| Cata322 a întrebat:

Salut.
Am o situație pe care nu stiu cum sa o gestionez si poate sunt printre voi persoane care au trecut prin situații asemanatoare si ma pot îndruma.

Este vorba de o moștenire. Apartament trecut pe numele bunicului (decedat acum 4 ani), bunica a murit recent, iar tatăl meu de asemenea decedat dinaintea bunicului (decedat acum 5 ani). Cand au murit tata si bunicul eram minor, iar la moartea bunicii, major (din aceasta cauza, nu am stiut ca trebuie facuta acceptarea de mostenire la notar). Tatal meu nu era casatorit, sunt singurul copil si el mai are o sora.

As vrea sa încep succesiunea, tatăl meu a investit si el bani in apartament, cat a fost in viata s-a îngrijit de bunicii mei, de asemenea si mătușa a investit acolo.

Problema este ca ea nu vrea sa imi dea absolut nimic, nu suntem în relații bune din cauza soțului ei, care a avut o problema cu toată familia noastră si a intors-o împotriva mea fara motive concrete. Din ce am inteles, as moșteni 50% din imobil, iar mătușa mea 50%.

Cum imi sugerați sa procedez? Nu stiu nimic din acest domeniu. Din ce am inteles, dacă nu sunt de acord părțile se ajunge oricum in instanta, iar cineva mi-a sugerat sa consult un avocat direct.

Cert este ca nu stiu ce trebuie făcut, sunt pe barba mea si n am cu cine sa ma sfătuiesc referitor la proceduri si costuri. As vrea măcar orientativ sa stiu la ce sa ma aștept.

Îmi puteți sugera sfaturi? Poate din propria dvs experienta.

Mulțumesc pentru timpul acordat citirii mesajului.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Dupa bunicii tai sunt mostenitori directi tatal tau si matusa ta, in cote egale, respectiv fiecare 50% din averea bunicilor.
Deoarece tatal tau este decedat partea sa revine mostenitorilor lui, respectiv mama ta (daca traieste) si tu (daca nu mai ai alti frati/surori), mama ta cu 12, 5% si tu cu 37, 5%.
Acestea sunt cotele legale, daca nu exista testament cu alta impartire.
Va trebui sa faceti procedura succesorala, la un notar public de la ultimul domiciliu a bunicilor. Pentru aceasta trebuie sa mearga un mostenitor si sa solicite deschiderea procedurii succesorale. Notarul public va va spune ce acte trebuie sa prezentati, cat va costa si va fixa o data pentru dezbaterea succesiunii.

| Cata322 explică (pentru Ioandelasal):

Mulțumesc pentru raspuns.
Tata nu a fost căsătorit niciodată, iar de notar nu stiu dacă poate fi vorba pentru ca mătușa nu este de acord în niciun fel sa ne înțelegem, alți frati/surori nu am, suntem doar eu si mătușa.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Cata322):

Trebuie mers la notar si daca matusa nu se va prezenta atunci notarul va da o incheiere de trimitere in instanta de judecata, respectiv la judecatoria de care apartinea domiciliul bunicilor.
Si acolo, chiar daca matusa nu se prezinta desi citata, judecatorul poate judeca si in lipsa ei.

3 răspunsuri:
| Alex765431 a răspuns:

Salut. Şi eu îşi sugerez să consulţi un avocat, ar trebui să îţi spună el cum stă treaba cu împărţitul,