In Romania permis de conducere poti obtine, de la 16 ani, numai pentru categoriile AM, A1 si B1.
Pentru categoria B (autoturisme) permisul se poate obtine numai de la 18 ani si nu este nevoie de insotitor.
Conform OUG 195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"(4) Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:
a) 16 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule AM, A1 şi B1;
b) 18 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;"
"Categoriile de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, prevăzute la art. 20 alin. (2), se definesc astfel:
a) categoria AM: mopede;
b) categoria A1:
1. motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0, 1 kW/kg;
2. tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW;
e) categoria B1: cvadricicluri a căror masă proprie nu depăşeşte 400 kg (550 kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri), neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice şi care sunt echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă nu depăşeşte 15 kW sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 15 kW;
f) categoria B:
1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;"
Nu ai voie sa conduci pe drumurile publice nici cu insotitor nici fara daca n-ai carnet. Poti conduce doar cu instructor daca faci scoala si asta numai cu 3 luni inainte de 18 ani. Daca vrei sa conduci fara probleme mergi pe camp sau pe drumul unei persoane particulare. Pana acolo sa conduca altcineva masina.
Sunt toti toti praf....sa dat legean poti lua permisul de 16 ani si poti conduce cu o masina cu cacpacitatatea cilindrica sub 1000 si ma refeream ca dupa ce mergi un an adica la 17 ani poti merge singur fara insotitor?
Asta iti spuneam si eu. Fara permis n-ai voie sa conduci pe drumurile publice doar cu instructorul cand ai inceput scoala. Eu nu am vorbit de cei cu permis care au 16 ani si care au doar pentru categoriile de vehicule AM, A1 şi B1. Nu ti-am explicat asta ca explicase Ioandelasal foarte bine.Iar conducerea fara permis sau cu permis de alta categorie este ilegala si se sanctioneaza: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-335
Asta o puteai afla si singur de pe net. Cat priveste scrisul si gramatica, esti praf! Si daca acuzi pe altii pentru faptul ca tu nu intelegi esti si slab educat. Punct!
Legislatia rutiera din Romania nu permite conducerea de autovehicule la 16 ani decat cele care se incadreaza la categoria AM si B1 pentru care nu ai nevoie de insotitor.
Treaba cu insotitorul pana la 16 ani numai tu stii de unde ai scos-o
Asa e in S.U.A., poti sa iti iei permisul de la 15 ani, insa n ai voie sa conduci noaptea, pe autostrada, si neinsotit de o persoana majora care sa aiba permisul mai vechi de 5 ani
Asa si?
Legatura dintre legislatia rutiera a SUA si a Romaniei este?
Baiatu o fi din America
Știrbossboss întreabă: