In imobil - proprietatea MEA - pot monta orice dispozitiv de supraveghere. Singura conditie (etica) este sa nu pun camere ideo in spatii unde alte persoane se dezbraca (bai, WC-uri, dormitoare).
Daca amerele vizualizeaza spatii exterioare, acestia nu pot avea in vizor spatiile vecinate, care nu sunt publice.
Filmarea vecinatatilor particulare este admis doar cu acordul scris a proprietarilor vizate.
Cele de mai sus sunt valabile si la firme private, precum si la institutii de stat.
Atât timp cât respectă GDPR, camerele sunt legale, cu sau fără sonor.
Magneții nu influențează cu nimic. Poate acum 50 de ani să fi bruiat camerele alea cât o bazooka, aste moderne nu au treabă.
Reclamații poți face la ANSPDCP, https://www.dataprotection.ro/
Orice persoana fizica sau juridica isi poate instala un sistem de supraveghere video. Anumite categorii de persoane juridice sunt obligate prin lege sa-si protejeze bunurile, valorile, personalul si chiar clientii/colaboratorii cu un astfel de sistem de securitate (Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor si HG 1010 / 2004 - norme metodologice).
De asemenea, orice angajator poate opta pentru instalarea unor camere video pentru supravegherea salariatilor.
In schimb, pentru instalarea unui microfon destinat ascultarii si inregistrarii discutiilor (in cadrul unei societati / institutii) este nevoie de:
1. acordul salariatilor
2. avizul instituțiilor abilitate, din pacate angajatorii nu il obtin.
Au montat pentru ca se poate pune la cale tot felul verbal, si la noi la bloc au montat camere cu microfon, poti vb urat de patron, etc.
E si normal sa fie si cu microfon.
La bloc poate avea loc o cearta, amenintari, etc.
Daca lipesti magneti, patronu vede pe camere si te da afara, si te pune la despaguniri pentru distrugere, stai la un loc sau pleaca de acolo. Magnetii nu ar avea efect, dar zic ca idee.
Ce ai de ascuns?! Ca daca nu ai nimic de ascuns nu te-ar deranja.
Ceva ai tu de ascuns de ti-e frica ca te aude. Pe mine nu m-ar deranja ca nu am nimic de ascuns, iar discutii banale cu colegii nu l-ar deranja pe patron.
Mulți angajatori instalează camere video din motive de securitate, dar și pentru a supraveghea activitatea angajaților. Monitorizarea video este legală, în condițiile în care angajații sunt informați și își exprimă acordul în acest sens.
Pe de altă parte, angajații care lucrează la birou se așteaptă să beneficieze de anumite drepturi la intimitate și confidențialitate. În acest caz, supravegherea video nu este considerată o prioritate. În plus, angajatorii pot avea dificultăți în a demonstra că angajații care interacționează exclusiv cu alți angajați la locul de muncă trebuie monitorizați video.
Dacă angajatorul declară că monitorizarea CCTV se realizează din motive de securitate, dar se descoperă ulterior că filmările sunt pentru a evalua performanța angajaților, atunci această supraveghere nu este legală (fără acordul scris al acestora).
Am inteles, si pe tine ce te deranjeaza? Nu e normal sa vad si performanta? Asa cum aflu care e serios si care nu? Mai ales la lucru in echipa unde aia mai asa trag in jos pe ceilalti.
Ce vrei sa faci si sa nu afle ala?
Sigur, as pune sa semnati, cine nu vrea, nu vine, vin aia care sunt serios si nu au nimic de ascuns.
Utilizarea microfoanelor este interzisa in firma! din cauza faptului ca poate eu il injur ca asa vreau eu sa il injur el ma poate sanctiona pe mine, gen sa imi tai din salariu sau stiu eu ce alte chestii, totul fiind ilegal, eu intrebai cadrul legal nu sa o luam in lucerna asa cum facem acum!
Daca e legala filmarea video, de ce n-ar fi si audio inregistrarea?
Cel mai bine e sa pleci de acolo si e mai bine asa, nu sa te pui cu cineva cu bani care are avocati, pile, etc, sa iti dai foc la valiza singur.
Ca tu vezi probleme vad. Ca altfel nu intrebai daca e lagal sau nu, cine stie ce vrei sa faci, sa obtii bani de la el prin procese, tu n-ai vazut ala a ucis 2 oameni drogat si a luat un cacao de pedeapsa de 2 lei, din care deja 1 an a stat in arest deci se taie anul, si restul va face jumate.
Faci ce vrei dar iti asumi.
Daca ai probleme cu patronatul, le discuti, nu te apuci sa injuri si sa maninci **** pe la spate cum fac majoritatea romanilor...
Ia niște vaselină sau ulei de mașină uzat și toarnă pe cameră.
![]()
Soluția: ori îți faci treaba și îți ții gura, ori îți cauți alt loc de muncă.
Nu, nu iti faci treaba! A iti face treaba include si mentinerea unui climat pozitiv la locul de munca. Ai probleme, le discuti sau pleci, nu imprastii energie negativa la locul de munca!
Legislația este ambiguă, dar în general e nevoie de acordul angajaților! "Este legal sa folosesc camere cu microfon incorporat in Romania?
Da, insa cu conditia sa respecti legislatia privind protectia datelor personale (GDPR). In spatii private este permisa, dar in locuri publice sau la locul de munca trebuie afisat un avertisment si obtinut consimtamantul angajatilor."
Dar, ceva îmi spune că se încearcă intimidarea voastră ca salariați și nu au microfon încorporat!
Salut. Unde locuieşti tu poţi monta ce vrei, camere de luat imagini şi audio, faci ce vrei cu spaţiul tău.
Nu este vorba de unde locuiesti tu, este vorba de o firma, iar in firma din cate stiu eu patrnul nu are voie sa monteze ca microfoane, iar treaba cu unde locuiesti tu, iar la fel este ilegala din ce stiu eu, adica tu la tine in casa daca sotia nu iti da voie nu poti sa montezi sisteme de supraveghere video si/sau audio, te poate da in judecata!
La partea cu soţia ai dreptate, nu poţi filma un om dacă nu ai acordul total al lui. Dacă soţia îţi da voie, ai voie să pui ce vrei, e casa ta. Eu ştiu că ai voie la firma să montezi camere de supraveghere, aşa ştiu eu.
Daca tu nu faci nimic ilegal, de ce te deranjeaza ca au si inregistrare audio?
Pe mine o astfel de camera m-a salvat. Un coleg care imi voia postul a mintit seful. Cu inregistrarea am dovedit ca nu este adevarat. Iar colegul a pierdut si ce a avut.