Buna, User201. Motanul meu a murit cu un an si jumatate in urma. Facea la litiera. Pana la urma am gasit o metoda sa dorm cu el in camera, isi dorea asta foarte mult; tineam geamul deschis, usa inchisa, si cum nu dormeam mult, mai ma sculam si noaptea, nu erau probleme; Dar de doua ori am dormit mai mult, si a facut pipi chiar la picioarele mele, pe pilota, fara sa ma ude. In felul asta aflam si repede, sigur si puteam remedia problema. Face asta din afectiune, oricat ar fi de greu de crezut. Nu o face ca un gest ostil, pisicile nu concep sa faca rau familiei. Ce ti s-a spus tie presupune sa antropomorfizam pisica, ori, pisicile nu sunt oameni. Pe sora ta o sasaie pentru ca stie ca nu e responsabila, e mica si nu isi da seama daca il strange prea tare, sau il loveste. Trebuie neaparat educat sa faca la litiera, asta e clar.
Veterinarul i-a spus că nu suportă persoana respectivă.
Cine să mai înțeleagă?
Tendinta oamenilor in general, inclusiv a veterinarilor, este sa antropomorfizeze animalelel de companie, sa le atribuie o psihologie umana. Stiinta care se ocupa cu comportamentul inascut se numeste Etologie. Asta este stiinta relevanta in astfel de situatii. Probabil ca veterinarii nu invata etologie, sau poate invata foarte putina. Eu am animale, acum am o pisica salvata in august la Neptun, care era grav ranita, iar la mama avem trei pisici si o catea. Pisicile mereu cauta sa ii apere pe oamenii din familie, cel mai dragut este ca se asaza cu spatele la usa baii, cand ocupi baia; te considera vulnerabil in acest caz. Pisica este complet devotata familiei, indiferent de specia fiecarui membru, si ostila restului lumii. De aceea, ea nu intelege pedeapsa, i se pare de neinteles sa ranesti un membru al familiei. Nu stie ca iti face un rau daca isi face nevoile unde nu trebuie, Pentru pisica produsele de excretie atrag pericolul, pentru ca un pradator te poate gasi dupa mirosul lor, de aceea le ingroapa cu atata grija. Motanul ei a ajuns la concluzia ca e mai bine sa faca in lucrurile stapanei, ca sa poata fi indepartate. Trebuie invatata sa faca la litiera, trebuie facuta sa inteleaga ca de acolo se indeparteza ''corpul delict'' cel mai sigur.
Intuiesc că motanul vede sarcina drept o vulnerabilitate. Probabil simte deja prezenta bebelușului.
Aveam o altă impresie despre pisici, că nu sunt loiale. Nu precum câinii.
Asa se considera in general, ca pisicile nu ar fi loiale. Ele sunt mult mai discrete decat cainii. Cainii au fost selectati in functie de atasamentul fata de oameni, dorinta lor de a place oamenilor este evidenta, pisica doar se pozitioneaza in asa fel incat sa te poata apara. Motanul meu se aseza pe pieptul meu, cu coada pe la nas si fata spre usa. Pisicile sunt si ele mamifere sociale, sunt foarte loiale pisicilor cu care sunt aliate, pentru care le vedem adesea sarind la bataie, iar daca traiesc impreuna cu oameni, loialitatea lor se manifesta fata de acestia.
Interesant.
Mă faci să văd în altă lumină pisicile care m-au tratat cu "spatele". Instinctul meu îmi spunea "câtă nepăsare, cât dispreț", dar tu vii și răstorni optica. Hmm
Face la litieră și fetița cea mică nu se apropie de el mai avem încă 2 pisicuțe mai micuțe ea cu ele se joacă și pisicuțele cu ea
Nu îl pot ține în cameră ca încerc să mă feresc de părul de pisică cat de mult pot pentru a nu face rău bebelușului
Pe cea mică am învățat-o să facă dragă dragă la pisică și să nu le tragă de păr sau de coadă deci ea asta nu face, lui nu îi place gălăgia pe care o face cea mică.
Este un copil și este energică țipă aleargă dar nu are treabă cu animalele ba din contră le iubește
Spre sfarsitul vietii motanului, am inceput sa il insotesc pe motan cand bea apa; el bea de la robinetul de la cada. Stateam cu spatele la el, cu fata spre usa. I-am intors favoarea, il aparam si eu pe el, desi stiam ca nu e nevoie. Dupa ce bea, sarea pe masina de spalat si isi incolacea capul dupa incheietura mainii mele.
Da, nu i-ar face nimic fetita, imi e clar asta, dar motanul crede ca comportamentul fetitei este imprevizibil si se simte in pericol; sper cat mai curand sa nu mai faca mizerie si sa isi schimbe comportamentul fata de fetita. Ai dreptate sa feresti copii de par. Sper sa iasa bine pana la urma, tot ce pot sa iti spun sigur este ca pisicile nu fac rau familiei intentionat. Contrar parerii generale, cainii si pisicile nu se razbuna, dar fac dezordine si stricaciuni (pe care ei nu le considera asa, nu sunt atat de inteligenti) atunci cand sunt stresati. Succes! Sa va traiasca copilasii, cel ce e in burtica si al mamei tale!