| acelceva a întrebat:

Sa avem o discutie civilizata.

Voua o pensie de 3000 vi se pare una mare?

Intreb pentru ca asta dupa cum bine stiti este pragus stabilit de actualul guvern pentru a taxa cu 10% contributia la sanatate. (Stiu, 10% se aplica pentru ce depaseste 3000)

11 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Pensiile in general nu au cum sa fie mari, odata ce sunt mai mici decat salariul persoanei care iese la pensie nu ii vor ajunge banii. Sigur, sunt mari pensiile speciale, dar asta in urma unor abuzuri. Asa ca, nici pensia
de 3000 de lei nu e mare, chiar deloc. Totusi unde ai fi vrut sa puna pragul? Daca scuteau de plata asigurarii de sanatate pe cei cu pensii sub 3500, nu mai incasau mai nimic. Am pierdut si eu din salariu vreo 500 lei, spor de praf pe care il respir efectiv, nu e vorba de praf ca cel ridicat de camioane, ci de praf toxic, dar nu ma plang; sunt masuri de austeritate, luate in graba, fara sa se poate face o estimare corecta; austeritatea era necesara si asta e situatia.

| acelceva explică (pentru minrest):

Da, nu ii vor ajunge mai ales daca pensia va fi cu mult mai mica decat salariul. Nici opusul nu are cum sa fie adevarat, economic nu ar fi posibil ca pensia sa fie mai mare decat ceea ce ai cotizat.

Inteleg ce spui, nu e gresit. Am cautat niste statistici chiar inainte sa scriu mesajul, din ce am gasit, cam 1.9 milioane de pensionari au peste 3000 in Romania si 3.4 milioane sub 3000.

Austeritate ca austeritate, dar nu suprataxarea unei populatii deja sarace este solutia. Esti bugetar din ce ai scris, nu am nimic cu ei dar cred ca putem fi de acord ca structura este proasta, nu este optima si sunt prea multi.

Acum ca au fost luate masuri in graba, ok sa spunem, nu au avut timp dar am avea pretentia de la guvern sa inceapa o reforma semnificativa.

Avem peste 3000 unitati administrativ-teritoriale, chiar si cele mai mici comune au intre 10 si 30 de bugetari.

Si cu toate astea nici toate reducerile de personal nu ar aduce un plus atat de mare pe car ar fi o gestiune optima, sa nu mai arunce bani pe licitatii si sa optimizeze cheltuielile si bineinteles ANAF sa isi faca treaba.

| minrest a răspuns (pentru acelceva):

Plata asigurarii de sanatate reprezinta suprataxare? Nu este nici macar taxare, iti platesti serviciile de sanatate; pana acum au fost scutiti toti pensionarii, si au platit celelalte categorii pentru ei, acum sunt scutiti doar pensionarii cu pensii mai mici de 3000 lei.

| just4ubr2015 a răspuns:

Atunci cand ai un guvern incompetent si un parlament incompetent singurul lucru care pot sa il faca ei e sa taie de la cei amarati. de ce nu au taiat pensiile speciale salariile babane si alte sporuri.pentru Romania salariu decent e undeva la 5000 bani sunt dar sunt prost utilizati.

| qgenius153 a răspuns (pentru just4ubr2015):

Nu au taiat pentru ca le era frica de Rusia.

| Darius50boss a răspuns:

3000 nu este o pensie mare, este doar ok ca sumă dar nu mare și să se taxeze asta este o tâmpenie care au gândit guvernul

| gllopel a răspuns:

Mare? Da de unde! Mai ales ca pensionarii nu primesc ca angajatii tot felul de tichete, voucere, cu care sa se mai descurce. Ei din aia 3.000 lei platesc tot. In plus fata de cei tineri si sanatosi, platesc si medicamentele.

| blueskyclad a răspuns:

3000 ron e o pensie mica. Sa nu uitam ca pensia este un drept, nu un privilegiu. Ai un contract cu statul. Ei ti-au oprit lunar din salariul contributia la pensie. Ce au facut cu banii retinuti pentru pensii?!

| AnastasiaK a răspuns (pentru blueskyclad):

Voiam doar să citesc, dar nu mă pot abține:

Înțeleg că există cu adevărat capete pătrate care consideră că statul îți pune cotizația într-un săculeț undeva (a se citi cont, dacă doriți) și ți-l aduce frumos împachetat când ieși la pensie? La nivelul ăsta de prostie s-a ajuns?

Contribuția CAS se duce către plata pensiilor actuale, cum de altfel e logic și normal

| blueskyclad a răspuns (pentru AnastasiaK):

Multumesc pentru raspuns. Intr-un saculet (a se citi cont) pot sa-i tin si eu. Tot asa se intampla si cu banii retinuti pentru CASS? Se folosesc toti pentru sanatate?

| AnastasiaK a răspuns (pentru blueskyclad):

În teorie știu că toți pot. În practică hai să facem un sondaj să vedem câți români economisesc lunar. Personal pun 2000 lunar la economii, dar știu foarte clar că majoritatea românilor cheltuie lunar cel puțin atât cât primesc. Așa că pe principiul de a dormi așa cum îți așterni, la pensie ar muri toți de foame.

Aceeași teorie valabilă și pentru sănatate. Sunt ferm convinsă că dacă nu s-ar ocupa statul de asta, în modul prost în care o face, media de viață în România ar fi undeva la 40-50 de ani. Că la medic nu s-ar duce nimeni, dovadă cum stau românii noștri fără juma' de dinți în gură și nu ajung la stomatolog decât când mor de durere că deh, acolo costă.