anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Se face doar in programul procurorului general cererea pentru verificarea dosarului la parchet sau si la procurorul de serviciu?

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Repeti intrebarea la care ti-am raspuns in urma cu cateva zile, se pare ca nu m-ai crezut.
Pentru a te lamuri iti voi cita cateva prevederi ale Codului de procedura penala:
"ART. 10. Dreptul la apărare
  (1) Părţile şi subiecţii procesuali principali au dreptul de a se apăra ei înşişi sau de a fi asistaţi de avocat.
  (2) Părţile, subiecţii procesuali principali şi avocatul au dreptul să beneficieze de timpul şi înlesnirile necesare pregătirii apărării.
  (3) Suspectul are dreptul de a fi informat de îndată şi înainte de a fi ascultat despre fapta pentru care se efectuează urmărirea penală şi încadrarea juridică a acesteia. Inculpatul are dreptul de a fi informat de îndată despre fapta pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva lui şi încadrarea juridică a acesteia.
ART. 307.Aducerea la cunoştinţă a calităţii de suspect
  Persoanei care a dobândit calitatea de suspect i se aduc la cunoştinţă, înainte de prima sa audiere, această calitate, fapta pentru care este suspectată, încadrarea juridică a acesteia, drepturile procesuale prevăzute la art. 83, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.
ART. 309. Punerea în mişcare a acţiunii penale
  (1) Acţiunea penală se pune în mişcare de procuror, prin ordonanţă, în cursul urmăririi penale, când acesta constată că există probe din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există vreunul dintre cazurile de împiedicare prevăzute la art. 16 alin. (1).
 (2) Punerea în mişcare a acţiunii penale este comunicată inculpatului de către organul de urmărire penală care îl cheamă pentru a-l audia. Dispoziţiile art. 108 se aplică în mod corespunzător, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.
  (3) La cerere, inculpatului i se eliberează o copie a ordonanţei prin care a fost dispusă măsura.
  (4) Atunci când consideră necesar, procurorul poate proceda personal la audierea inculpatului şi la comunicarea prevăzute la alin. (2).
  (5) Organul de urmărire penală continuă urmărirea şi fără a-l audia pe inculpat atunci când acesta lipseşte nejustificat, se sustrage sau este dispărut."
Fata de aceste prevederi rezulta foarte clar ca esti chemat imediat ce s-a inceput urmarirea penala, ti se aduce la cunostinta infractiunea pentru care vei fi cercetat si vei fi audiat privitor la invinuire.

| parcalab32 a răspuns:

Din moment ce singurul tip de urmarire penala conditionat de semnatura inculpatului este cel facut cand se incepe din oficiu, celelalte nu au un termen stabilit in care se pot comunica desi formularea inspira promptitudine.