aceea câștigă și atunci genele cu acel cod merg mai departe. În urma evoluției într-o perioada ase de lunga de timp, omul are în codul genetic înscris comportamentul violent, nemilos, hoția, minciuna, tâlhăria. E lupta obișnuită dintre viețuitoare pentru resurse, supraviețuire și înmulțire. Asa e programul de baza care conduce omul. Intervine apoi educația care pune o frână instinctelor primare și modifica comportamentul omului într-un sens favorabil. În felul asta oamenii se unesc și se ajuta unii pe alții. Totul însă e la un nivel primitiv. Avem încă minciună, înșelătorie, hoție, tâlhărie, războaie, deci omul nu e chiar asa de inteligent și de rațional.

| Lukasssz a răspuns:

Pai multi fac copii de gura lumii!

| cristi202 a răspuns (pentru halogen001):

Tu iti dai seama de ce spui?
"Viețuitoarea cea mai nemiloasă, mai hoață, mai mincinoasă, aceea câștigă și atunci genele cu acel cod merg mai departe"
OK, dar asta nu inseamna ca lipsa milei, hotia, minciuna, sunt virtuti? Caci
ele ne fac sa progresam pe calea evolutiei!
"Avem încă minciună, înșelătorie, hoție, tâlhărie..." Avem inca? Daca toate astea sunt pirghiile evolutiei, cele ce fac speciile sa evolueze, de ce ar trebui sa nu mai avem la un moment dat?
Sau, mai clar spus: de unde codul moral pe care il avem, odata ce evolutia e marcata, cum bine ai observat, de legea junglei? De unde aceasta pornire a omului catre bunatate, mila, sinceritate si toate celelalte calitati? Daca ar fi doar evolutia, nu ar trebui sa fim violenti, si asta sa fie ceva normal, odata ce face parte din evolutie?
Vreau neaparat sa imi raspunzi la aceste intrebari!

| cristi202 a răspuns (pentru halogen001):

"Zeul invizibil care a făcut Pământul plat în centrul universului și Soarele să se învârtă în jurul Pământului iese ușor din calcul." E clar de ce e invizibil. Pentru ca e doar in mintea ta. Un astfel de zeu si pentru mine iese usor din calcul. Ai doar o idee despre cum ar fi Dumnezeu, si atunci e normal sa fie invizibil. Pentru ca totusi Il recunosti: "iar cine a făcut omul upgradează omul", in cazul tau, natura ar fi acel "cine", pentru ca, da, doar cineva poate crea "un robotel", cum denumesti tu aici omul, si atunci tu denumesti pe Dumnezeul cel adevarat "natura"

| halogen001 a răspuns (pentru cristi202):

"OK, dar asta nu inseamna ca lipsa milei, hotia, minciuna, sunt virtuti?"
4444444444444444444
Sunt virtuți primitive. Un animal de pradă care omoară în aceeași zi toate animalele mai slabe decât el, va muri de foame și atunci dispare din codul genetic agresivitatea exagerata și distructivă.
444444444444444444444444444
"Avem încă minciună, înșelătorie, hoție, tâlhărie..." Avem inca? Daca toate astea sunt pirghiile evolutiei, cele ce fac speciile sa evolueze, de ce ar trebui sa nu mai avem la un moment dat?"
444444444444444444
Când viețuitoarea dobândește rațiune și capacitatea de a se adapta mai bine mediului, atunci își da seama ce inutil și efemer e totul și ia niște decizii mai raționale.
444444444444444444444
"Sau, mai clar spus: de unde codul moral pe care il avem, odata ce evolutia e marcata, cum bine ai observat, de legea junglei? De unde aceasta pornire a omului catre bunatate, mila, sinceritate si toate celelalte calitati? Daca ar fi doar evolutia, nu ar trebui sa fim violenti, si asta sa fie ceva normal, odata ce face parte din evolutie? "
4444444444444444
Codul moral vine tot din evoluție. Viețuitoarea devine mai complicată, dobândește o capacitate mai mare de adaptare la mediu și poate face o estimare a acțiunilor și rezultatelor acțiunii respective. E vorba de învățare, de rațiune, de memorie și atunci viețuitoarea știe ca prin unire cu celelalte are putere mai mare de a executa același program primitiv "existența și înmulțirea". Viețuitoarea inteligentă e sociabila se asociază și atunci existenta individului în grup e marcata de inventarea unor reguli de comportament care sa asigure "prosperitatea" comunității din care individul face parte. Asta e toată morala.

În final, tot comportamentul viețuitoarelor se supune selecției naturale.
Și omul, dacă nu e în stare sa progreseze tehnologic, dacă se lasă condus de povesti primitive, dacă se înmulțește fără măsura și epuizează toate resursele care ii permit sa existe, își grăbește sfârșitul ca specie și din nou, selecția naturala își face simțită puterea.
În alte locuri din Univers, dacă există condiții de viață, viață care nu e altceva decât o forma de existență a materiei, evident ca va apărea din nou viața și ținând cont că materia în condiții identice se aranjează la fel, în mod normal viața va avea caracteristici asemănătoare sau chiar identice cu ceea ce vedem acum pe Pământ.

| halogen001 a răspuns (pentru cristi202):

E o diferență mare dintre natură și zeul din poveste.
Natura studiata științific arata cu totul altfel decât imaginația unor oameni primitivi și necinstiți. Cunoașterea științifică a naturii îmbunătățește viața omului, în timp ce zeul din poveste e un zeu bau bau care servește interesele de putere și control ale unor indivizi care nu au cum și cu ce sa ajute omul sa aibă o viață mai bună. Înlocuirea realității cu fantezia primitivă tine omul pe loc și nu e de folos așa ceva. Omul progresează prin muncă, prin știință, nu executând ritualuri primitive și citind povești rupte de realitate.

| cristi202 a răspuns (pentru halogen001):

Pai lasa-l deoparte pe cel din poveste. Eu l-am lasat de mult, caci chiar e cum spui, exista si unul din povesti in mintile oamenilor. Tu cauta natura, natura adevarata a lucrurilor. In ea se prea poate sa il gasesti pe adevaratul Dumnezeu. Nu cel din povesti.