Depinde de ce scrie in contractul individual de munca. Si depinde ce fel de contract este. Daca in contractul tau individual de munca cat si pe fluturas, specifica ca tu lucrezi la ora, inseamna ca esti platita efectiv pe orele pe care le muncesti. Drept urmare angajatorul nu este obligat sa iti plateasca orele pe care nu le-ai prestat.
Depinde cum e formulat contractul. Daca e incadrat doar pe zile lucratoare, da. Daca e pe zile lucrate efectiv atunci nu.
De regula contractele individuale de munca se formuleaza pe "ore" pentru ca legea muncii interzice depasirea unui anumit numar de ore prestat intr-o saptamana. Si inspectorii de resurse umane cat si angajatorii, evita sa includa in contract termenii vagi cum ar fi "zile", "saptamani", etc. Pentru ca contractele de genul pot fi foarte usor atacate de catre ITM.
E facut cu 8 ore/zi, 40 ore pe saptamana, asta e intelegerea scrisa dar in realitate merg 3 sau 4 zile pe saptamana si stau cat e nevoie, pot fi 12 ore, 7 ore, chiar 2 ore, nu e fix, stam cat avem de lucru.
Daca observi totusi ca ceva este putred la mijloc, poti sa consulti ITM-ul sau un inspector de resurse umane daca vrei sa stii precis conform legislatiei actuale.
E contract standard (asa mi-a si zis), scrie 8 ore/zi, 40 ore/saptamana. Am detaliat un pic mai sus
In cazul de fata observ ca este la ora contractul tau. Deci angajatorul nu este obligat sa iti plateasca orele nelucrate. Daca te uiti pe fluturasele din urma, ai sa vezi ca tie ti-au calculat salariul pe orele lucrate.
Nu am ajuns niciodata la alea 40 ore pe sapt si lucrez acolo de 2 ani, au fost si saptamani cu o zi sau 2 de munca, concediu de Craciun de 2 saptamani, concediu de odihna de 2 saptamani vara. Nu mi-a dat niciodata mai putin si nu mi-a intarziat cu salariul dar nu am mai patit sa lucrez chiar 1 zi intr-o luna si nu stiu daca o sa am vreo surpriza
Consulta cu fluturasele din ultimele luni daca iti mai aduci aminte zilele lucrate. Si daca salariul calculat coincide cu numarul de ore prestat, inseamna ca este in regula. La inceputul fluturasului sau in contractul de munca ar trebui sa specifice cu cati lei te plateste pe ora.
De retinut este ca acele 40 de ore nu sunt minime, ci doar maxime. Adica nu este obligatoriu sa muncesti 40 de ore. Acele 40 de ore este doar limita maxima legala de ore lucrate intr-o saptamana.
Pai nu are acum sa fie fix, daca contractul este facut pe ore lucrate. El variaza depinzand de orele prestate la locul de munca.
Pt ca nu avea rost sa ne complicam. Ea nu poate sa lucreze fara mine, are nevoie sa fiu acolo cand e de lucru si imi da salariul convenit pentru ca daca eu stau la program si nu e nimeni si ma uit pe pereti nu are niciun sens sa ma duc
Atunci ar trebui sa te plateasca pe toate zilele daca salariul a fost mereu fix, indiferent cate ai lucrat.
Nu. Nimeni nu te plateste sa stai degeaba. Primesti pentru cate zile ai lucrat. Daca nu avea lucrari, normal era sa va bage in somaj tehnic. Dar atunci trebuia sa va plateasca mai mult. Smecher patronul vostru.
Dar observ in comentarii ca spui ca niciodata nu ati lucrat programul complet si totusi ati primit salar intreg. Si atunci, de ce mai intrebi?
Eu nu te contrazic cu asta. Doar tu stii ce este la locul tau de munca. Eu doar ti-am explicat cum sta treaba in general cu contractele de munca si cu partea legislativa din portiunea asta de situatie.
Se pare ca in cazul tau exista o intelegere nescrisa in CIM, respectiv sa te prezinti la lucru cand te cheama si atunci sa lucrezi cat este necesar.
In asemenea caz angajatorul trebuie sa te plateasca integral sau sa te treaca in somaj tehnic si sa-ti plateasca 75% din salariul lunar.
Pt ca eu am contract acolo. Si nu pot lucra in alta parte, nu e vina mea ca nu ma cheama la lucru deci ar trebui sa fiu platita, nu? Si nu e vorba de noi ci doar de mine, sunt singura angajata
Cum au spus si ceilalti, depinde ce scrie in contract.
Dar daca istoricul e ca ati fost platiti desi nu ati lucrat, probabil si acum va fi la fel.
Noi nu putem sti ce-i trece prin cap patronului.
Alex765431 întreabă: