| sabin89 a întrebat:

"Vai neamului românesc şi iar vai, care uitându-şi legea şi neamul său geme sub alte neamuri şi nu pentru altceva, ci numai pentru nepriceperea sa şi lipsa de dragoste pentru neamul său; şi datorită vicleşugului neamurilor străine, care prin făgăduieli frumoase şi pretexte religioase înşeală pe bieţii români şi îi stăpânesc până în ziua de azi... O, române, deşteaptă-te, iubitul meu neam şi ia aminte" - Gheorghe Şincai
Credeţi că sunt încă de actualitate aceste cuvinte? Avem în prezent nevoie de nişte oameni cu iubire de neam, precum Gheorghe Şincai, Petru Maior şi Samuel Micu? Astăzi, când nişte "neamuri străine" încearcă să ne transforme ţara în colonie?

Răspuns Câştigător
| minrest a răspuns:

Nu exista comert intr-un singur sens. Ca sa fi piata de desfacere, trebuie ca cel ce iti vinde sa cumpere de la tine; noi putem cumpara de multe ori mai mult decat in 1989, pentru ca vindem mult mai mult; am ajuns sa producem ce se cumpara in occident, pentru ca nu avem taxe vamale cu Germania, Franta si UK, pentru ca am acceptat investitii straine si pentru ca statul nostru a stiut cum sa promoveze genul de industrie care poate vinde.

38 răspunsuri:
| minrest a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Asta e clar. Poate si tot felul de piedici birocratice. Oricum, au venit unii, si exportam produse industriale partial prelucrate, avem o rata de crestere bunicica. Nu dau credit PSD pentru asta, fii sigur. Dimpotriva.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru minrest):

Aia care au venit au venit de mult. Buba e ca multi pleaca sau nu vin datorita instabilitatii legislative. Ca e pesede, ca e penele, ca e mama masii ce, important e sa ofere PREDICTIBILITATE fiscala si legislativa. Eu cum mama naibii sa imi fac planuri pe 2-3 ani daca nu stiu cit o sa platesc impozite la anul?

Da, stabilitatea legislativa, foarte importanta, la noi lasa mult de dorit. Firmele mari si foarte cunoscute au venit mai demult, dar pana acum vreo trei ani au mai tot venit investitori, altfel nici nu crestea PIB si productia industriala.

PIB a crescut pe consumul generat de umflarea de salarii si pe inflatie. Productia industriala o sa pice in curand si nu neaparat datorita imbecilitatii guvernantilor. Germania anticipeaza caderi de 20% in industria lor auto. La noi se fac componente auto pentru ei la greu...

In ultimii doi ani au crescut salarii, de atunci e si o mica inflatie, ce vrei, PSD-isti iresponsabili, credeau ca il scapa pe Dragnea pe un val de popularitate. Lasa, cade PSD si se rezolva. Eu vorbesc de cresterea din ultimii zece ani.

In ultimii zece ani a fost un trend favorabil la nivel mondial/european. Buba e ca la noi acum e vid pe piata muncii. Majoritatea celor specializati cit de cit in ceva pleaca pe capete. Inflatia asta care nu e chiar mica, e cea mai mare din UE, se rasfringe fix in special in buzunarele celor care trag la privat ca sa tina in spinare bugetarii pe care in cele mai multe cazuri ii doare la trei metri in fata de cum isi fac treaba. La sanatate de exemplu, degeaba le-au facut salariile medicilor si de cate 5-6-7000 EUR, atita vreme cit efectiv nu au cu ce lucra multi dintre ei. Iti poti imagina cum e ca la un spital, 97% din fonduri sa se duca pe salarii? Si nu e poveste, e caz real - si sunt destule in tara in situatia asta.

Da, asa este, nu am zis nimic care sa contrazica ce spui aici. E cea mai mare inflatie din Europa, dar in toata Europa inflatia e mica.

PSD, astia au dat bani bugetarilor, iar inflatia o suporta si ceilalti, care nu au primit un franc. Initiative legislative aberante si imprevizibile, tot PSD.