Aseara am vazut ultimele doua episoade din LOST. Tin sa mentionez ca lost-ul e serialul meu de suflet. Il urmaresc din 2006. Primele doua sezoane le-am vizionat pe nerasuflate. Fiecare episod aducea cu sine noi intrebari si starnea contradictii in randul fanilor. Asadar ma asteptam sa aiba un final pe masura. In ultimele minute ale serialului eu inca speram ca va lamuri cu totul ce anume s-a intamplat.
*Spoiler alert!*
Bun. Se pare ca toti losties erau morti. Asta nu era un lucru pe care nu l-am intuit pe parcurs. Ma asteptam la asta inca din sezonul 3 cand au "plecat" de pe insula si la stiri se anunta moartea pasagerilor Oceanic 815. Insa intrebarea e CAND au murit. Aici parerile sunt impartite. Unii zic ca insula era reala si a fost tot timpul. Initiativa Dharma a existat si era constituita dintr-o grupare de oameni de stiinta care voiau sa exploateze electromagnetismul ciudat al insulei. Si ca LAX era de fapt "realitatea" de dupa moarte pe care fiecare lostie si-a construit-o, iar Desmond era un fel de "guru" time traveler care ii ajuta sa se regaseasca si acolo. Iar Biserica pe ale carei vitralii erau pictate toate insemnele religioase crucea, yin yang, steaua lui David… cu alte cuvinte era un fel lacas sfant care facea trecerea spre Rai fara sa mai tina seama de credintele si ideile religioase ale cuiva, le reunea practic pe toate).
Altii sunt de parere ca pasagerii au murit inca de la prabusirea avionului pe insula. Dar daca e asa ce rost ar mai fi avut atat de multe intamplari? Atatea mistere? Doar pentru regasirea de sine si constientizarea mortii? Si nu stiu, sunt multe care nu se leaga. De ce Michael, Anna Lucia nu erau si ei acolo in biserica? Ben am inteles ca nu a intrat pentru ca el niciodata nu a facut parte din the losties. Era mereu locul doi, adjunctul tatalui sau, al lui Jacob si in final al lui Hugo, insa el niciodata nu a actionat pentru sine ci pentru cel ce i-o cerea. Ramanand in afara constientizeaza ca trebuie sa isi rezolve issues-urile si sa mearga mai departe singur. Si nu inteleg rolul lui Eloise si al lui Charles Widthmore. Ce relatie erau intre ei si insula? Si cum de Eloise putea calatori oricand inapoi pe insula? Si in ultimul episod ii spune ea lui Desmond: "Will you take my son?" si Desmond: "He will leave, but not with me…" Ce erau numerele pe care le jucase Hugo la loto si care il tot urmareau?
Cine era mama lui Jacob si a lui MiB? Si o questie destul de stupida. MiB, the big bad Smokey a devastat insula in lung si in lat tot serialu, ca la final sa moara in rusine impuscat de Kate dupa o lupta "milenara" care a durat 2 minute cu Jack? Serios, se putea mai mult de atat.
Ce tind eu sa cred e ca insula era Purgatoriul si nu LAX. Aduceti-va aminte ca in sezonul 1 cand se prabuseste avionul, Locke poate sa mearga, negresa nu mai are cancer. Daca era ca insula sa existe cu adevarat ar fi fost imposible aceste miracole. Si tot in primul sezon prezinta viata fiecarui lostie si greselile savarsite, "pacatele". Fiecaruia dintre ei i-a fost data sansa de a se "pocai", de a reflecta la viata sa, de a si-o reconstrui (LAX in care Jack avea un fiu, asa cum isi dorise inainte moara, Sawyer din hot ajunge politist, kate si Sayid platesc pentru infractiunile lor ajungand la inchisoare, Claire isi regaseste fratele-Jack, Sun si Jin au o fetita impreuna, el fiindu-i alaturi, tatal lui Locke e paralizat platind pentru greselile fata de el iar Locke este operat de catre Jack si poate in sfarsit sa mearga). La final, tatal lui Jack vine si ii spune ca "everyone dies at some point" (Christian Shepard->coincidenta sau nu? e cel care ii apare lui Jack inca din primul sezon pe insula, e un fel de guidance in evolutia lui spirituala, fiind totodata si cel care ii aminteste lui Jack de insula).
Finalul a fost destul de dezamagitor pentru mine. Asteptam mai mult, mult mai mult…nu doar filosofie de 3 lei. Voiam niste raspunsuri ale misterelor fiecarui sezon, raspunsuri care se pare ca n-au mai venit. Oricum ar fi, LOST va ramane unul dintre serialele mele preferate. Lost se pare ca a fost un serial al calatoriei in sine si nu al destinatiei, un serial al cautarii, regasirii si al intelegerii de sine. Nu se putea termina cu o imagine mai sugestiva, antagonica celei din primul sezon. Ochiul lui Jack care se inchide in timp ce privea avionul care zbura deasupra norilor. Cercul s-a inchis…
Emotionant, surprinzator, misterios. ar fi multe adjective pentru un asemnea final. Daca este fericit sau nefericit asta depinde de perspectiva ta, din punctul meu de vedere a fost un final fericit.
Nu trebuia sa dezvaluiti finalul acum nu mai are suspans sti la ce sa te astepti
Imi place cum ai spus-o si ca nu ai dezamagit continuarea filmului, sper sa imi placa finalul.
anonim_4396 întreabă: