| AnnaMryDd a întrebat:

Daca ai 18 ani si te duci sa reclami pe cineva la poliție pentru deranjare telefonică si esti deja major mai este necesar sa se discute si cu părinții reclamantului major? Daca se demonstrează ca persoana reclamata este vinovata,si nu este vorba numai despre hartuire,ci si despre amenințări,sau propuneri deloc normale,persoana se alege doar cu blocarea numărului si amenda sau poate fii si arestata? Daca cineva creeaza cuiva un cont fals de Facebook care mai conține si poze indecente se poate demonstra cine l-a creat? Ce pătește persoana? Are de suferit si cel căruia i s-a creat contul fals? Daca persoana care mi-a dat nr celui care ma hărțuiește telefonic imi este colega de clasa se poate soluționa problema cu poliția fara sa se afle la scoala dat fiind ca amândouă suntem majore? Vreau răspunsuri strict legate de lege nu gen"ar trebui sa anunți un adult",pentru ca stiu si eu cu ce am greșit, si nu vreau sa se creadă lucruri mai rele despre mine decat faptul ca am fost proasta si am avut prea multă încredere in niște persoane false si rele.Si încă ceva,daca apar undeva o poza in bustiera de sport sau tricou mai lung sunt considerate tot indecente sau e interpretabil? Adica, totuși nu sunt cu părți ale corpului.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1."Deranjarea telefonica" nu este infractiune, infractiuni sunt doar amenintarea, santajul sau hartuirea, conform Codului penal, citez:
"ART. 206.Ameninţarea  
  (1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a  unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.  
  ART. 207. Şantajul  
  (1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
  (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a  unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).
  (3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
  ART. 208.Hărţuirea  
  (1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un  interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
  (2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de  transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
Bineinteles ca oricare dintre aceste infractiuni trebuie probate de cel care face plangerea penala.
Daca persoana este majora nu este nevoie de un parinte, doar ca este sigur ca si parintii vor afla.
2. Daca o persoana se face vinovata de savarsirea unei infractiuni, inclusiv una dintre cele citate, poate fi condamnata penal.
3.Contul poate fi sters de Facebook si persoana vinovata poate fi actionata in judecata pe cale civila, in baza raspunderii delictuale sau sa se faca o plangere penala pentru infractiunea de violare a vietii private, citez:
"ART. 226.Violarea vieţii private  
  (1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţa ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
  (2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a  sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.  
(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:  
  a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;  
c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;  
  d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
  (5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani."
4. Aproape sigur ca se va afla la scoala, chiar daca tu si colega sunteti majore, mai ales daca se ajunge la proces, acesta este public.
5. Pozele de genul celor date de tine ca exemplu nu pot fi considerate indecente. Gandeste-te cum sunt fotografiati oamenii la plaja si se pun fotografiile pe internet, unele fiind chiar topless.

| AnnaMryDd explică:

Daca persoana șantajată a acționat sub Amenințare cum se considera? Ca a acționat dependent sau independent de propria voința? Folosirea unor limbaj vulgar si intimidarea,precum ridicarea vocii,sunt amenințări? Este nevoie de un proces pe care sa-l afle toată lumea, in cazul in care se înregistrează convorbirea respectiva, persoana este depistata, si exista dovezi clare, ca ar trebui condamnata?

| AnnaMryDd explică:

App se considera in poza vreo diferența intre cum spui tu costum de baie si chilot de zi cu zi, cand e sa fie apreciata indecenta sau nu?