Cum vrei sa fie invatamantul? Tu trebuie sa decizi!

Cum vrei sa fie invatamantul? Tu trebuie sa decizi!

Zilele acestea clasa politica discuta despre schimbarea legii invatamantului. Exista doua proiecte concurente in discutie. Din pacate, ca de atat de multe ori in Romania, beneficarii legii (elevii si studentii, precum si parintii acestora) sunt prea putin bagati in seama.

Noi vrem sa schimbam acest lucru. Vrem  sa va oferim posiblitatea sa va exprimati

De voi insa depinde succesul acestei actiuni. Iata de ce este nevoie:

1.Exprimati-va punctul de vedere despre chestiunea in discutie cat mai articulat/ rational/ corect gramatical.

2.CEL MAI IMPORTANT: Chemati-va cati mai multi prieteni pentru a-si spune parerea, fie prin e-mail, fie in retelele sociale pe care le folositi (HI5, FaceBook, Netlog), fie prin messenger (ca status).

Noi va promitem urmatoarele:

Daca vom strange suficiente opinii (masa critica este dincolo de 15.000 de opinii) in urmatoarea saptamana, le vom printa pe toate si le vom pune pe masa Ministerului Invatamantului si comisilor parlamentare de profil. Si vom merge in presa cu ele.

Poate suntem utopici, insa credem ca VOI sunteti schimbarea.
Voi stiti cel mai bine cum trebuie sa fie invatamantul, nu politicienii.
Voi aveti dreptul si obligatia sa va exprimati parerea despre viitorul vostru. Aceasta este esenta democratiei, nu doar prezentarea la vot o data la 4 ani.

Credeti ca putem sa ne facem auziti impreuna?

Iata o prezentare schematica a diferentelor dintre cele doua pachete, mai exact propunerea actualului ministru al Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu , si propunerea fostului ministru, Mircea Miclea.

Sursa principala: realitatea.net

Pentru o comparatie mai detaliata a celor doua planuri, va punem la dispozitie analiza realizata de Societatea Academica din Romania .

Scrie acum parerea ta si da mai departe!

VOI SUNTETI SCHIMBAREA!

833 răspunsuri:
| ailin a răspuns:

Durata invatamantului obligatoriu sa fie 13 ani ciclurile de studiu si admiterea la liceu ca in propunerea Andronescu bacalaueratul ca in propunerea Andronescu, elevii din invatamantul pre-universitar privat sa nu fie finantati de buget cat despre profesori si director este mai buna propunerea Miclea

| mosi a răspuns:

Oricum, pana incepe scoala se mai fac o gramada de schimbari...asa o fost intodeauna... iar pe parcursul scolli se trezesc multi tampiti ca sa schimbe iar invatamantul...niciodata nu este o decizie definitiva in mare parte...parerea mea

| anamariah a răspuns:

Este o prostie sa facem 13 ani de invatamant obligatoriu... Mi se pare o absurditate! Deci propunerea Andornescu cade, iar propunerea Miclea este mult prea delasatoare.Eu zic ca 12 ani este perfect.
Ciclurile de studiu ar trebiu sa fie exact ca si in propunerea Andronescu.
Admiterea la liceu ar trebui facuta pe baza unui examen la sf ciclului gimnazial si nu pe baza mediei 5-8, deoarece unui elev cu o medie buna, de ex: 9, 30, sa-i fie luat locul intr-un liceu cu pretentii, de unul cu o medie exorbitanta de 9.80, dar care este incet la minte(cum s-a intamplat in anii trecuti, de cand dn-a Andronescu a introdus teza unica insotiat de med. 5-8 ca fiind prag de trecere intre cls. a 8-a si cls. a 9-a)
La bac ar trebui sa se dea 3 examene:la mate, ro si o materie aleasa de copil.
La ultimele 3 legi sunt de acord cu dn-a Andronescu.
P. S.: eu sunt eleva si credeti-ma, stiu ce ne avantajeaza pe mine si colegii mei.Programa este mult prea incarcate. de ex.:la ce ne foloseste tehnologia, muzica, desenul, latina si civica?(elevilor 5-8)...Sunt niste prostii.Personal, le-as scoate si as introduce mai multe ore de sport.Si am uitat se mentionez ca fiecare copil ar trebui sa isi aleaga materiile pe care vrea sa le studieze dupa propria placere.De ce sa torturati elevii unui liceu de arte cu corigente la disciplinele profilului real(mate, bio, fizica, chimie)?
Sper ca se va face ceva in privinta invatamantului din romania...Desi in ultimii 19 ani...ar fi putut sa se faca o groaza de imbunatatiri...

| piticutz a răspuns:

Mie mi se pare ca elevii muncesc prea mult in clasele V-VIII pentru ca media lor generala de la admiterea in liceu sa se schimbe cu 50% pe baza unui test.De ce un copil silitor care a invatat ani de zile ii se poate strica media la un test? Oare toti suntem roboti? Nu avem voie sa gresim? Nu avem voie sa avem emotii?
In rest sunt de acord cu propunerea Andronescu.
Propunerea Miclea la admiterea la liceu e groaznica... dupa parerea mea. Ce suntem noi? Invatam peste noapte! Suntem filosofi? Nu putem nici noi sa retinem fiecare paragraf si sa invatam non stop. Pentru ce? Ca sa uitam a doua zi? Parerea mea este ca noi trebuie sa invatam fara sa fim stresati si asa cu siguranta vom retine pentru o perioada foarte lunga de timp.

| giulya33 a răspuns:

Sunt de acord cu admiterea in liceu si sa nu se mai schimbe de la an la an programa scolara, o idee buna este examenul de bacalaureat la 3 materii; in rest... cam are dreptate sebi_danbv. Sper sa le vina ganduri bune celor din Ministerul Invatamantului.

| Altair a răspuns:

As vrea ca scoala sa fie cu teme cat mai putine cu pauze lungi cat semestrul si cu foaarte multi de 10!

| angel10 a răspuns:

Cred ca cel mai bine merge propunerea doamnei Andronescu, parerea mea!
Dar pana sa se ajunga la schimbarea invatamantului cred ca ar trebui sa se faca ordine in scoli(a mai spus cineva pe aici), se fumeaza, se iau droguri asta e la "moda" acum.
Ramane de vazut ce se va decide!

| YoSeBbY a răspuns:

As vrea sa nu ne dea atat de mult de scris si sa ne dea doar de invatat

| quintul a răspuns:

Ar fi multe de schimbat in sistemul nostru de invatamant.Cred ca ne-ar trebui o mai buna organizare, sa se simplifice cantitatea de informatie care ni se preda mereu, sa se puna accent pe partea practica, sa avem cu totii un fundament.

| ricafarafrica a răspuns:

O MARE PORCARIE!

Va duceti la scoala sa va distrati?
acolo isi are loc frica, fara frica nu invatati nimic
Alt mod de a sorta copii harnici de cei lenesi nu este decat mai multa EXIGENTA.

| BlackRose a răspuns:

Parerea mea este ca Doamna Andronescu are dreptate, sunt eleva in clasa a 8-a (acum am trecut) si mi se pare interesanta admiterea la liceu. Prefer sa sustin acel test la sfasitul clasei a 8-a si sa intru la liceu pe baza mediei obtinute + posibilul examen la liceu. Dupa mine aceasta metoda este mult mai buna si se poate face diferenta dintre elevii foarte buni si cei care nu dau 2 lei pe scoala.

Iar partea cu invatamantul obigatoriu sunt iar de acord cu Doamna Andronescu deoarece este mult mai usor de urmat o meserie dupa 13 ani de invatamant obligatoriu. Dupa 10 ani de invatamant obligatoriu elevii pot renunta foarte usor la scoala si ajung sa traiasca dupa urma parintilor.

| yoannah a răspuns:

Pai sincera sa fiu nu prea imi place de Andronescu... dar...la admiterea la liceu, la bacalaureat si la legile care ii vizeaza pe profesori are castig de cauza.
Sunt de acors cu miclea in privinta invatamantului privat si a legilor care vizeaza conducerea scoliistraight face
Si pana la urma... la noi nu se gandesc astia... k ar trebui sa fie ore mai usoare sau chestii de-astea... pentru a atrage mai multi elevi

| ҳ̸Ҳ̸ҳGeorgianaҳ̸Ҳ̸ҳ a răspuns:

Pai cred ca ar fi bine sa se hotarasca odata pentru ca e in joc viitorul nostruX-(... iar la atmiterea la liceu mi se pare o idee buna sa se ia in considerare si mediile V-VIIIthumbs up.Cat despre materiile care ni se predau la scoala si modul in care se preda...as putea spune ca unele lasa de doritthumbs down! Sunt anumite materii care as putea zice ca nu ne folosec in gimnaziu si cu toate astea suntem presati sa invatam la toatestraight face.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Haa, ce o sa-mi placa topicul acesta!
Nu v-ati obisnuit ca in Romania, ca de altfel in majoritatea tarilor, vocea cetateanului nu conteaza? Interesele celor de sus sunt dincolo de noi, iar cu invatamantul se va intampla cum vor dori altii, nu noi.
Ce as vrea eu? Simplu - management adevarat de sus pana jos. Adica evaluare si recompensare pe criterii clare de competenta. Cum e competenta asta? In niciun caz in functie de performantele elevilor, mai ales ca pentru asta ar trebui ca acestia sa fie evaluati de un robot, tocmai pentru a elimina subiectivitatea.
Directorii trebuie sa fie manageri, nu profesori, pot veni si din afara sistemului, cu conditia sa stie sa motiveze, abia apoi sa controleze, sa coordoneze, sa evalueze si sa traseze.
Invatatul prea mult nu a facut rau nimanui, deci de ce sa eliminam din continutul materiilor? Hai sa le facem mai practice, hai sa invatam profesorii sa lucreze personalizat, pe grupe, pe aptitudini, pe atitudini. Hai sa-i invatam ce e aia inteligena emotionala, cum sa motiveze, cum sa fie lideri si cum sa fie exemple. Hai sa-i platim bine, sa-i pregatim excelent, apoi sa le cerem.
O idee excelenta ar fi renuntarea la titularizare, e cea mai mare prostie de pe lume; asa ajung profesorii sa se culce pe urechea ca sunt titulari, nu-i deranjeaza nimeni, li se "rupe" de procesuleducativ. Asta inseamna ca trebuie sa se lupte pentru posturi - evaluare continua si exigenta, facuta de un corp independent, nu de inspectori. Poate ca nu ar fi rau daca rolul inspectorilor ar fi acela de indrumare, un fel de directori regionali.
Cat priveste ciclurile de invatamant, astea sunt doar elemente de forma, nu fondul problemei. Eu as propune sa se realizeze o mai mare implicare a raspunderii parintilor pentru faptele copiilor, atat pentru reusite, cat si pentru nereusite. Asta insemnand ca ar fi de dorit sa aiba obligatii clare in ceea ce priveste comunicarea cu scoala, verificarea activitatilor zilnice si a temelor, precum si interactiunea in cadrul activitatilor extrascolare, atat cu profesorii cat si cu parintii colegilor.
Cat as mai putea scrie. Pacat ca o imbunatatire a situatiei o vor apuca nepotii mei.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sunt de acord cu propunerea domnului Mircea Miclea, pare un pachet mai putin incarcat ca cel de pana acum, sunt de acord cu ciclul primar, de gimnziu si liceu modificat de carte dansul, cu evaluarea complexa la limba materna, doua limbi straine, matematica, stiinte si informatica propuse pentru programul de admitere la liceu.Sunt de acord si cu cele 3 tipuri de examen in functie de liceul absolvit si cu salarizarea profesorilor in functie de performata elevilor doar ca aici as adauga un lucru, cand zicem,, performatele elevului" nu cred ca ar trebui sa ne referim la profesorii care dau 5-ul sa treaca copilu` clasa sau sa dea note mari pentru asi ingoresa leafa ceea ce e o realitate.

De asemenea sunt de acord ca directorul sa nu poata face parte din vreun partid politic astfel nu va putea fi influntat, ma rog cel putin teoretic.

Sunt de acord cu propunerile domnului Mircea Miclea la fel cum am spus mai sus fiindca mi se pare un program mult mai lejer, rational si mai putin sufocant ca cel de acum... adica mergi la scoala vi la 16:00 acasa, mananci, te odihnesti 2 ore, iti faci temele si nu mai ai nici timp de invatat apoi iar scoala, totusi sper sa se ajunga sa se mai elimine si din materii, sunt o groaza de materii fara rost astept si un program after-school creat de dansul, una peste alta sper ca se va ajunge si in tara nostra sa invatam din placere si sa mergem de drag la scoala.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pachetul Miclea mi se pare cel mai bun. Eu am terminat si cu admiterea la liceu si cu cea de la facultate (si atunci invatamantul era departe de a fi perfect), insa cred ca este mai corect ca elevii sa fie testati in functie de aceste criterii, iar studentii sa beneficieze in continuare de locuri la buget.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Util în primul rând. Să nu mai producă ratați nepregătiți pentru viața reală. Apoi mai vedem.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa nu mai fie atatea teze examene si sa invete copii mai mult sa vorbeasca ce atatea adjective, substantive, adverbe.etc.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Lasati copii odata in pace! Nu mai stie nimeni, ce trebuie sa invete, la ce o sa dea examen... Daca noi nu suntem in stare sa facem un plan bun, chiar nu exista niciun model brevetat dupa care sa ne luam? Apropo! Stiti cat cantareste ghiozdanul unui copil de clasa a II-a? Intre 6 si 9 kg? Invatamantu' asta da de lucru medicinei! Incepand de la scolioza, pana la stres sin cauza materiei stufoase! Bietii copii!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca am avea mai putine ore ne-am putea concentra mai mult pe ceea ce este mai important si nu am mai fi asa de stresati si obositi tot timpulstraight face eu am in fiecare zi 7 ore dupa care ma duc acasa si invat pentru celelalte 7 de maine...cateodata chir daca vreau nu pot face fata.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ciclurile de studiu-Andronescu
Admiterea la liceu-Andronescu
Bacalaureat-Miclea
Legi care vizeaza profesorii-Andronescu

Invataman preuniversitar-Andronescu
Legi care vizeaza conducerea scolii-Miclea

Propun ca pentru admiterea la liceu sa fie pe baza mediilor 5-8 (50%) si pe baza tezelor unice!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mi se pare pertinenta propunerea ANDRONESCU.
NUMAI SA TREACA ODATA LA TREABA!
Copiii si noi, parintii. asteptam de prea multa vreme!
Cristiana Ristoiu, Tairgoviste. DB

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ambele pachete de legi au mari neajusnsuri.
Pe scurt, noiele reglementari ar trebui sa includa:

1. Invatamant obligatoriu de 12 ani, pentru a nu crea inegalitati de sanse intre diferitele generatii de absolventi de liceu.
2. Ciclurile de invatamant I-IV, V-VIII si VIII-XII nu ar trebui schimbate pentru ca majoritatea imobilelor de scoala generala sunt deja supra-aglomerate, au deja copii organizati pe 3 serii cu "ore" de 45 min, unde si asa nu mi se pare normal ca orele unor copii de clasa a V-a (~10 ani) sa se termine seara tarziu la orele 19-20. sad
Unde sa mai faca loc la clasele a IX-a intr-o generala? Cat sa mai reduca ora - 35 min? Cati sa bage intr-o clasa - 40 de copii?
Doamne fereste!
3. Admiterea la liceu cu era pe timpuri: Examen de admitere in liceu la Limba Romana si Matematica.
Mediile generale nu sunt reprezentative intodeauna.
Un suplinitor de la tara care ajunge la scoala numai atunci cand prinde trenu' sau ii deconteaza statu' abonamentu'; care invoieste copiii pentru muncile agricole in schimbul unor alimente de care este dependent in lipsa unui salariu decent... nu ar putea fi la fel de exigent ca un profesor titular dintr-un municipiu...
Practica a demonstrat ca 99% din copiii transferati de la scoli de tara la scoli de oras, desi au note foarte bune, ajunsi la oras se vor lupta doar pentru a trece clasa... Nu trebuie pus egal intre performantele tuturor scolilor din tara. Cine este bun, sa ia 10 la admiterea de la liceul X din municipiul Y si gata!
Este de ajuns stresul unui copil chiar si pentru un singur examen. Cine are de gand sa puna mai mult de doua examene, ar trebui sa faca cunostinta si schimb de experienta cu Dr. Mengele!
4. Bacalaureat cu Limba Romana obligatorie + examane alese din profilul liceului urmat de elev. Mi se pare absurd ca un copil sa pice Bacu' cu 4 la matematica desi a luat numai 9 si 10 la celelalte examene. Unii oameni pur si simplu nu sunt dotati de natura sa inteleaga matematica. Asta nu inseamna ca sunt retardati!
5. Si elevii invatamantului privat ar trebui sa aiba dreptul sa fie finantati de catre satat, in cazul in care familiile acestora sunt in dificultate, dar dupa efectuarea unor anchete sociale.
6. Practica este esentiala pentru un viitor profesor. Evaluarile sa fie serioase! N-au ce cauta in invatamant oameni cu probleme de comportament, suplinitori cu 4 sau cu 1 la examenul de titularizare...
Performantele elevilor? - teze nationale!(fara impact pentru viitorul elevului - doar pentru stabilirea mediei simple de semestru) Profesorii care nu au majoritatea elevilor cu note de promovare, sa-si faca valiza sau sa dea meditatii gratuite pana la remedierea situatiei!
7.Profesorii ar trebui sa poata fi membri de partide politice, dar n-ar trebui sa faca politica la locul de munca.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu am inteles niciodata ce ce sistemul comunist nu era bun. Treapta I-a de admitere la liceu, treapta a II-a (reorientare dupa doi ani de liceu) si admitere serioasa la facultate. De ce trebuie intotdeauna sa imitam sistemele proaste si neperfomante a celorlalte tari? Daca e sa aleg dintre cele doua propuneri, aleg varianta Miclea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Admiterea la liceu ar trebui bine gandita pentru ca multi copii buni la invatatura au avut de suferit de pe urma asa zilor programe f. f. prost gandite exceptie nu fac nici cele doua propuneri.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa se scoata din programa materiile aiurea la cre inca din clasa I incep sa invete cum sa fie obraznici: ex. religia la care uni nu sunt obligati sa o faca, si li se spune ca daca nu spun rugaciunea ii calca masina.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Învăţământul trebuie să fie mai liber şi mai puţin încorsetat. Nu trebuie să fie impusă o medie de promovare ci doar una de admitere, dar selectiv. Degeaba încercăm să modernizăm ceva, dacă la examene li se cere elevilor să reproducă diferite noţiuni. De-a lungul anilor de şcoală să primească notele pe care le merită cu adevărat. De exemplu 10 la educaţie fizică, 8 la istorie, 3 la matematică, 9 la muzică, etc. Să promoveze în anul următor dacă au fost prezenţi la toate orele şi au efectuat toate temele/proiectele. Dar când vor să aleagă liceul /facultatea să nu poată fi admişi decât acolo unde au avut constant note/medii de la 8 în sus. Elevii să aibă posibilitatea să aleagă 3 module din 5 pe care să le studieze într-un an la o disciplină şcolară. Numărul disciplinelor să fie mai mic...
Sunt sute, mii de soluţii pe care le putem adopta pentru a ne îmbunătăţi sistemul de învăţământ şi implicit modul de trai. Trebuie numai să ne desprindem de trecut şi să privim spre viitor. Ambele colecţii de legi, norme, etc. mi se par perimate şi chiar periculoase pentru dezvoltarea ţării noastre, dacă vor fi puse în aplicare.Sunt prea puţine schimbări şi nu de conţinut, doar adaptări la cerinţele politice şi financiare ale momentului. Din păcate, cu cât mai multe reglementări stricte vor fi, cu atât vom dezvolta tendinţa de a le mima, ocoli, minţi, etc.
Prof. Lucia Pîrvan, Alexandria

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E foarte ok propunerea actuala a D-nei Andronescu-asa mai stopam si noi din prostie la conducerea unor scoli, facultati-uitati-va un pic si vedeti ce avem la catedre

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dupa parerea mea propunerea doamnei Ecaterina Andronescu este mult facila si accesibila elevilor si eu sunt eleva de liceu urmeaza sa intru in clasa a douasprazecea si am trecut prin examenul din clasa a 8a cred ca este deja destul de dificil, mi se pare o tampenie sa se dea examen in clasa a 9 a, nu vad dc ar trebui sa se dea examen din informatica in clasa a 9 a nu toti elevi sunt buni la toate materiile.Informatica ar trebui sa se studieze la nivel "utilizabil" (adica sa se invete doar informatiile apsolut necesare) nu totiu elevi vor sa se faca informaticieni. Nu inteleg nici dc domnul miclea doreste ca un elev de clasa a9 sa dea examen la 2 limbi straine cand asta nu se intampla nici macar la bacalaureat. Am senzatia ca domnul Miclea este apsolut aerian si incerca sa impovareze invatamantul care in tara noastra e deja destul de impovarat

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fara chiuluri, fara copii smecheri, iar profesorii sa fie cat mai cum se cade!