| denysuka16 a întrebat:

Care au fost scriitorii crestini din antichitate?

Răspuns Câştigător
| mirianamorosan a răspuns:

Pai depinde... Pavel Petru Luca Ioan Iuda...

2 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

La latina am facut theodosius si ambrosius

| corolav a răspuns:

DEX, biblia tuturor cuvintelor limbii române, referitor la cuvîntul „antichitate" spune așa: Epocă a civilizației vechi, în special a celei greco - romane.
Deci e vorba de perioada pînă la anul 0(zero) înainte de Hristos.
Cum cuvîntul „creștin" provine de la cuvîntul „Christos" ( credința în învățăturile lui Iisus Christos), care se spune că a trăit de la anul 0(zero) - mai exact „era noastră" se ia în considerație de la anul nașterii lui Christos, cred că este impropriu a vorbi despre „creștinism " în antichitate.
Iar dacă vom considera „antichitatea " și cîteva sute de ani ( aproximativ 3 - 400) după anul zero, atunci îi vom putea numi pe cei patru apostoli ca fiind primii scriitori creștini.
Dar, spre a te edifica cît mai exact, ar fi bine să consulți excelenta lucrare „Civilizația lumii antice", de Horia C.Matei, apărută în anul 1983, în colecția „Clepsidra"a Editurii „Eminescu" București.
N-ar fi exclus ca de atunci ( au trecut deja 31 de ani) să se fi reeditat în anii mai apropiați.
În orice caz...
Vorbind de antichitate, autorul se referă și la scriitori de după Christos, deci din era noastră ( spre exemplu: Achilleus Tatios -sec. 2 e.n - scriitor grec.; Ambrosius Aurelius- c. 339 - 397. e.n. - episcop și scriitor latin.; Apianos din Alexandria - c.100 - 170- istoric grec; Apuleius din Madaura - c.125 - 170 - scriitor, retor și filosof latin). Și lista ar putea continua ( pînă la litera Z).
Rămîne, însă, de văzut, cît pot fi aceștia considerați de „creștini".
Nu era obligatoriu să fie neapărat „creștini".
Oficial, s-ar părea că religia creștină a fost pentru prima oară legalizată și legiferată în Europa de către împăratul bizantin Constantin cel Mare, în primele decenii ale secolului al IV-lea.
Mai mult de atît nu știu ce ți-aș putea spune. Nu sînt prea priceput în materie de creștinism ( ca istorie a sa).