| DomnDoktor a întrebat:

Într-o relație dintre doi oameni care fac copii. Ii fac de drag ca le plac copiii ca aduc fericire si bucurii sau ca asta e scopul in viata? O familie, o casa si o mașină si e totul perfect? Si ca dacă nu faci copii ai trăit degeaba? Asa e?

38 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Daca esti un sot normal, si ea e o sotie normala pentru tine, copilul sau copii ce vor aparea vor fi incununarea dragostei ce v-o purtati unul altuia, si de aceea ambii ii veti dori. Poti trai fara ei? Se poate. Dar viata nu e completa fara ei.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

1. Ii fac de drag ca le plac copii ca aduc fericire si ca asta e scopul in viata? Și, și. În lume se nasc 4 copii pe secundă.
2.O familie, o casa si o mașină si e totul perfect? Nu, căci aceasta nu este totul.
3. Si ca dacă nu faci copii ai trăit degeaba? Asa e?
Până acum eu așa credeam. Acum cred că viața înseamnă și asta,
dar și mult mai mult.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Fiecare ar trebui sa isi gaseasca propriul scop, si propria ideologie.

Raspunsul ar fi si da si nu. Da... poate cineva in toata viata asta, nu a oferit nimic lumii, nimic productiv, nici macar un copil care poate sa aiba sansa sa faca ceva.
Dar nici in acest caz nu suntem noi in masura sa zicem ca... chiar a trait degeaba sau nu.
Pana la urma, cine traieste degeaba si cine nu?

| GabiDumitrescu a răspuns:

In calitate de parinte, iti pot spune ca raspunsul e un NU cit capul meu de mare! Ca totul sa fie perfect trebuie ca cei doi sa se impinga reciproc in sus, nu unul sa il traga pe celalalt in jos. Exista cupluri care sunt cu adevarat fericite intr-o coliba de lut, iar altii degeaba au castele. Daca nu lasi nimic prin care ceilalti sa isi aminteasca de tine ai trait degeaba. Nu e musai sa fie copiii acest "ceva" ca doar nu sintem doar niste animale si atit.

| cristimihailov a răspuns:

Pt fiecare raspunsul e diferit.

Eu te-as sfatui sa faceti un copil. Si curand il veti vrea si pe al doilea.

Nu e usor, e greu dar merita. Lumea se schimba cand ai copii.

Din micile chestii zilnice raman marile amintiri.

| Lioana a răspuns:

De ce fac oamenii copii?
Pentru ca sa se simta completi. E o experiență pe care n-ar vrea sa o rateze. Provocarea suprema a vietii.
Pentru ca le dau un sens vietii.
Pentru a avea un sprijin la batranete.
Pentru a avea cui lasa la sfârșitul vieții ceea ce au agonisit, sa nu ramana tot ce au realizat ei in viata pe mana strainilor.
Pentru ca e minunat sa stie ca au lasat in urma lor pe cineva. Viata continua prin copiii lor.

| halogen001 a răspuns:

Omul e o vietuitoare rezultata in urma selectiei naturale si ca orice vietuitoare e programat de natura sa se inmulteasca, pentru ca altfel dispare specia respectiva de vietuitoare. De aceea se inmulteste omul, de aceea ii plac copiii pentru ca asa e programul pe care il executa inscris in codul genetic. Omul e un robotel creat de natura si executa programul din codul genetic.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru halogen001):

Esti programat sa iti placa cand sunt mici. Cind incep sa faca mofturi, parca se duce naibii programarea aia... big grin

| cristi202 a răspuns (pentru halogen001):

Da, de aia sunt atitea anticonceptionale si avorturi in lume. happy

| halogen001 a răspuns (pentru cristi202):

Omul e o viețuitoare mai dotata. Pe lângă programul de baza din codul genetic care conține comanda de înmulțire, omul mai e condus și de rațiune. Atunci când omul vede ca nu e bine sa facă copii nu mai face copii. Când nu e bine sa facă copii? Atunci când nu are cum sa le asigure o viata normala, atunci când are o deficienta genetica care se transmite la urmași. Omul dacă nu gândește, face ușor 10 copii, pentru ca nu se gândește la copii. Se gândește numai la el și nu-l interesează ce se întâmpla cu copiii. După ce ii face, poate ca se mai interesează de ei într-o oarecare măsură, după caz happy

| cristi202 a răspuns (pentru halogen001):

Aha, omul e mai dotat. Adica upgradat, nu? Daca e asa, cine l-a upgradat? Cind apare o noua veriune de Windows, stii intotdeauna ca cineva e in spatele ei. La om, cine a stat in spatele lui de l-a facut mai dotat? Nu zi ca evolutia, animalele nu au creat doua razboaie mondiale, si adesea se dovedesc a fi mai umane ca noi. happy

| halogen001 a răspuns (pentru cristi202):

Cine a făcut Winsows-ul upgradeaza Windows-ul, iar cine a făcut omul upgradează omul, deci natura e responsabila de existenta omului. Zeul invizibil care a făcut Pământul plat în centrul universului și Soarele să se învârtă în jurul Pământului iese ușor din calcul. happy Deci omul rămâne un roboțel creat de natură.

| halogen001 a răspuns (pentru cristi202):

Războaiele sunt tot o consecință a programului din codul genetic. Viețuitoarea cea mai nemiloasă, mai hoață, mai mincinoasă, aceea câștigă și atunci genele cu acel cod merg mai departe. În urma evoluției într-o perioada ase de lunga de timp, omul are în codul genetic înscris comportamentul violent, nemilos, hoția, minciuna, tâlhăria. E lupta obișnuită dintre viețuitoare pentru resurse, supraviețuire și înmulțire. Asa e programul de baza care conduce omul. Intervine apoi educația care pune o frână instinctelor primare și modifica comportamentul omului într-un sens favorabil. În felul asta oamenii se unesc și se ajuta unii pe alții. Totul însă e la un nivel primitiv. Avem încă minciună, înșelătorie, hoție, tâlhărie, războaie, deci omul nu e chiar asa de inteligent și de rațional.

| cristi202 a răspuns (pentru halogen001):

Tu iti dai seama de ce spui?
"Viețuitoarea cea mai nemiloasă, mai hoață, mai mincinoasă, aceea câștigă și atunci genele cu acel cod merg mai departe"
OK, dar asta nu inseamna ca lipsa milei, hotia, minciuna, sunt virtuti? Caci
ele ne fac sa progresam pe calea evolutiei!
"Avem încă minciună, înșelătorie, hoție, tâlhărie..." Avem inca? Daca toate astea sunt pirghiile evolutiei, cele ce fac speciile sa evolueze, de ce ar trebui sa nu mai avem la un moment dat?
Sau, mai clar spus: de unde codul moral pe care il avem, odata ce evolutia e marcata, cum bine ai observat, de legea junglei? De unde aceasta pornire a omului catre bunatate, mila, sinceritate si toate celelalte calitati? Daca ar fi doar evolutia, nu ar trebui sa fim violenti, si asta sa fie ceva normal, odata ce face parte din evolutie?
Vreau neaparat sa imi raspunzi la aceste intrebari!

| cristi202 a răspuns (pentru halogen001):

"Zeul invizibil care a făcut Pământul plat în centrul universului și Soarele să se învârtă în jurul Pământului iese ușor din calcul." E clar de ce e invizibil. Pentru ca e doar in mintea ta. Un astfel de zeu si pentru mine iese usor din calcul. Ai doar o idee despre cum ar fi Dumnezeu, si atunci e normal sa fie invizibil. Pentru ca totusi Il recunosti: "iar cine a făcut omul upgradează omul", in cazul tau, natura ar fi acel "cine", pentru ca, da, doar cineva poate crea "un robotel", cum denumesti tu aici omul, si atunci tu denumesti pe Dumnezeul cel adevarat "natura"

| halogen001 a răspuns (pentru cristi202):

"OK, dar asta nu inseamna ca lipsa milei, hotia, minciuna, sunt virtuti?"
4444444444444444444
Sunt virtuți primitive. Un animal de pradă care omoară în aceeași zi toate animalele mai slabe decât el, va muri de foame și atunci dispare din codul genetic agresivitatea exagerata și distructivă.
444444444444444444444444444
"Avem încă minciună, înșelătorie, hoție, tâlhărie..." Avem inca? Daca toate astea sunt pirghiile evolutiei, cele ce fac speciile sa evolueze, de ce ar trebui sa nu mai avem la un moment dat?"
444444444444444444
Când viețuitoarea dobândește rațiune și capacitatea de a se adapta mai bine mediului, atunci își da seama ce inutil și efemer e totul și ia niște decizii mai raționale.
444444444444444444444
"Sau, mai clar spus: de unde codul moral pe care il avem, odata ce evolutia e marcata, cum bine ai observat, de legea junglei? De unde aceasta pornire a omului catre bunatate, mila, sinceritate si toate celelalte calitati? Daca ar fi doar evolutia, nu ar trebui sa fim violenti, si asta sa fie ceva normal, odata ce face parte din evolutie? "
4444444444444444
Codul moral vine tot din evoluție. Viețuitoarea devine mai complicată, dobândește o capacitate mai mare de adaptare la mediu și poate face o estimare a acțiunilor și rezultatelor acțiunii respective. E vorba de învățare, de rațiune, de memorie și atunci viețuitoarea știe ca prin unire cu celelalte are putere mai mare de a executa același program primitiv "existența și înmulțirea". Viețuitoarea inteligentă e sociabila se asociază și atunci existenta individului în grup e marcata de inventarea unor reguli de comportament care sa asigure "prosperitatea" comunității din care individul face parte. Asta e toată morala.

În final, tot comportamentul viețuitoarelor se supune selecției naturale.
Și omul, dacă nu e în stare sa progreseze tehnologic, dacă se lasă condus de povesti primitive, dacă se înmulțește fără măsura și epuizează toate resursele care ii permit sa existe, își grăbește sfârșitul ca specie și din nou, selecția naturala își face simțită puterea.
În alte locuri din Univers, dacă există condiții de viață, viață care nu e altceva decât o forma de existență a materiei, evident ca va apărea din nou viața și ținând cont că materia în condiții identice se aranjează la fel, în mod normal viața va avea caracteristici asemănătoare sau chiar identice cu ceea ce vedem acum pe Pământ.

| halogen001 a răspuns (pentru cristi202):

E o diferență mare dintre natură și zeul din poveste.
Natura studiata științific arata cu totul altfel decât imaginația unor oameni primitivi și necinstiți. Cunoașterea științifică a naturii îmbunătățește viața omului, în timp ce zeul din poveste e un zeu bau bau care servește interesele de putere și control ale unor indivizi care nu au cum și cu ce sa ajute omul sa aibă o viață mai bună. Înlocuirea realității cu fantezia primitivă tine omul pe loc și nu e de folos așa ceva. Omul progresează prin muncă, prin știință, nu executând ritualuri primitive și citind povești rupte de realitate.

| cristi202 a răspuns (pentru halogen001):

Pai lasa-l deoparte pe cel din poveste. Eu l-am lasat de mult, caci chiar e cum spui, exista si unul din povesti in mintile oamenilor. Tu cauta natura, natura adevarata a lucrurilor. In ea se prea poate sa il gasesti pe adevaratul Dumnezeu. Nu cel din povesti.

| cristi202 a răspuns (pentru halogen001):

"Sunt virtuți primitive." Deci dupa tine, hotia si minciuna sunt virtuti. Primitive, dar virtuti. OK, atunci, odata ce minciuna e o virtute, pot considera ca tu acum ma minti frumos, nu? happy

| cristi202 a răspuns (pentru halogen001):

"Când viețuitoarea dobândește rațiune..." Cum? Ii vine asa, maimutei, sa gindeasca? De ce nu au facut-o ciinii? Sau dinozaurii la un moment dat? De ce doar noi?

| halogen001 a răspuns (pentru cristi202):

Asa e foarte corect. Nu am de ce sa-i spun Dumnezeu când are deja un nume - natura. Natura e asa cum o știm toți, fără rațiune, fără voință, fără iubire, deci dispare necesitatea ritualurilor primitive și a procesiunilor religioase. Rămâne doar cercetarea științifică, munca și cunoașterea reală.

| cristi202 a răspuns (pentru halogen001):

"Codul moral vine tot din evoluție". Una e învățarea, rațiunea, memoria, alta codul moral. Codul moral iti spune ce sa faci, desi ratiunea te poate impinge direct in sens opus. Codul moral iti zice ca ar trebui sa sari in apa inghetata cand un om se ineaca, dar ratiunea iti va spune ca vei fi in pericol si ca nu trebuie sa te bagi. Sa nu confundam lucrurile.

| halogen001 a răspuns (pentru cristi202):

Poate ca asa evoluează materia și omul e vârful evoluției. Un zeu care ar fi în stare sa facă vietăți de complexitatea omului, nu ar face asa ceva și după aceea sa rămână invizibil. Nici nu avea de ce sa pornească de la bacterii și sa ajungă pana la om. Apoi la puterea lui, toate astea i-ar fi inutile. Un zeu rațional nu face lucruri inutile. Concluzia e ca zeul e irațional, deci zeul e natura și nu e invizibil, nu are nevoie de credință, nu are nevoie de nimic de la om. Singura rugăciune pe care o poate face omul e munca și cercetarea științifică. Doar în felul asta își face viata mai buna, pentru ca nu are nimeni nevoie de om și nici nu simte nevoia sa-l ajute cu ceva.

| halogen001 a răspuns (pentru cristi202):

Omul care sare în apa poate avea foarte multe motivații. E rațiunea care ii spune omului ca dacă el ajută, va fi și el la rândul lui ajutat sau își dorește aprecierea celorlalți, deci nu e ceva ce nu aparține selecției naturale. Și animalele se ajută la nevoie. E în codul genetic scris să se ajute. Viețuitoarele care nu se ajută dispar cu tot cu codul genetic „defect". Codul moral își are originea în selecția naturala. Selecția naturală stabilește ce e bine și ce nu e bine pentru o viețuitoare.

| halogen001 a răspuns (pentru cristi202):

Fiecare trebuie să verifice când cineva îi spune ceva și dacă nu se verifica poate considera ca afirmațiile respective sunt minciuni.
De exemplu daca mie imi spune cineva ca ca exista un zeu care a facut tot ce exista, e atotputernic si ma iubeste, atunci stiu ca e mincinos.

| Werrich a răspuns:

Cei care au facut progrese in stiinta dar nu au avut copii au trait degeaba, nu?!

| Lukasssz a răspuns:

Pai multi fac copii de gura lumii!

| AlexDorinel a răspuns:

"Ii fac de drag ca le plac copii ca aduc fericire si bucuri sau ca asta e scopul in viata" -ambele

"dacă nu faci copii ai trăit degeaba" - greșit, dacă nu faci sex trăiești degeaba.

| SpiridusulTuca a răspuns:

Orice animal stie sa faca copii. Scopu in viata e sa ajungi o influenta pozitiva asupra societatii si sa ajuti alti oameni

| Yuoia a răspuns:

GabiDumitrescu

Cand incep sa faca mofturi, intreaba-te unde ai gresit in educatia lor.

| Anuket a răspuns:

Mie îmi plac extrem de mult copii și să stau în preajma lor, să îi învăț, să mă joc cu ei, de aceea îmi doresc cel puțin un copil al meu.
O familie și o casă e de ajuns, mașina e utilă, dar e opțională.
Nu ai trăit degeaba dacă nu ai făcut copii, poți să-ți pui amprenta pe alți copii sau să ajuți cumva lumea asta.

| NunuNini a răspuns:

O casa si o mașină si e totul perfect?
Daca numai atata educatie are familia aia, da e perfect.
Dar eu pot renunta la masina sa pot merge sa vad tot ce este cultura in lume.
Iar daca faci copii "ca sa fii in randul lumii" si nu te ocupi de educatia lor in schimb ai pretentii la batranete sa te ingrijeasca "pentru ca de asta te-am facut, ba", mai bine nu-i mai fa.

| UnulSimplu312 a răspuns:

Nuuu copii se fac doar din iubire. Mai bine nu-i faceti decat sa creasca in ura si in dispret. Iar scopul fiecarui om in viata este sa iubeasca!

| Nrx a răspuns:

In curand o sa citim in araba intrebarea asta.Ei nu-si fac atatea griji daca sa faca sau nu copii, apoi ii trimit sa colonizeze orasele pustii ale celor care s-au temut sa faca.

| 19flo79 a răspuns:

Incearca sa vezi cine esti tu, ca om.
Dintr-o celula, invizibila, ai crescut tu si esti un om format din miliarde de celule care te definesc pe tine. Esti unic dar langa tine mai sunt 7miliarde de oameni, fiecare unic. Suntem mici insa fata de planeta noastra care e foarte mica in sistemul nostru solar. Sistemul solar e insa mic de tot, infim, intr-o galaxie, Calea Lactee, care are cam 100 000 de ani lumina dar care si ea este infim de mica in universul infinit...
No acum, privind din aceasta perspectiva, care crezi ca e scopul unui om, al unei plante sau al unui animal?
Casa, nevasta, masina si copii? Sunt si acestea condidii de viata si de supravietuire insa scopul suprem e mult mai sus!

Din acest punct nimic nu mai e sigur, totul e teorie iar datoria noastra este sa cautam raspunsuri sau sa dormim linistiti.

| SportBoy a răspuns:

Nu faci copii de gura celorlalti sau pentru ca,, asa trebuie", ii faci daca ti-i doresti si iti plac, altfel e posibil ca ei sa aiba parte de o viata de calvar alaturi de parinti.

| mysha1 a răspuns:

Nu suntem animale ca sa ne gandim din perspectiva asta. Fiecare persoana are scopul ei in viata si poate decide singura daca doreste sau nu copii. Pe langa faptul ca iti doresti eu zic ca trebuie sa mai fii si capabil sa ii cresti intr-un mediu armonios.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru mysha1):

Alex e. Unul ca el oricit sex ar face, tot degeaba traieste.