| Hyunjinsboxers a întrebat:

Mi s-a pus poprire pe cont, pe o datorie care nu e a mea, e a lui tata. Eu nu sunt girant sau orice altceva
Am sunat la banci, mi-au zis nr dosarului, dar fara nume, fara CNP, iar eu in aplicatie nu am niciun detaliu pentru identificare.
Eu am vorbit cu executorul separat, sa ii mai achit eu, dar nu sa puna poprire pe al meu, in niciun caz
Maine sun executorul, dar as vrea indrumare daca stiti

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

1. Poți primi poprire pentru datoria altcuiva (tatăl tău)?
NU.
Poprirea se poate pune DOAR pe conturile persoanei debitoare, adică cea care are datoria.
Nu există nicio lege care să permită executarea contului copilului pentru datoria părintelui, decât dacă:
ai fost coplătitor / girant / codebitor
sau ai moștenit datoria după deces (și ai acceptat moștenirea).
Dacă tatăl tău e în viață și tu nu ai semnat nimic → nu au voie să-ți pună poprire.

Asta spune legea din RO.

2. De ce apare poprirea pe contul tău atunci?
Posibile cauze:
-Eroare de nume asemănător, executorul a greșit CNP-ul sau numele.
-Cont confundat la ANAF, sau bancă.
-Datoria este pe numele tău fără să știi

Important:
Poprirea se face obligatoriu după CNP, nu după nume.
Dacă contul tău e blocat, înseamnă că în acte apare CNP-ul tău, deci e o eroare, sau o datorie reală pe numele tău.

Ce trebuie sa faci? Suni executorul si spui asa :
Am poprire pe conturile mele, dar nu sunt debitor pentru acel dosar. Dați-mi vă rog CNP-ul debitorului pe care lucrați în dosar, pentru că poprirea nu poate fi pusă dacă CNP-ul nu coincide cu al meu.
Executorul ESTE OBLIGAT să verifice CNP-ul din dosar, chiar dacă nu are voie să-ți dea alte date personale ale tatălui tău.
Dacă executorul vede că CNP-ul debitorului NU este al tău → trebuie să trimită imediat adrese de ridicare a popririi la toate băncile.

Daca Executorul nu te baga in seama, abia atunci il reclami.

| Hyunjinsboxers explică (pentru relian):

Am poprire peste 10000 de lei pe cont, adica... tot inghetat

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Executorul judecatoresc a gresit, nu avea voie sa-ti popreasca contul bancar daca nu ai fost garant.
Du-te la executor sau trimite acestuia o scrisoare cu confirmare de primire si solicita ridicarea popririi. Daca nu o faci poti depune o contestatie la executare si sa-l reclami pe executor la Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti.

| Hyunjinsboxers explică (pentru Ioandelasal):

Cum as putea sa scriu scrisoarea asta?

Bula
| Bula a răspuns:

Probabil, executorul a inteles ca preiei tu datoriile tatalui tau.
Cu el trebuie sa clarifici problema.

| Hyunjinsboxers explică (pentru Bula):

Nu am semnat nimic totusi, nu e legal

| doctorandus a răspuns:

Daca ai acceptat mostenirea, inseamna ca ai acceptat si datoriile.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

Deci, da, datoriile nu se mostenesc automat, ci doar daca accepti mostenirea.

| eliancodrut a răspuns:

Lasati telefoanele: vorba volant. Fa in scris reclamatie catre banca, someaza-l pe executor. Daca nu deschizi actiune in instanta si ceri si o Ordonanta presedintiala, de oprire a popririi pana ce se rezolvarea cazului.
Ceea ce spune Asgarad se refera la procesele penale, nu la litigiile civile.

| AsgaardSephiroth a răspuns:

Stimate domn, eventual ceri o părere colegului Ioandelasal. Dansul te poate sfătui in această speță. In același timp, din câte știu eu (și sper sa nu mă înșel. Corectati-ma colegii daca greșesc) in anumite cazuri, chiar daca nu ești girantul unui împrumut, exista cazuri in care recuperarea datoriei se extinde la membrii de familie apropiați ai datornicului.

| Hyunjinsboxers explică (pentru AsgaardSephiroth):

O sa vad maine ce zice si revin

| caalcen a răspuns:

Telefonic nu se dau astfel de date. De ce nu te duci la ghiseul Bancii tale sa lamuresti problema?