Pașii sunt următorii:
Cu cvc + actele în original(începând cu acest an), mergi la primărie și o înregistrezi.
Între timp te programezi la drpciv și apoi te prezinți cu actele acolo( nu le mai enumăr, găsești pe site-ul lor).
Dacă iei o mașină adusă din afara țării trebuie întâi să faci rarul, altfel nu ai civ.
Înainte să mergi la drpciv ai nevoie de asigurare RCA in vederea înmatriculării, eu o fac începând cu data la care merg la drpciv, spre exemplu am programare pe 15 octombrie, întocmesc asigurarea valabila începând cu 15 octombrie.
Prima data mergi la primarie/taxe si impozite, sa ti-o impuna la impozit si sa puna stampila pe contract (a doua stampila, ca prima trebuie pusa la primaria vanzatorului).
Apoi iti faci programare la DGCPI (nu mai este drpciv), iar pana la data programarii, faci RCA pe numele tau, platesti taxa de certificat la CEC sau ghiseul.ro si te asiguri ca ai toate actele si copiile necesare (vezi lista https://dgpci.mai.gov.ro/#gsc.tab=0 )
Asta pentru masina care are deja acte romanesti (CIV, certificat, numere).
Daca e o masina din afara tarii, procedura difera, si trebuie printre altele sa mergi la RAR pentru omologare + creare CIV, sa ai dovada radierii din tara in care a fost inmatriculata, etc.
Eu am facut multe inmatriculari, dar la fiecare merg la cel putin un birou de acte auto, ca sa aflu demersul actualizat; se schimba legile si procedurile foarte des, aproape la fiecare 2 ani apare ceva nou; in principiu, s-au simplificat, fata de acum 10 ani.
Inainte mergeai la RAR chiar daca avea deja CIV, erau mai multe taxe de achitat, iar printre altele trebuia o adeverinta de taxa de inmatriculare de la ANAF, pe care sa scrie "nerecuperata"; sau dovada platii acelei taxe... Mult mai nasol era. In 2017 a picat taxa, iar de atunci au mai simplificat procedura de vreo 2-3 ori. Au scos fisa de inmatriculare, taxa de inmatriculare de la primarie (~10 lei si stat la coada), au digitalizat fiscalul (dar inca trebuie dovada fizica/stampila), etc.
Auzi, daca am facut doar un singur exemplar de contract de vanzare cumparare care a ramas temporar la vanzator si pe care mi l va da probabil inapoi dupa ce il radiaza de la primaria lui o fi vreo problema? Am completat doar un exemplar. Dupa ala facem alte copii probabil. Dar am si semnat pe exemplarul ala, parca scria ca doar pe copii se semneaza… aici si eu si vanzatorul un pic afoni in legi…
Daca am completat un singur exemplar si eu i-am facut poza si l a luat vanzatorul temporar spunandu mi ca mi va da probabil asta sau alte copii inapoi si semnand pe el desi acolo parca scria ca se semneaza doar pe copii are ceva? Eu tranzactia n as mai anula o, masina e buna, imi place, nu vreau sa am probleme din cauza unei prostii de genul…
Care să fie problema că nu înțeleg. CVC-ul se ștampilează la primărie, de regulă ar trebui direct 5 exemplare originale, dar eu fac un singur exemplar și apoi fac copii color, am facut asta cu 3 mașini până acum și nu și-au dat seama la drpciv că sunt copii color, sau mai degrabă nu le pasă.
Dacă voiai să primești CVC-ul ștampilat când ai luat mașina, trebuia să mergi într-o zi lucrătoare la primăria unde are dimiciliu proprietarul mașinii, altfel el trebuie să meargă cu acele contracte în original apoi ți le trimite.
Tu ai dovadă poza, de preferat pe viitor ia și tu un exemplar.
Aia e ca am cumparat azi duminica masina si toate magazinele erau inchise si am avut un singur exemplar am zis ca nu mai astept ca nu mai am rabdare si l am completat acolo impreuna pe urma l am dat la vanzator ca l a cerut el ca sa l radieze de la primarie… tot ce am e poza cu cvc ul… si am si semnat pe el, desi e "original" si nu stiu ce scrie pe acolo ca se semneaza pe copii… in fine, m-am grabit, sper sa se termine cu bine. Vanzatorul e din alt oras dar ne-am intalnit la mine ca a avut drum aici. M as duce in orasul lui sa ma intalnesc cu el sa ii zic sa mi dea cvc ul original inapoi si sa si faca el copii dupa el sau nu stiu cum sa procedez…
Cred ca am gasit solutia. ar trebui sa functioneze… numai sper sa nu ma minta… dupa ce o radiaza de la primaria lui, sa imi dea cvc ul originalul inapoi sa ma duc cu el la drpciv sau cum se numeste… ca aia de la primarie nu cred ca retin originalele, din ce stiu isi fac ei copii, nu? Si apoi originalul mi l poate da inapoi si aia e…
Ți-am scris negru pe alb că el ți le va trimite, recitește încă o dată răspunsul meu anterior.
Si daca pune stampila primaria pe original ce sa mai trimita? Mai e valabil un CVC cu stampila primariei pentru DRPCIV/DGPCI? Sa nu ii zic oare sa evite pe cat posibil sa puna primaria stampila pe documentul ala?
Nu prea e bine. Se fac 5 contracte, parca. Cumparatorul trebuie sa plece cu 3, unul ramane la vanzator, iar unul la primaria lui, cred.
Pot fi copii in ceea ce priveste datele de pe ele, dar semnaturile trebuie sa fie originale, din pix.
Mergeti la un birou de acte, daca nu ati mai facut aia. Ti-am zis ca eu am facut multe, si tot merg de fiecare data la birou de acte, pentru ca procedura este "dinamica".
At this point cred că faci mișto de mine.
Dar hai fie, mai explic încă o dată:
Proprietarul mașinii merge la primărie cu CVC ca să pună ștampila pe el, apoi acel CVC stampilat de primărie ți-l dă ție ca să mergi la primăria ta, ca să stampileze încă o dată, apoi tot cu acel CVC stampilat de ambele primării mergi la drpciv.
Asa. Ca din cauza la nenorocitul ala de chatgpt ma baga in belele. Nu fac niciun misto, efectiv am vorbit cu vanzatorul si i am cerut sa nu puna stampila ca sa mi l accepte la drpciv. La fel a facut si el cu mine, a zis ca il iau la misto, mai un pic si ma injura. Eu ma intreb ce rost mai aveau alte 4 exemplare, adica originale… asa mi-a zis nenorocitul ala de gpt. Ca trebuie sa scriem de 5 ori, ca trebuie sa am original nestampilat ca doar cu el ma duc la primaria mea, numai prostii…
" Proprietarul mașinii merge la primărie cu CVC ca să pună ștampila pe el, apoi acel CVC stampilat de primărie ți-l dă ție ca să mergi la primăria ta, ca să stampileze încă o dată, apoi tot cu acel CVC stampilat de ambele primării mergi la drpciv."
Sper sa fie fix asa. Si nu mai am nevoie de alte exemplare. Handicapatul ala de gpt a zis ca eu nu trebuie sa ma duc la primaria mea.
Si atunci care e rostul sa scriem de mai multe ori aiurea "mai multe exemplare"? Ca oricum cu exemplarul ala stampilat ma duceam…
Cu originalul pe care mi l da vanzatorul ma duc la primarie la mine si la drpciv dgpci la mine. Nu vad care ar fi problema.
În mod normal, da, trebuie 5 exemplare originale, adică semnate în original si cu stampile originale, dar ți-am zis, nu verifică aia de la drpciv dacă sunt originale, tu poți face doar un singur CVC apoi faci 4 copii color... înțelegi?
Nu mai fac nicio copie. Pt ce sa mai fac copii? Duc originalul si la primarie si cu originalul care are 2 stampile de la ambele primarii ma duc la inmatriculari. La ce ma ajuta copiile? Nu le convine alora de la primarie ca vad un CVC sau care e faza? Sau la aia de la inmatriculare? Sunt chiar atat de cretini incat sa ceara si originale si copii? Noi am completat si semnat o singura data un CVC. E cretinism sa completam si sa semnam 5 CVC uri in aceeasi zi sau sa tiparim la xerox 5 exemplare si sa semnam in ziua aia. Oricum daca chiar le trebuie o sa fac copii si le semnez in ziua respectiva. Nu cred ca e problema.
Nu e cretinism, așa funcționează birocrația
1 original rămâne la vânzător
1 original rămâne la cumpărător
2 originale rămân la primării
Iar cel final original la drpciv
Deci din ce am vazut pot sa semnez pe ceva ce tiparesc si ala e original. Se pare ca nu trebuie completat de 5 ori datele, ci doar semnat pe 5 foi diferite gen. In fine, oricum la noi nu e cazul. Omul sta in alt oras, undeva la 100 km de mine. acum eu sunt curios cum face el la primarie, si daca "1 original ramane la primarie" atunci e bai mare, la vanzator la primarie ramane originalul, si eu cu ce ma trezesc? Cu alte copii? Sau … cand vine in oras le semnez si devin originale? Deci daca orice act semnat devine original odata cu semnatura atunci ar fi simplu. Facem 100 copii si semnez pe fiecare si gata e original.
Si mi-a dat mie civ ul si talonul. Cum reuseste el acum sa radieze fara ORIGINALELE ALEA CUm
Am vorbit cu un avocat si mi-a zis ca institutiile nu au voie sa retina originalele. Practic 2 copii la primarii 1 copie la DRPCIV si originalele la noi, in cazul asta doar 1 original, daca vrea isi mai face omul ala o copie. Originalele sunt folosite pentru a confrunta cu copiile sa fie conforme. Problema mai e si ca am semnat amandoi in rubrica pentru copii, dar cica n ar conta ca se poate face diferenta intre original si copie dupa forma scrisului samd nu e nevoie de chestia aia. Acum nu stiu daca e asa, asa mi-a zis el
Daca e cum mi ai zis tu, e mai greu, ca avem 1 singur original, dintr un original nu stiu cum sa facem sa transformam in 5 originale ( sau macar in 4 pentru institutii). Ar trebui sa ma deplasez eu la el sa facem alte CVC uri cu mentiuni, ca e conform cu astalalt primul … alta solutie nu stiu. Mai trebuie sa fie de acord si vanzatorul. Si el e destul de necooperant, asa ca procesul e foarte dificil. Acum eu nu stiu unde e adevarul, fiecare vine si zice in mod diferit cum sta situatia…
Legat de radiere, cred ca nu e necesar sa aiba talon si CIV in original - deci aici probabil ca de aia mi le-a lasat. Ca radierea nu s ar mai face la politie/DRPCIV ci doar fiscala, la primarie.
Acum nu stiu cum s o rezolvam cu chestia asta, repet, e foarte foarte greu procesul pentru ca vanzatorul e necooperant si tare mi e teama sa nu fi fost la primarie la el si sa ii fi zis ala ca originalul se retine acolo si vanzatorul sa se fi enervat si ori sa-mi vina cu copii la mine ( ca probabil eu nu-mi dau seama, dar m ar opri la DRPCIV daca vine cu copii probabil) ori sa mai faca acolo alt original si sa mi puna semnatura si a mea sa mi o imite. Ma astept la orice, sper sa nu faca asta.
Nu știu ce să-ți spun, procesul depinde de fiecare localitate și cum te cunoști cu oamenii.
Eu îmi fac 2 exemplare, le scot gata completate le semnăm, unul îl las cumpărătorului, celălalt îl duc la primărie. De la primărie doamna își face singură copie, și îmi returnează originalul.
Deci eu rămân cu un original, îmi fac și eu o copie și apoi dau acest original cumpărătorului. El deja are un exemplar de prima dată, care nu este stampilat, iar cu cel stampilat merge la drpciv.
Ăsta e procesul prin care trec eu când vând o mașină.
Asa ar trebui sa fie si aici. Mersi. La primarie doamna isi face singura copie, originalul mi l da omul mie eu ma duc cu el la primarie tot asa isi face doamna copie si imi returneaza originalul si cu el ma duc in pasul final la DRPCIV. Fix asa trebuie sa mearga. Acuma e un pic problema si ca am semnat ca niste cretini ce suntem si pe locul destinat copiilor dar sper sa nu fie problema……. Amandoi, nu stiu cum am gandit o, nu ne am dar semaa efevtiv, am vazut loc de semnatura, am semnat. Oare o fi probleme?