| Alien a întrebat:

Totdeauna ma enervez cand aud diverse formulari de genul "nimeni nu munceste, de asta nu merg lucrurile in tara asta". Ca si cum munca ar fi o virtute, un lucru bun in sine si ar trebui prestata indiferent de rezultat. As vrea sa vad unul din occidentalii aia harnici adus aici la salariile noastre si tinut asa nu doua, trei luni, ci pana la sfarsitul vietii. Sa vad ce chef de munca o sa mai aiba ala. Lumea munceste aici, ca, daca nu, n-ar avea din ce trai. Dar se lucreaza pe degeaba sau aproape pe degeaba. Cat e salariul mediu pe economie? 150 de euro? Simte cineva un dor nebun de munca pentru banii astia? Cand romanii cei lenesi ajung la salarii omenesti muncesc la fel de bine ca altii.

"Depravarea spirituala si morala a natiunii noastre"

Perfect explicabila. Inainte de razboi 80% din populatie traia in mediul rural si avea morala si religiozitatea aferenta. In anii comunismului ele s-au erodat incet, incet pana la disparitie. Dar daca fostul sistem nu forma caracterul supusilor, macar le dadea o frica sanatoasa care-i facea sa ramana ca de cat in anumite limite. Exemplu:

Aveam un coleg de clasa a carui mama era mare sefa pe la o cantina si mai mare. Familia aia bineinteles ca n-a avut niciodata probleme cu mancarea, doamna in cauza venind in fiecare dupa-masa cu plasele pline cu tot ce era mai bun. Prin sistemul infloritor al trocului se facea rost de alte produse ce lipseau in oranduirea de trista amintire. Ramaneau salariile, adica o buna parte din ele. Ce sa faca cu ele? Dacie aveau, apartament cu trei camere, ca mai multe nu lasa raposatu’, aveau. Ar fi putut sa-si cumpere aur, dar aveau o frica sanatoasa de militie si de denunturile colegilor invidiosi ai doamnei. Se temeau bietii oameni de bataile de la militie daca i-ar fi prins cu aur nejustificabil in casa. Asa ca mereau vara la mare. Luau avionul pana la Constanta si stricau banii acolo. N-au strans nimic crezand ca binele o sa tina o vesnicie. Colegul meu era un baiat foarte linistit si la locul lui, imbracat ca noi ceilalti si care nu scotea nici un cuvant despre belsugul familiei. Ce mai, bogatii fostului regim erau niste oameni tare decenti.

Dupa caderea comunismului s-a dus dracului si prudenta. Nu-i de mirare ca lumea devine tot mai amorala. Asa e omul si nu poate fi schimbat, el vrea sa-i fie bine. Ori acum nu le merge bine decat gunoaielor, escrocilor, afaceristilor, smecherilor cu tupeu. Si incet, incet dupa capacitatea de adaptare a fiecaruia, toata lumea o sa urmeze tendinta asta, va fi la moda in Romania.

3 răspunsuri:
| harciog a răspuns:

Nu stiu ce e la moda,de ce se alearga dupa mai multi bani decit strictul necesar dar eu vreau sa dorm linistit. Spui de viata smenarilor,excrocilor,smecherilor cu tupeu,am fost,o cunosc destul de bine,m-am retras nu din frica ci tot din perspectiva linistii,e prea tumultoasa, prea multe conflicte pentru un amarit de teritoriu sau vad, prea multi bani pusi in joc si prea putine perspective. Daca ai de gind sa te apuci de asa ceva trebuie sa stii de inainte ca viata lor este scurta dar nu de asta m-am retras.M-am retras pentru ca luptam pentru o cauza deja pierduta pentru constiinta mea.Am zis constiinta? Poate acum am depasit-o dar atunci mi se cerea sa n-am.Pacatele tineretii.Te-am vazut pomenind de comunism.Stii ce a insemnat pentru mine? Program de 8-14 scoala si restul pe cimp.Ai baut vreodata apa clocotita la soare? Sa nu mai pomeniti de lucruri pe care nu le-ati trait.

| DrunkenRat a răspuns:

Prin occidentali te referi la asiatici, cumva? Asa pare dupa context.

| Raducu1 a răspuns:

Poate ai dreptate,dar fie ce-o fi,nici un om nu poate sti cum va fi in viitor, poate va fi mai bine, sa speram.

Întrebări similare