| Lauramiruna999 a întrebat:

Bună ziua TPU!
Am un job cu program de 12 ore, 2 cu 2 zile, de luni pana duminica.
Cum se acorda zilele de concediu in acest caz?

Eu de exemplu vreau sa imi iau 10 zile de concediu, si mi s-a spus ca nu imi pot lua concediu după zilele libere. Prin urmare, ar trebui sa număr 10 zile din momentul in care imi iau concediu? Am auzit si de varianta ca zilele de sambata si duminica ar fi libere fără a se considera concediu de odihnă.

Țin să menționez că dacă ar fi sa-mi iau 10 zile libere consecutive, asta ar insemna ca in mod normal ar fi trebuit sa lucrez doar 4 dintre ele, celelalte 6 ar fi trebuit sa fiu oricum liberă.

In același caz, dacă as dori sa-mi iau doar 2 zile de concediu, ar trebui sa imi iau 6 de fapt (2 libere, 2 munca, 2 libere). Este corect cum se procedeaza?

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Concediul de odihna este pe zile lucratoare, nu se iau in calcul zilele libere (sambata, duminica si sarbatorile legale), conform Codului muncii, citez:
"ART.145.
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.  
(2)Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.
(3)Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual."

| eliancodrut a răspuns:

Cum vine " doua cu doua", ca nu-ti inteleg pasareasca.
Dar cand sa iei concediul. daca nu dupa zilelele libere, in zilele libere sa-l iei?
Chiar daca lucrezi in ture, cum am inteles, de 12 ore, concediul se calculeaza la zile lucratoare, considerate de 8 ore. Deci o zi de concediu este de 24 de ore.
Una este faptul ca-ti iei zile libere, alta ca iti iei concediu.
Iti dau un exemplu. Daca iti iei 10 zile de concediu, o sa ai 12 zile libere continuu, deoarece ai 10 zile lucratoare si 2 zile nelucratoare: sambata si duminica ce intra impreuna cu cele zece zile.
2 zilele de concediu nu beneficiaza de alte doua zile libere. Zilele libere se cuvin doar pentru zilele lucrate efectiv. Daca ai lucrat in doua zile cate 12 ore si apoi vrei sa-ti iei 2 zile concediu, beneficiezi de cele 2 zile libere aferente celor doua zile lucrate, apoi pleci in concediu 2 zile, apoi mergi la lucru in urmatoarele 2 zile.
Trebuie sa ai intr-o saptamana 40 de ore lucrate, iar daca pleci 2 zile in concediu doar 24 de ore. Dar aceste ore se pot echivala la nivelul unei luni.