| Ali176 a întrebat:

Am făcut accident din cauza balansului cu camionul în Olanda! Marfa foarte grea pe ultimele axe la remorcă, vânt puternic și șanțuri pe autostradă. Remorca nu avea ABS, pernele din dreapta erau într-o parte și din cauza nu am mai putut redresa camionul. Poliția nu mi-a făcut nimic ( nu mi-a luat declarație, nu mi-au dat amendă nimic ) nu am lovit pe nimeni! Când am ajuns acasă patronul mi-a zis ca trebuie să plătesc 10.000 euro (plus a zis ca ma da și în judecată dar ma și bate și dacă mă angajez la altă firmă să îi dau 500 euro pe lună și mi-a zis ca dacă numai vreau să dau bani " să nu se ajungă să te amenințăm ". Trebuie să plătesc suma asta sau nu? E legal așa ceva sau nu?

12 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Regula din Codul muncii spune ca salariatul este raspunzator material de pagubele produse firmei.
O exceptie este atunci cand paguba este cauzata de un eveniment produs din cauze naturale sau alte cauze neimputabile salariatului.
Ar fi trebuit sa soliciti politiei o constatare privind cauza rasturnarii si ca nu este vina ta, asa aveai o proba ca sa nu platesti.
Daca nu poti proba va trebui sa platesti, bineinteles dupa ce firma da o decizie in acest sens. Dupa decizie poti consulta un avocat, in special unul specializat in raspunderea materiala, desi ma indoiesc ca se poate face ceva numai pe ce spui tu.

| Ali176 explică (pentru Ioandelasal):

Am vorbit cu avocați și toți mi-au zis ca nu trebuie să plătesc

suntserios
| suntserios a răspuns:

Santuri pe autostrada in Olanda? Tara cu infrastructura perfecta? hmmm

| Ali176 explică (pentru suntserios):

Da șanțuri pe autostradă

| suntserios a răspuns (pentru Ali176):

In Olanda?

| eliancodrut a răspuns:

Nu te lua dupa toti neofitii de pe acest site, care nu au studiat nici macar o carte de legislatie (de citit poate au citit, dar este diferenta), inafară de Ioandelasal.
Asa cum spune "nasaud", marfa trebuia sa fie asigurata de o firma de asigurari (nu numai pe masina). Doar firma de asigurari poate sa te oblige sa platesti despagubiri in cazul ca accidentul s-a produs din cauza ta.
Amenintarea este fapta penala, dar trebuie sa ai dovezi si pentru asta, dar si ca accidentul nu s-a produs din cauza ta.

| Ali176 explică (pentru eliancodrut):

Înregistrări ca ma amenințat nu am dar am martori care au auzit și văzut ( contabila și mecanicul)

| gllopel a răspuns:

In afara de santurile de pe autostrada olandeza ai uitat sa mentionezi viteza mare in curba. Asa este?

| gllopel a răspuns:

In afara de santurile de pe autostrada olandeza ai uitat sa mentionezi viteza mare in curba. Asa este?
Avocatii aia care au spus ca nu trebuie sa platesti, sa te reprezinte in proces.

| Ali176 explică (pentru gllopel):

Nu a fost nicio curbă și nici viteză mare nu aveam (80km/h)

| N?s?ud a răspuns:

Obligația ta era să asiguri marfa ca să nu se răstoarne.
Dacă poți dovedi că ai asigurat marfa si felul in care ai condus nu putea produce răsturnarea nu plătești nimic.
Marfa e asigurata, deci trebuie sa plătească asigurătorul.
Si mai trebuie dovezi ca ai fost amenințat de patron.
Tu nu ai avocat?

| Ali176 explică:

Deci din ce citesc aici dacă un șofer face accident din cauza condițiilor de drum și de vânt etc trebuie să plătească toată suma adică dacă are un camion de 100.000 euro trebuie să fie sclav toată viața să achite suma asta și toți avocații sunt prosti cum ar veni