|

Era o discutie in grecia antica.Un filosof si-a luat doi invatacei. Unui dintre ei la tradat pe filosof iar celalalt a venit in fuga sa ii spuna.Vazand aceasta filosoful intreaba ceva de genu:cea ce vrei sa imi spui ma afecteaza...cea ce vrei sa imi spui este despre prietenul tau etc....Stie cineva titlul discutiei sau mai multe detalii?(as prefera povestea integral eu stiu dar ca idee)

1 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Un discipol a venit foarte agitat acasă la înţeleptul Socrate şi imediat ce a intrat pe uşă a început să-i vorbească în felul următor :
" - Maestre, vreau să îţi spun că acum două zile m-am întâlnit cu un prieten de-al tău despre care trebuie neaparat să ştii că a vorbit foarte urât despre tine… şi a spus unor prieteni ai săi nişte lucruri îngrozitoare... Fiindcă tot am venit pe la tine vreau să îţi spun tot ceea ce am aflat pentru ca să şti şi tu ce fel de prieteni ai…
Atunci Socrate a zâmbit şi după ce a făcut un gest plin de compasiune l-a întrerupt spunându-i:
- Dragul meu, stai te rog o clipă şi înainte să-mi spui mai întâi gândeşte-te bine! Ai trecut deja ceea ce vrei să-mi spui prin cele trei sfere ale înţeleptului?
Discipolul a răspuns :
- Cele trei sfere? Dar nici măcar nu ştiu că există aşa ceva! Care anume sunt acele trei sfere ale înţeleptului pentru că eu nu ştiu nimic despre aceasta?
- Tocmai pentru că nu şti am să te iniţiez acum în taina celor trei sfere ale înţeleptului – i-a răspuns Socrate. PRIMA SFERĂ ESTE ACEEA A ADEVĂRULUI ADEVĂRAT. Ai cercetat chiar tu cu grijă şi ai descoperit pînă la urmă că tot ceea ce intenţionezi să îmi spui este pe deplin adevărat din toate punctele de vedere? Eşti complet sigur că ceea ce vrei să-mi spui este chiar ADEVĂRUL ADEVĂRAT?
- Nu... – i-a răspuns discipolul. Pentru că eu doar l-am auzit pe acel prieten al tău spunând despre tine nişte lucruri îngrozitoare unor prieteni de a-i săi cu care vorbea.
- Încep să-mi dau seama despre ce este vorba. Să trecem acum la CEA DE A DOUA SFERĂ CARE ESTE ACEEA A BUNĂTĂŢII ŞI A FRUMUSEŢII. Ceea ce vrei tu să-mi spui că ai aflat este ceva bun? Este ceva frumos?
- Nu, din contră, este chiar opusul... Când o să-ţi spun tot ceea ce zicea acel prieten al tău despre tine ai să te cutremuri de scârbă şi probabil că ai...2005 - 3247 + Vezi răspunsul întreg

1 răspuns: