| Johny12498 a întrebat:

Buna seara. Auziti, dupa ce cumperi o masina, ce trebuie facut? Mers cu ea la DRPCIV si inmatriculat si atat? Nu mai trebuie mers si la primarie/politie? Multumesc.

8 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Primul pas e sa o înscrii la primărie. Fara asta nu poți merge la DRPCIV.

| Frank51 a răspuns:

Pașii sunt următorii:
Cu cvc + actele în original(începând cu acest an), mergi la primărie și o înregistrezi.

Între timp te programezi la drpciv și apoi te prezinți cu actele acolo( nu le mai enumăr, găsești pe site-ul lor).

Dacă iei o mașină adusă din afara țării trebuie întâi să faci rarul, altfel nu ai civ.

Înainte să mergi la drpciv ai nevoie de asigurare RCA in vederea înmatriculării, eu o fac începând cu data la care merg la drpciv, spre exemplu am programare pe 15 octombrie, întocmesc asigurarea valabila începând cu 15 octombrie.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Prima data mergi la primarie/taxe si impozite, sa ti-o impuna la impozit si sa puna stampila pe contract (a doua stampila, ca prima trebuie pusa la primaria vanzatorului).
Apoi iti faci programare la DGCPI (nu mai este drpciv), iar pana la data programarii, faci RCA pe numele tau, platesti taxa de certificat la CEC sau ghiseul.ro si te asiguri ca ai toate actele si copiile necesare (vezi lista https://dgpci.mai.gov.ro/#gsc.tab=0 )
Asta pentru masina care are deja acte romanesti (CIV, certificat, numere).

Daca e o masina din afara tarii, procedura difera, si trebuie printre altele sa mergi la RAR pentru omologare + creare CIV, sa ai dovada radierii din tara in care a fost inmatriculata, etc.

Eu am facut multe inmatriculari, dar la fiecare merg la cel putin un birou de acte auto, ca sa aflu demersul actualizat; se schimba legile si procedurile foarte des, aproape la fiecare 2 ani apare ceva nou; in principiu, s-au simplificat, fata de acum 10 ani.
Inainte mergeai la RAR chiar daca avea deja CIV, erau mai multe taxe de achitat, iar printre altele trebuia o adeverinta de taxa de inmatriculare de la ANAF, pe care sa scrie "nerecuperata"; sau dovada platii acelei taxe... Mult mai nasol era. In 2017 a picat taxa, iar de atunci au mai simplificat procedura de vreo 2-3 ori. Au scos fisa de inmatriculare, taxa de inmatriculare de la primarie (~10 lei si stat la coada), au digitalizat fiscalul (dar inca trebuie dovada fizica/stampila), etc.

| Johny12498 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Auzi, daca am facut doar un singur exemplar de contract de vanzare cumparare care a ramas temporar la vanzator si pe care mi l va da probabil inapoi dupa ce il radiaza de la primaria lui o fi vreo problema? Am completat doar un exemplar. Dupa ala facem alte copii probabil. Dar am si semnat pe exemplarul ala, parca scria ca doar pe copii se semneaza… aici si eu si vanzatorul un pic afoni in legi…

| Johny12498 explică (pentru Frank51):

Daca am completat un singur exemplar si eu i-am facut poza si l a luat vanzatorul temporar spunandu mi ca mi va da probabil asta sau alte copii inapoi si semnand pe el desi acolo parca scria ca se semneaza doar pe copii are ceva? Eu tranzactia n as mai anula o, masina e buna, imi place, nu vreau sa am probleme din cauza unei prostii de genul…

| Frank51 a răspuns (pentru Johny12498):

Care să fie problema că nu înțeleg. CVC-ul se ștampilează la primărie, de regulă ar trebui direct 5 exemplare originale, dar eu fac un singur exemplar și apoi fac copii color, am facut asta cu 3 mașini până acum și nu și-au dat seama la drpciv că sunt copii color, sau mai degrabă nu le pasă.

Dacă voiai să primești CVC-ul ștampilat când ai luat mașina, trebuia să mergi într-o zi lucrătoare la primăria unde are dimiciliu proprietarul mașinii, altfel el trebuie să meargă cu acele contracte în original apoi ți le trimite.

Tu ai dovadă poza, de preferat pe viitor ia și tu un exemplar.

Aia e ca am cumparat azi duminica masina si toate magazinele erau inchise si am avut un singur exemplar am zis ca nu mai astept ca nu mai am rabdare si l am completat acolo impreuna pe urma l am dat la vanzator ca l a cerut el ca sa l radieze de la primarie… tot ce am e poza cu cvc ul… si am si semnat pe el, desi e "original" si nu stiu ce scrie pe acolo ca se semneaza pe copii… in fine, m-am grabit, sper sa se termine cu bine. Vanzatorul e din alt oras dar ne-am intalnit la mine ca a avut drum aici. M as duce in orasul lui sa ma intalnesc cu el sa ii zic sa mi dea cvc ul original inapoi si sa si faca el copii dupa el sau nu stiu cum sa procedez…

Cred ca am gasit solutia. ar trebui sa functioneze… numai sper sa nu ma minta… dupa ce o radiaza de la primaria lui, sa imi dea cvc ul originalul inapoi sa ma duc cu el la drpciv sau cum se numeste… ca aia de la primarie nu cred ca retin originalele, din ce stiu isi fac ei copii, nu? Si apoi originalul mi l poate da inapoi si aia e…