| Andreea_8316 a întrebat:

Salut as vrea foarte mult sa i-mi iau o broscuta testoasa dar nu stiu mai nimic despre ele a-ti putea va rog sa imi spune-ti niste lucruri care trebuie facute petru ea? si daca va rog imi spuneti niste nume de broscute [dau fundita] Mltumesc

Răspuns Câştigător
| Isaa96 a răspuns:

Eu am o broasca pe nume Kity deci stiu multe lucruri despre ea: in primul rand pune-o intr-un vas dreptunghiular destul de mare in care sa aiba destul spatiu, apoi pune vasul in dreptul unui geam pentru a avea lumina si pune-i doua pietre cam de marime mijlocie pentru a se urca pe ele si a vedea afara! La mancare poti sa te duci la veterninar si sa ceri ori meniu saptamanal bentru broaste testoae ori sa-ti dea niste viermisori, de asemenea le place mult carnea cruda! Cand vrei sa o harnesti arunca-i mancarea in apa nu i-o pune tu cu mana las-o pe ea sa manance! App ca ultimul advertisment trebuie sa o scoti si pe uscat nu o tine numai in apa si spal-o pe ea si apa ei in fiecare zi!

4 răspunsuri:
| flashback a răspuns:

Citeset ce a scris katy e adevarat si eu am avut dar mi-a murit are mare dreptate aia de pe wykypedia laughing E varza

| theboywithdog a răspuns:

Bianca98 cine crezi ca sta sa citesti tot ce-ai copiat de pe wikipedia cu copy si paste?

| oannii a răspuns:

De la magazinele de specialitate poti cumpara un terariu pentru intretinerea broscutelor sau poti tu sa confectionezi unul conform preferintelor tale. La cumpararea unei broaste testoase, e bine sa stii cum sa identifici un exemplar sanatos. Temperatura optima cresterii broastelor testoase este intre 28 si 30oC, iar cea critica - intre 38 si 42C.In primul rand, spatiul pe care i-l pui la dispozitie trebuie sa-i asigure un minim confort, in care sa se poata deplasa pentru a-si activa circulatia (sa-si asigure o temperatura corespunzatoare) si sa poata inota dupa voie.Intr-un colt, sunt necesare cateva pietre si un butuc de lemn, pe care broastele sa se catere, iar un alt colt sa fie verde, cu diverse plante exotice.
Franklin,Dexter,Baxter,Bily,Bonny,Tuddy,Teddy,Marty,Nino,Green,Troy,Larry,Tomas,Brown,Tom,Rocky,Iri,Bilborn,Bill, Mac, Bubu, etc. happy Sper ca te-am ajutat! :d

| Bianka98 a răspuns:

La alegerea broastei testoase este bine ca in prealabil sa cunoastem care sunt pretentiile speciei si in acelasi timp sa analizam posibilitatile noastre de a-i putea satisface cerintele minime de crestere si supravietuire.

Nu cumparati si nu acceptati broaste testoase de la necunoscuti, deoarece riscati sa luati o specie protejata de lege, eventul bolnava sau cu cerinte biologice pe care nu le puteti asigura. Inainte de procurarea unei broaste testoase este bine sa va documentati cu privire la tehnica de hranire si intretinere a testoaselor si sa pregatiti in mod corespunzator spatiul destinat acestor musafiri.

Daca luam contact cu o broasca testoasa si este de talie mica, se va tine cu o mana de dedesubt, la mijlocul plastronului, iar cu degetul mare pe carapace, pentru a evita eventualele zgarieturi provocate de ghearele membrelor sau chiar muscaturi.
transportul testoase de uscat
transportul testoase de apa


In cazul unei broaste testoase de talie mijlocie se vor utiliza ambele maini, dar contactul se va face tot la mijlocul plastronului si a carapacei. Nu se va pune niciodata broasca testoasa pe spate, deoarece exista pericolul asfixierii animalului.

Aprecierea starii de sanatate si a conformatiei corecte a broastei testoase sunt conditii obligatorii pe care trebuie sa le avem in vedere la achizitionarea unei broaste testoase. La cele terestre se va avea in vedere ca plastronul sa nu atinga solul, deoarece in caz contrar este vorba despre un animal slabit, debil, degenerat sau bolnav.


inaltimea normala fata de sol

Nu se vor achizitiona broaste testoase care plutesc in deriva la suprafata apei, cele care prezinta rani sau au un mers dezechilibrat lateral, ori pielea mata si pronuntata cutata.

Se va renunta la cumpararea broastelor testoase ce prezinta urme de diaree, care au cavitatile nazale infundate, gatul intins si gura permanent deschisa. Dupa achizitionarea materialului biologic, el va fi supravegheat cel putin doua saptamani pentru a fi siguri ca nu este bolnav.

Transportul broastelor testoase este bine sa se faca in cutii de plastic, carton, polistiren, tapetate cu calti, cu dimensiuni apropiate de cele ale materialului biologic, pentru a nu se accidenta. Atentie insa la asigurarea aerului, care se va distribui prin orificiile decupate in capacul cutiei. Se mai pot transporta si in interiorul unei sosete sau intr-un sac de panza, cu marimi ce depind de dimensiunea broastei testoase.
In timpul concediului de odihna, broastele testoase se pot lasa acasa fara hrana timp de pana la 1 luna, cu conditia scaderii temperaturii cu cateva grade, pentru a diminua activitatea metabolica si deci apetitul si consumul de hrana.

Pentru broastele testoase terestre trebuie sa asiguram o anumita umiditate ambianta (75-80%). Daca in perioada de vara broastele testoase se vor intretine in gradina, este indicat sa le amenajam mici cabane de 30-40 cm. inaltime, in care se vor introduce fan si paie si unde se pot refugia in timpul noptii sau in cazul unor intemperii puternice. Micile cabane se pot amenaja cu acoperisuri care sa reprezinte un fel de captatoare solare. Ele pot fi confectionate din folie de nylon sau folie de plasctic de culoare neagra, acestea avand calitatea de a absorbi radiatiile solare si de a incalzi aerul din interior.

Pentru a evita evedarile, de altfel frecvente la aceasta specie, se vor lua masuri de protectie ce constau in imprejmuiri cu inaltimi care sa nu permita escaladarea, sau daca se intretin in terarii, peretii vor fi prevazuti cu margini de protectie.

Se vor evita pe cat posibil curentii de aer care aduc prejudicii sanatatii broastelor testoase, indeosebi cand sunt asociati si cu o temperatura scazuta. Incalzitea terarilor se poate asigura in diverse moduri artificiale sau naturale, astfel incat sa cuprinda intreg spatiul sau numai anumite zone, iar pe durata noptii, temperatura se reduce cu 2-6°C (26-32°C ziua si 24-26°C noaptea), asemanator cu variatia temperaturii in cadrul natural.
STIATI CA ...



Broasca testoasa are o rezistenta formidabila la foame, ce poate ajunge pana la 400 de zile.

Cea mai grea broasca testoasa din lume la ora actuala este broasca testoasa pieloasa LUTHUL (Dermochelys Coriaceea), care are o greutate de 700 Kg si o lungime de 2-3 m; ea inoata cu viteza unui atlet in cursa de 100 m si traieste numai in apele marine.

Cele mai mari broaste testoase de uscat traiesc in Insule le Galapagos (Testudo elephantopos) si in Insulele Oceanului Indian. Ele depasesc 1 m lungime si o greutate de 250-400 Kg.

In America de Nord traieste o broasca testoasa de circa 100 Kg, care se remarca prin carapacea ei neregulata si printr-o limba prevazuta cu un apendice in forma de vierme pe care-l misca atat de convingator, incat atrage pestii drept in gura.

Insula cea mai populata cu broaste testoase uriase este Aldabra din arhipelagul Seychelle (Oceanul Indian), declarata rezervatie naturala. Pe acesta insula traiesc peste 100.000 de broaste testoase uriase.

Broasca testoasa din specia Testudo Radiata traieste peste 200 ani.

In anul 1961 in Desertul Gobi a fost descoperit scheletul unei broaste testoase de dimensiuni uriase. Acesta a apartinut speciei Ankylozaur si atingea 2 m inaltime si 5 m lungime, considerent pentru care geologii au denumit-o "tancul catarator".

Pe coasta Cubei a fost gasita in anul 1937 o broasca testoasa gigant, cu o lungime de 4 m si in varsta de peste 500 de ani, ceea ce presupune ca traia inca de pe vremea cand Columb a descoperit America.

Puterea de regenerare la broastele testoase este extraordinara. Astfel, daca carapacea unei testoase este ranita sau arsa in proportie de 70%, ea are puterea de a si-o reface in unul sau doi ani.

Chiar daca au suferit amputari grave, broastele testoase pot trai luni de zile. Astfel, naturalistul italian Redi, a scos creierul unei broaste testoase si cu toate acestea, ea s-a miscat in spatiul destinat timp de inca 6 luni.

O broasca testoasa de dimensiuni mici, daca prinde in gura o nuia sau o sfoara, poate sta atarnata de ea zile intregi.

Dusmanii broastelor testoase sunt in general carnivorele: jaguarul, tigrul, pisicile sau unele pasari, cum sunt vulturii, care le ridica in aer daca nu au dimensiuni prea mari si le lasa se se izbeasca de stanci, pana ce crapa carapacea. In mediul marin, dusmanii testoaselor sunt reprezentati mai ales de rechini.

Solzii carapacei de la unele testoase sunt prelucrati prin incalzire, obtinandu-se renumita "baga" din care se confectioneaza piepteni, manere de curite, rame de ochelari, cutii etc.

O specie care traieste in Madagascat depune in timpul reproducerii 80-180 oua, din care bastinasii pregatesc un ulei comestibi de foarte buna calitate.

Creierul broastei testoase este mic si putin evoluat, in schimb organele de simt, cum sunt: vazul si mirosul, sunt deosebit de fine, fiind capabile sa sesizeze imediat variatiile de lumina foarte putin diferentiate, precum si urmele foarte slabe de mirosuri.

Una din cele mai frumoase broaste testoase este testoasa cu stele, pe care o intalnim pe coastele de rasarit ale Indiei. Carapacea este de forma ovala, cu centrul boltit si cu colorit feeric. Celelalte placi compun un desen pe fond negru, prin care radiaza benzi de culoare in galben marmorat.

In Africa si Madagascar traiesc broastele testoase de uscat - pantera (Testudo paradalis) care au o greutate medie la varsta de adult de pana la 40 Kg, iar coloritul carapacei aminteste de cel al blanii de leopard. De multe ori in timpul unor vanatori, cei neavizati s-au speriat cand au zarit de departe culorile de avertizare ale broastei testoase, asemanatoare leopardului.

Broasca testoasa - vultur (Macroclemys temurinckii) ce traieste in Golful Mexic, pe cursul inferior al fluviului Missisipi, este foarte agresiva, atacand nu numai animalele, dar si omul, avand o lungime ce poate atinge 1.5 metri.

Testoasa-de-baga (Eretmochelys imbricata), ce traieste in marile calde, este in general carnivora, avand insa carnea ei otravitoare si cei care au consumat din aceasta carne au suferit accidente, nu de putine ori mortale. Pentru consum, carnea se fierbe 2-3 zile si numai apoi se poate utiliza in hrana.

Un comportament mai particular il intalnim la masculul apartinand Tesoasei-de-baga, care in larg, daca este prinsa o femela, sunt in stare sa o urmeze si in barca pescarilor si de multe ori s-a intamplat ca barca sa fie rasturnata, iar masculul inselat in sperantele sale (broasca femela fiind moarta) sa se repeada la pescar, acesta ne mai avand nici o sansa de scapare.

Cunoscand comportamentul masculilor, bastinasii folosesc pentru prinderea acestora, geamanduri sau forme asemanatoare cu a testoaselor ce sunt legate cu sfoara de barca; masculii se reped asupra lor si "le imbratisaza", iar pescarii ii trag in barca si ii valorifica.

Pe coastele de nord-est ale Australiei, in dreptul faimoasei Mari Bariere de Corali, se gasesc broaste testoase gigant care se folosesc de asa-zisele "curse de fond" ale serbarilor traditionale ale bastinasilor.