| SergiU9031 a întrebat:

Salutare, ma confrunt cu o problema la locul de munca, firma doreste sa schimbe programul de munca, eu am refuzat. Compania mi-a oferit posibilitatea de a lucra tot in cadrul firmei pe alt post dar acum vor sa imi schimbe remuneratia, nici aici nu am fost de acord, ce as putea face in acest caz ca eu sa raman cu acelasi salariu si acelasi program de lucru?

9 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Sa iti cauti alt loc de munca.
In conditiile in care ei ti-au oferit variante nu prea ai ce face.

| SergiU9031 explică (pentru suntserios):

Salutare, sunt interesat din puct de vedere legal mai mult, ce pot sa imi faca sau daca pot sa ma oblige intr-un fel sau altul sa semnez ceva. ideea e ca eu am semnat acel contract in anumiti termeni, acumna ei modifica termenii, neavand un contract colectiv de munca sau un regulament de ordine interioara.

| darrio2007 a răspuns (pentru SergiU9031):

Iti poti da demisia sau accepti conditiile firmei unde lucrezi acum. Este alegerea ta.

| SergiU9031 explică (pentru darrio2007):

Mi-ar placea sa aveti niste raspunsuri mult mai deraliate decat unele puerile

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu spui ce program ai acum si cum vrea sa-l schimbe firma. Spune asta si o sa-ti dau un raspuns concret.
De asemenea poti citi si Codul muncii, rep.in 2011, cu md. si compl. ulterioare, art.111 si urmatoarele.

| Cipi1212 a răspuns:

Din păcate firma decide.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru SergiU9031):

Te pot da afara

| MIulia1997 a răspuns:

În cazul în care compania dorește să îți schimbe programul de muncă și/sau salariul, dar nu ești de acord cu aceste modificări, există mai multe lucruri pe care le poți lua în considerare:

Verifică termenii contractului tău de muncă:

În primul rând, ar trebui să te asiguri că orice modificare a programului de muncă sau a salariului este prevăzută și acceptată de contractul tău. Modificările substanțiale (de exemplu, schimbarea salariului sau a programului de lucru) trebuie să fie negociate și consimțite de ambele părți, iar compania nu poate impune astfel de schimbări fără acordul tău explicit.

Discută cu angajatorul:

Încearcă să ai o discuție deschisă cu angajatorul sau cu departamentul de resurse umane pentru a-ți exprima punctul de vedere. Poți argumenta de ce consideri că schimbările propuse nu sunt rezonabile și cum acestea te afectează. Dacă există o posibilitate de compromis, este important să o explorezi.

Drepturile tale legale:

Conform legislației din România, modificările importante în ceea ce privește condițiile de muncă (cum ar fi programul de lucru sau salariul) nu pot fi impuse unilateral de către angajator fără acordul angajatului. Dacă refuzi schimbările propuse și nu ajungi la un acord cu angajatorul, ai dreptul să nu fii penalizat sau sancționat pentru acest refuz.

Consultă un avocat sau un sindicat:

Dacă nu ajungi la un acord cu angajatorul și consideri că drepturile tale sunt încălcate, este recomandat să consulți un avocat specializat în dreptul muncii sau să te adresezi unui sindicat (dacă faci parte dintr-unul). Aceștia te pot consilia și te pot ajuta să înțelegi mai bine opțiunile legale și să iei măsuri pentru a-ți proteja drepturile.

Negocierea unui compromis:

Dacă vrei să rămâi în cadrul firmei și să îți păstrezi salariul, dar nu ești de acord cu schimbarea postului sau a altor condiții, poți încerca să negociezi o altă soluție. De exemplu, să îți păstrezi postului actual sau să obții condiții mai favorabile pentru noile schimbări propuse.

În concluzie, dacă refuzi modificările impuse de companie și nu ajungi la un acord cu ei, ai dreptul să continui să îți desfășori activitatea conform condițiilor existente, atâta timp cât contractul tău de muncă este respectat. Discuțiile și negocierile sunt esențiale în acest proces.

| darrio2007 a răspuns (pentru SergiU9031):

Ce alte detalii mai vrei? Daca nu este raspunsul pe care ai vrut să-l ai, e problema ta.