| MrTech1HD a întrebat:

Salut! Am și eu o întrebare, rudele mele vor să deschidă o succesiune pentru niste terenuri, in instanță. Și mi-au spus că ei o fac in calitate de reclamant și noi in calitate de pârâți. Așa se face o succesiune in instanță? Mi se pare dubios sa avem calitate de pârâți la o succesiune, suna mai mult a faptul că ne dau in judecata pentru a lua ei terenurile. Mă poate lămurii cineva in domeniu sau care s-a confruntat cu așa ceva?

5 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Contactează urgent un avocat bun. Dacă nu o faci riscați să pierdeți procesul.

Bula
| Bula a răspuns:

De ce nu faceti succesiunea la notar, pe cale ameabila?
Costa mai putin.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Succesiunea se face in cadrul unui proces doar daca mostenitorii nu se inteleg, daca se inteleg aceasta se face la un notar public.
Si in proces costa mai mult decat la notar si tine cu mult mai mult timp.
Inainte de a merge in instanta solicitati deschiderea procedurii succesorale la un notar public.

| gabriela2201 a răspuns:

Da, eu m-am confruntat. Asa e procedura juridica indiferent ca ati cazut cu totii de acord la impartirea bunurilor. E mai ieftin sa faceti succesiune in instanta decat la notar. Tu ca parat primesti acasa un plic de la tribunal cu toate actele reclamantilor de identitate, titlul de proprietate pe care sunt trecute terenurile etc toate copii xerox impreuna cu cererea de deschidere succesiune-si acolo sunt trecute motivele pentru care esti parat. Din momentul primirii plicului ai la dispozitie 25 de zile sa iti formulezi, impreuna cu avocatul tau-apararea. Dureaza mult timp sa se incheie procesul, pana la un an daca toate sunt ok si va intelegeti intre voi urmasii!

| eliancodrut a răspuns:

1. In instanta se dezbate succesiunea daca unul din mostenitori nu este de acord cu ce s-a propus la notar.
2. Nu poti merge direct in instanta cu succesiunea, fara a trece pe la un notar, deoarece instanta cere concluzia notarului de ce nu s-a putut dezbate succesiunea in fata lui pe cale amiabila.
3. Daca cineva dintre mostenitori deschide actiune in instanta fara a avea dovada ca s-a apelat la notar, instanta va respinge cererea de dezbatere a mostenirii.
4. In functie cat de complicata este mostenirea si cum se descurca fiecare mostenitor, poate sau nu sa-si angajeze un avocat.
De regula, cel care depune cererea de actiune in instanta este cel care nu este de acord cu modul cum s-a pus problema bunurilor si se numeste reclamant, iar cei care sunt chemati in judecata se numesc parati.
Nu poate nimeni sa ia terenurile daca nu le revin. Dar din cate inteleg, nu prea va descurcati, de aceea e bine sa aveti un avocat care va va spune ce aveti de facut.