anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Dintre cirese si capsune, care sunt mai sanatoase si de ce? Multumesc

5 răspunsuri:
Janina
| Janina a răspuns:

Cred ca mai sanatoase sunt ciresele, am inteles ca....capsunele ar fermenta, in stomac si ar avea reactii destul de aiurea.
nu bag mana in foc, e doar din auzite!

| Cryss a răspuns:

Ciresele, beneficii aduse organismului

Ciresele sunt unele dintre cele mai iubite fructe de catre romani. Ciresele rosii contin antocianine, antioxidanti puternici care reduc riscul aparitiei bolilor de inima. Datorita continutului bogat in substante active, ciresele remineralizeaza organismul, favorizeaza digestia, limiteaza procesele inflamatoare, favorizeaza transpiratia, amelioreaza starile febrile, previne sau elimina procesul gripal.

Ciresele dulci contin: apa (75-89%), zaharuri (7, 7-16, 8%), acizi (0, 49-1, 37%), pectine (0, 06-0, 39%), substante tanoide, saruri minerale (de potasiu, fier, calciu, magneziu, etc.), provitamina A, vitaminele B1, B2, C, E, P, B6, acid pantotenic, vitamina PP, etc.

Decoctul din cozi de cirese (sau de visine) se prepara dintr-un pumn de codite (pedunculi) la 0, 6 litri apa rece. Se fierb 15-20 de min., apoi se indulceste si se bea caldut, in cursul unei zile, in 3-4 reprize. Are efect diuretic. Da rezultate bune in afectiuni ale rinichilor si ficatului. Actiunea diuretica a coditelor de cirese sau de visine creste daca li se adauga frunze de merisor, coada calului si frunze de mesteacan.

Cleiul format pe scoarta ciresului se foloseste in tratarea artritelor. Aceste cleiuri, dizolvate in apa, dau o solutie numita „lotiune contra pecinginii". Pecinginea este o boala de piele contagioasa, caracterizata prin eruptie cu basicute care, prin uscare, lasa niste pete scortoase, ce produc mancarime.

De asemenea, cireasa este „prietena" tenurilor uscate si obosite. Va puteti prepara si singure acasa o masca din cirese strivite cu mixerul pe care o veti lasa sa actioneze circa 20 de minute. Substantele nutritive actioneaza in aceast timp asupra pielii dupa care se clateste fata cu apa minerala.


si

Capsunile intre placere si beneficiu


Acest fruct in forma de inima - rosu, carnos, parfumat si gustos - intruneste toate calitatile gustative, nutritive si terapeutice pentru a-l consuma cat mai des
Dulci si zemoase, capsunile sunt cele mai gustoase in ziua in care au fost culese. Cand le cumperi, ai grija sa fie intregi, de culoare rosu-stralucitor, frunzulitele sa fie verzi si sa arate proaspete. Perisabile, totusi pot fi pastrate doua-trei zile si in frigider, intr-un vas acoperit cu folie de plastic, fara a fi spala-te. Congelate, fructele intregi rezista circa patru luni. Se consuma crude, inainte de masa, sau in diferite preparate - inghetata, sufleu, dulceata, compot, supa, torturi, spuma, salate etc. Gurmanzii le savureaza cu frisca sau sampanie, dar capsunile simple sunt minunate in curele de slabire, fiindca au putine calorii si grasimi. O ceasca de fructe furnizeaza numai 55 de calorii. Pentru a beneficia de toate substantele nutritive, este de preferat sa le consumi proaspete, si nu ca ingredient in prajituri, torturi sau dulceata.
Atentie, desi sunt delicioasele, capsunile pot fi un aliment alergen, provocand urticarie.

Capsunile contin o cantitate mare de vitamina C, B1, B6, antioxidanti si acid folic. „Vitaminele B sunt utile in regenerarea tesuturilor, iar acidul folic mentine unghiile si parul sanatoase. Mai mult, acidul folic este recomandat gravidelor pentru dezvoltarea fatului", explica Lygia Alexandrescu, nutritionist la Clinica Natural Silhouette din Bucuresti. Vitamina C mentine pielea sanatoasa si are un rol important in vindecarea ranilor si arsurilor.
Capsunile mai contin fier, calciu si magneziu, minerale care intaresc oasele, dintii, sistemul nervos si asigura oxigenarea celulara. „Este bine sa mananci capsuni si pentru ca te hidrateaza, ele continand apa in proportie de 90a", mai spune Lygia Alexandrescu.

In plus, capsunile nu ingrasa, deoarece contin un numar mic de calorii.
Singurul dezavantaj al acestor fructe este ca pot fi alergenice, mai ales la persoanele predispuse. De aceea, copiii mai mici de 4 ani nu trebuie sa consume capsuni. Dupa aceasta varsta, fructele li se dau micutilor in cantitati foarte mici. Pentru ca sunt bogate in compusi numiti salicilati, capsunile nu sunt recomandate nici persoanelor cu intoleranta la aspirina, produs ce contine o substanta asemanatoare, acid acetilsalicilic.

Mai bogate in vitamina C decat citricele, capsunile reduc riscul aparitiei cancerului gastro-intestinal.
Tonifica si remineralizeaza organismul, incetinind procesul de imbatranire.
Contin antioxidanti (vitaminele C, E si betacaroten), vitamine (B1, B2, B6, K, PP), saruri minerale si oligoelemente (calciu, fier, fosfor, potasiu, iod, cupru, mangan), acid folic (indispensabil pentru femeile insarcinate) si fibre.
Sunt recomandate in anemii (fier si cupru), insuficienta hepatica, litiaza si dischinezie biliara.
Previn bolile de inima, scad tensiunea arteriala, combat impotenta.
Sporesc imunitatea organismului, avand si un efect antibacterian.
Amelioreaza astenia nervoasa, insomniile.
Au efect hipoglicemiant, putand fi consumate si in diabet.
Benefice pentru ten, sunt utilizate in cosmetica.


Sper sa te ajute happy.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Bună.
Sunt bune ambele fructe, sunt sărace în calorii și sunt vitaminizante.
Procesul de fermentație este prieten fidel cu ele.
Pa, pa.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Ciresele.
Capsunile sunt crescute fortat, marea majoritate, si mai sunt si puternic alergene.
Plus ca ciresele se pot manca pur si simplu, pe cand la capsuni, de obicei, mai trebuie sa le adaugi zahar, frisca etc.

| andreyutzzuu a răspuns:

Din punctul meu de vedere eu cred ca si capsunele si ciresele sunt destul de bune.

Întrebări similare