anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Întrebare pentru cei care au animale in apartament!
Va este ușor cu un cățel in apartament? Cât de repede s-a învățat cățelușul sa ceara afara având in vedere ca nu iese în curte ci coboară scări pana iese afara in aglomerație?
Ati avut probleme cu vecinii din cauza ca lătra cățelul?
Dacă plecați de acasă îl lăsați singur in apartament fără nicio problema?
Vreau sa îmi iau un cățeluș dar nu am nici măcar balcon la apartament. Credeți ca va fi greu cu el?

6 răspunsuri:
| antimulte a răspuns:

Eu o catelusa pechineza, de 11 ani varsta, o am de mica mica. E invatata la apartament, o scot de 2 ori pe zi afara, dimineata si seara de obicei, iar daca face ceva in casa, are locul ei unde ii pun presulete speciale pentru catei, insa foarte rar face pe el, daca face de 2 ori pe saptamana. De latrat depinde de caine, cum il inveti, la inceput si a mea a latrat, dar acum stie ca nu mai are voie, mai ales seara, vecinii nu au zis niciodata nimic, cum ca ar fi deranjati, unii dintre ei au si ei caini sau pisoi, altii nu si se joaca chiar si cu a mea cand o vad pe afara.

| Furnicuta000 a răspuns:

Cred ca iti va fi tie greu sa te acomodezi cu el. Eu nu stau la bloc dar am prieteni care au caini in apartament si trebuie sa ii scoata la plimbare de 5 ori pe zi

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Am un bichon havanez. E baietel. A facut 5 ani. Am sa-ti spun cum este sa stai la bloc si sa ai un catel:
-Ai avut probleme cu vecinii din cauzalatratului?
Niciodata. Bineinteles ca mai latra, spre exemplu e un caine lup la etajul de sus si mai poarte,, conversatii" uneori. Sau daca latra un caine afara. In general Popo (asa il cheama pe al meu) nu prea latra, dar in unele dimineti latra si cate 20 de minute cu cainele ala lup. Depinde cand ii apuca. Dar niciodata n-a fost ceva de durata ca sa am probleme cu vecinii.
-Va este usor cu un catel in apartament?
Este destul de greu. Drebuie plimbat, spalat, NU trebuie lasat singur in casa perioade foarte lungi (am sa-ti spun mai jos de ce nu-l las singur periade mai lungi de cateva ore), trebuie sa cureti daca face pe undeva, sa te joci cu el si sa nu uiti ca exista. Sunt foarte multe responsabilitati. Dar daca esti iubitor de animale, probabil cu timpul vei putea trece peste toate astea si te vei obisnui. Poate happy
-Il lasati in apartament fara nicio problema?
De multe ori, daca ramane singur devine,, suparat" si se razbuna. Latra vreo 15 minute dupa ce plec, sa nu-l las, face prin casa daca e nervos, se urca pe canapele. Insa adevaratul motiv e ca ii intristeaza foarte tare singuratatea. Pot deveni depresivi si chiar sa nu mai vrea sa stea cu stapanul (bine, asta daca sunt lasati singuri perioade foarte lungi, cu zilele. Nu e cazul) Totusi, daca sa zicem pleci dimineata si te intorci seara si chiar n-ai cu cine sa-l lasi (ceea ce ar fi ideal), atunci presupun ca ar trebui sa se obisnuiasca. Dar sa te joci cu el cand esti acasa. Nu-l ignora si, chiar daca esti obosit/a, daca vine cu o jucarie la tine, macar 10 minute joaca-te cu el, mangaie-l, scarpina-l pe burta (al meu adora asta). Si ei au sentimente, ca noi. Sunt mult mai usor de,,dezamagit" decat pisicile sau alte animale de companie.
-Face prin casa?
Al meu mai face. Dar nu fiindca are nevoie, ci aude alti caini latrand afara si simte si el ca trebuie sa se,, afirme".
-Cat timp ii ia pana se obisnuieste sa faca la tavita?
Al meu a invatat in cateva luni, il am de puiut. Dar asta doar daca are nevoie, si nu prea are, ca il plimb. Chestia e ca mai are acele,, perioade" si vrea sa arate ce mascul e el. Ma doare inima sa-l castrez, dar cred ca asa va fi mai usor pentru toata lumea.
-Se urca pe canapele/fotolii, roade lucruri, e neascultator?
Depinde de caracter si mai ales de cum il dresezi de mic. Sa stii ca nu e nimic rau in a-i da putin cu ziarul la fundulet. Cine zice ca e tortura, inseamna ca nu a avut niciodata un animalut. E i diferenta intre a-i da putin cu ziarul si a-l face sa doara cu adevarat. Bine, acum maraie la mine, cu varsta mai capata tupeu happy Si cu jucarii poate sa roada lucruri. Daca stie ca acolo n-are voie, chiar acolo va fi tentat sa se duca. E bine sa-i lasi acces in casa, altfel se va simti cumva,, rapit", nu va avea spatiu. Eu pe al meu il las sa intre peste tot, mai putin in dormitoare si in baie.
-Cum sa il dresez?
Depinde ce vrei sa-l inveti. Eu ii luam gustarele de la animax si il invatasem sa dea labuta, sezi, culcat, ridica-te, dar cu timpul n-am mai exersat si am uitat. Daca insa vrei sa-l disciplinezi, atunci nu folosi gustarele. Ci arata-i afectiune. Ar fi culmea sa-ti ceara pe urma gustarele ca sa nu mai stea in pat. Dar aceste gustarele, daca ai avea de gand sa-i dai, sa-i dai putine, nu sunt chiar asa sanatoase. Mai bine invata-l cu mancare de caini. Si nu incuraja cersitul pe la masa. Invata-l asa:,, Eu mancarea mea, tu mancarea ta!" Crede-ma, asa va fi cel mai bine.
-De cate ori trebuie scos la plimbare si la ce ore?
Eu il scot de doua ori pe zi, dimineata (9-10-11) si seara (19-20-21). E bine sa-l obisnuiesti cu aceleasi ore, altfel nu ma sti cand o sa-l mai scoti si va face prin apartament. Eu il plimb cam 45 de minute maxim.
-Ce rasa sa iau?
Ceva de talie mica, sa-l poti tine in cusca in tren fara probleme. Eu ti-as recomsnda bichon havanez, ei nu prea lasa par, inspre deosebire de alte rase, care lasa un covor in urma lor.
-Cum imi dau seama daca sunt pregatit sa am un caine la bloc?
Il asociezi cu un copil. Daca simti ca esti gata sa ai un copil, pe care sa-l iubesti, sa-i oferi afectiune si sa-l disciplinezi, atunci esti gata si de un catel.
Totusi, daca ai o viata mai incarcata, te-as sfatui sa te inhami la animalute gen perusi, testoasa, hamsteri. Am avut un perus pe care l-am dresat si statea mereu pe degetul meu orice faceam prin casa. Pe capul meu mai statea. Nergea pe mine. Ne uitam la televizor impreuna. Dar iti trebuie extrem de multa rabdare, plandete si calm.

| Manciu_Emil_1976 a răspuns:

Eu mă ocup de câinii altora de mulți ani, și pot spune că pentru unele persoane este ușor, dar pentru mulți este destul de greu, pentru că apar foarte multe situații și evenimente greu de gestionat. Știu persoane care s-au ales cu amenzi mari, dosar penal, iar mulți au fost nevoiți să se mute de mai multe ori. Pe grupurile de dresaj canin găsești o sumedenie de situații foarte dificile prin care trec mulți proprietari de câini. Lipsa educației câinelui cauzează cele mai multe probleme!

| bmerry a răspuns:

Eu țin un labrador (câine de talie mare) de un an si doua luni și locuim la apartament. Pot spune ca a existat o,, perioada critica", când mi-a fost foarte greu pentru ca tot strica prin casa. Asta s-a întâmplat când avea 5-8 luni, apoi s-a cumințit.

Trebuie sa pornești la drum asumându-ți ca riști sa te trezești cu un pantof ros, cu o canapea distrusă sau cu gunoiul împrăștiat prin casa, mai ales in primul an de viața. Asta se întâmpla de cele mai multe ori atunci când lași câinele sigur, pentru ca el își caută ocupație din singurătate, dar oricum este un lucru bun sa îl înveți singur de mic, astfel încât sa nu ai probleme când creste. Atunci când pleci trebuie sa te asiguri ca ii lași jucării, ca îți securizezi casa (adică nu lași telecomanda, cabluri sau prize in preajma lui), și ca are suficientă apa. Îți spun din experiența ca atunci când o sa ieși câteva ore, n-o sa stai relaxata deloc, ci o sa fi mereu stresată și cu gândul la câine.

Bineînțeles, partea frumosa este ca ai un suflet care te așteaptă acasa și care îți înveselește zilele. Este minunat și ca te poți ocupa de educația lui, pentru ca dresajul este un proces foarte frumos și satisfacator atunci când începe sa dea rezultate.

Cu învățatul afara o sa ai puțin de furca, dar nu e extraordinar de greu. Mai întâi îl înveți la pampers (dacă plănuiești sa îl iei de pui), iar după ce are toate vaccinurile, puteți începe sa mergeți afara. Învățatul la pampers e partea mai dificila, caci odată ce începeți sa ieșiți afara, vei observa ca va cere el și asa veți renunța la pampers.

Trebuie sa ai in vedere ca un câine in casa = miros neplăcut și muuulta curățenie de făcut. La noi nu exista zi fără maturat + dat cu mopul, mai ales in perioadele de năpârlire (când am par și in frigider). Indiferent cât de mult aerisești, mereu un străin va percepe un miros ușor neplăcut atunci când va veni la tine.

Cât despre treaba cu vecinii, noi nu prea am avut probleme pentru ca nu am încurajat câinele sa latre niciodată. Mereu sa ai in minte ca un câine se da după stăpân, nu stăpânul după câine. Deci cum îl educi asa îl ai. Dacă nu îl încurajezi sa latre de mic, nu va lătra nici când creste (ma refer ca nu va lătra aiurea prin casa; ca după pisici, porumbei sau alți căței oricum va lătra). Dacă stai la un etaj superior trebuie sa te asiguri ca ii tai gheruțele astfel încât vecinii de sub tine sa nu ii audă fiecare pas, iar seara sa ii iei jucăriile, ca sa nu tropăie prin casa după ele la o ora de odihna. Când îl scoti afara, sa nu îl lași sa facă pipi sub geamul vecinului și mereu sa ai pungi la tine ca sa strângi numărul 2.

Trebuie sa fii sigura ca ești pregătită financiar pentru un câine. Eu trebuie sa ii iau un sac de mâncare de 12kg in fiecare luna (in primul an de viața e indicat sa ii dai mâncare super premium, astfel încât sa crească sănătos), plus calciu, vitamine pentru întărirea articulațiilor și ulei de somon (pentru o blăniță frumoasa). Pe lângă astea, sa ai în vedere recompensele, jucăriile și bineînțeles vizitele la veterinar care sunt destul de costisitoare.

In alta ordine de idei, ia-ți un câine doar dacă ești 100% sigura ca poți face fata. Atat financiar cât și in ceea ce privește timpul și atentia pe care poți sa i-o acorzi. Din păcate sunt foarte mulți oameni care își iau câine și realizează ulterior ca nu pot face fata unei asemenea responsabilități, motiv pentru care ii abandonează...

| Kinda a răspuns:

Eu cand plec, si cam zi de zii il tin pe balcon, niciodata nu il tin in casa ca face mizerie, deci e ok