Eu cand am fost la munca in afara, am stat la casa cu un var de al meu si cu prietena lui. Nu am avut ghinionul sa ma angajez la o agentie de genul.
In schimb, fratele meu s-a angajat in Tarile de jos la o ferma de carne. Agentia de acolo l-au pus intr-o camera cu inca un baiat. Camera era una tip camin studentesc. Conditiile erau ca de camin. Blocul ala de camine unde a prins el, era plin de romani. Majoritatea se certau unii cu altii de la mancare, la curatenie, se imprumutau de bani unul de la altul, nu isi mai dadeau banii inapoi... Din ce mi-a povestit fratemiu de acolo, era un scenariu de jilava.
Daca vrei sa mergi in afara, cauta sa mergi cu o ruda sau de unul singur daca poti. Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa stai cu un strain.
Cand spui strain, te referi la om de alta nationalitate? Sau roman strain, in calitate de necunoscut? Daca nimeresti cu un roman necunoscut in camera, strain cum zici tu, mai mari sanse sunt sa te imprietenesti cu el si sa imparti frateste camera respectiva. Asa s-au nascut numeroase prietenii de prin armata sau de prin caminele studentesti, oameni care au ramas prieteni pe viata dupa ce s-au cunoscut intr-o simpla camera, din straini au devenit prieteni pe viata.
Când am plecat la 18 ani, necalificat, am nimerit și cu 11 persoane in camera, paturi supraetajate ca la penitenciar
. Pe atunci nu știam, am lucrat la negru, bănuții erau frumoșii, dar și riscul pe măsură.
Revenind în zilele noastre, daca ești necalificat, vei nimeri cu 2-3 maxim in cameră. Dar acum sunt condiții și reguli mult mai stricte + controale, deci nici agențiile nu și mai permit sa și bata joc de oameni.
In cazul in care nimeri colegi care te deranjează, discuți cu agenția. Care sunt serioși, vor lua măsuri care să te mulțumească.
Îți recomand să stăpânești o meserie. Avantaje:
bănuți buni
cazare singur in cameră chiar daca bucătăria / baia va fi la comun cu inca 2-3-4 persoane. (depinde unde nimeri casa, apartament, motel, pensiune etc)
poți avansa / obține contract direct cu angajatorul străin și nu cu agenția, dar îți va trebui chirie.
In cameră cu o persoană? Să nu nimeresti cu vreo 5 sau mai multi.
Te adaptezi, nu ai ce face.
Sa zici mersi daca pici doar cu unul. De obicei se sta cat 4-5 la astfel de oferte