| RAY a întrebat:

Va rog raspundeti doar daca stiti si fara copy paste daca sunt persoane pfa pe aici le rog sa imi raspunda

vreau sa stiu absolut totul despre pfa, cat ma costa pe luna sanatatea, impozitele toate si daca trebuie sa dau chitanta mereu si persoanelor fizice si juridice? si ce acte am nevoie ca sa depun pfa si daca merita asa ceva?

1 răspuns:
| raluk27 a răspuns:

Daca nu vrei sa devii evazionist, da, trebuie să dai bon fiscal/chitanta/factura pentru fiecare serviciu prestat. In functie de venitul realizat, fiscul iti emite o declarație de impunere in care iti stabileste cat ai de plătit la impozitul pe venit, la cas (pensia) si cass(sanatate).
Astea se platesc trimestrial, o data la 3 luni, deci de 4 ori/ an.
La sfarsitul anului iti calculezi venitul net (venit brut-cheltuieli), si la începutul anului urmator trebuie să depui la Anaf o declaratie in care iti estimezi veniturile. De exemplu, acum in ianuarie 2016, estimez ca o sa fac 100 lei. La sfârșitul anului, constat ca am un venit net de 150 lei. Fiscul iti calculeaza diferenta de 50 lei, la care iti aplica impozitul de 16%. Diferenta o platesti anul viitor si se numește regularizare. Deci pe lângă impozit, cas, cass, ai de plătit si aceasta diferenta de anul trecut.
Daca ai un venit inferior celui declarat, anul următor ai de dat mai puțin la impozit.