| Lioana a întrebat:

Am de redactat un certificat de moștenitor suplimentar si situația este următoarea:

Defunctul a lăsat un testament olograf cu titlu particular. Deschiderea procedurii succesorale și emiterea primelor acte s-au făcut la un alt birou notarial (Notar A). Notarul A a emis: Certificat de calitate de moștenitor, în care a menționat că au acceptat succesiunea atât moștenitorul legal, cât și cel testamentar, dar fără masă succesorală. Ulterior, a emis un certificat de moștenitor, cu masă succesorală (mai multe imobile), în care moștenitorul legal a primit toate imobilele integral, cu excepția unuia, din care a primit o cota, moștenitorul testamentar primind restul din imobil.

Cauza a fost preluată cu acordul notarului A, iar acum se află în competența biroului nostru. Eu nu am la dosar testamentul, ci doar informația (verbală și din certificatul emis anterior) că a existat și a fost valorificat. Moștenitorul legal declară că legatarul testamentar „și-a primit partea" și nu revendică acest imobil.

Întrebările mele sunt:

În certificatul suplimentar mentionez testamentul olograf cu titlu particular, chiar daca nu il am la dosar?

Ce scriu la rubrica „Au acceptat succesiunea"? Mă refer doar la masa succesorală din acest certificat suplimentar sau la succesiunea în ansamblu? Adica trec mostenitorul testamentar sau nu?

Îl mai trec pe moștenitorul testamentar la rubrica „Moștenitori"?, deși nu revendică acest imobil și, potrivit celor declarate, nu l-ar privi?

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu inteleg ce mai este de facut daca notarul, la care a fost efectuata procedura succesorala, a emis deja certificatul de mostenitor pentru ambii mostenitori.
Certificat suplimentar se emite doar daca, dupa dezbaterea procedurii succesorale si emiterea certificatului de mostenitor, se descopera si alte bunuri ale defunctului, bunuri care nu au fost cuprinse in certificatul de mostenitor. Si acesta ar trebui emis tot de notarul care a emis certificatul de mostenitor.
Pentru ce s-a preluat cauza, ca nu spui asta si ce bunuri mai sunt de mostenit?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Ioandelasal):

Am omis ceva: daca nici unul dintre bunurile descoperite ulterior nu au fost testate mostenitorului testamentar atunci acestea se cuvin doar mostenitorului legal si n-ai de ce il pomeni pe mostenitorul testamentar si nici n-ai nevoie de testamentul acestuia la dosar.

| Lioana explică (pentru Ioandelasal):

Nu e vorba de un bun descoperit ulterior. E vorba de un apartament care nu era intabulat si terenul de sub el. Doar terenul de sub constructie era intabulat si avea 15 proprietari intabulati la comun, fara cote. Ulterior s-a inscris si constructia dar nu e impartita pe apartamente si proprietarii sunt intabulati tot fara cote si pe constructie.
Nu stiu motivele pentru care s-a mutat cauza. Probabil notarul initial a refuzat sa treaca acel imobil fara cote. Si eu mi-am batut mult capul sa stiu ce cote sa trec in masa succesorala. Dar asta e alta problema.
Inca ceva. Daca nu am vazut testamentul, nu am de unde sti ca acest imobil nu era prevazut in el.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Lioana):

Inseamna ca nici tu nu poti face succesiunea pe acel apartament, inainte de a fi inscris in cartea funciara.
Ca sa vezi daca a fost testat solicita testamentul si doar daca acest apartament este trecut in testament trebuie sa-l ai la dosar.