|

Hei TPU as vrea sa citesc o carte. Se numește Mândrie și Prejudecata dar nu sunt sigură că îmi va plăcea.

8 Raportează Evaluează
8 răspunsuri:
| a răspuns:

Pentru a citi această carte importantă este vîrsta la care o citești.
Dacă ai mai puțin de 14 ani ( să zicem), în mod cert nu-ți va plăcea.
E un roman prins la noi în celebra colecție a anilor 70 - 80( Editura „Eminescu") „Romanul de dragoste".
Este deci o carte de dragoste.
Dar nu numai atît.
Este o carte scrisă de Jane Austen, la 1813 ( deci practic contemporană cu Napoleon Bonaparte), acțiunea se petrece cam tot pe atunci și e foarte important ( cînd citești o carte) să cunoști îndeajuns din geografia locului și din istoria momentului. Asta pentru ca tu, cititor, să poți transpune cu ochii minții ceea ce se petrece în carte ( ca și cum ai vedea un film).
Altcumva, dacă aceste două deziderate nu se petrec în mintea cititorului, cartea devine greoaie la citit și după nu multe momente chiar plictisitoare și ...nu o mai citești.
- Nu-mi place!
Nu e vorba că nu-ți place. E vorba că nu o înțelegi și atunci ajungi să o refuzi.
Un exemplu foarte concludent este celebrul „Război și pace " al uriașului creator de literatură universală, Lev Nikolaevici Tolstoi.
Pentru un cititor foarte puțin avizat, de vreo 14 - 15 ani, este infernal de a putea citi această carte.
În primul rînd trebuie să cunoști puțin din istoria Rusiei, la momentul 1800 (aproximativ).
Să cunoști puțin din viața satului rus, filozofia țăranului rus, vis-a-vis de moșierul rus.
Să cunoști binișor limba franceză ( cartea abundă, în destule locuri, de paragrafe întregi în limba franceză, chiar dacă sunt ele și traduse).
Să ai oarece cunoștințe de viața orașului rus la 1800.
Să cunoști destul de bine istoria Rusiei la momentul 1800.
Să cunoști destul de bine multe secvențe din istoria Franței la 1800 și, în aceasta, multe momente din istoria războaielor napoleoniene, a armatelor franceză și rusă.
Și, prin urmare, dacă nu ai la îndemînă aceste elemente...2006 - 2210 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Daca iti plac cartile romantice, sa stii ca iti va placea! Este una dintre cartile (si ecranizarile) care isi merita celebritatea!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

E un roman clasic, o carte foarte buna care nu ar trebui sa lipseasca din lecturile nimanui.
Dar, intr-adevar e riscant sa o citesti, poate nu-ti va placea.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Și întrebarea unde e?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna, Cosmina!
"Mandrie si prejudecata" e o carte minunata, am adorat-o la varsta adolescentei, atat eu, cat si prietenele mele. De asemenea, marea majoritate a elevelor mele adora acest roman. Daca te atrag/preferi cartile de dragoste, cu siguranta il vei adora si tu!
Pentru sporirea farmecului/placerii lecturii, iti recomand sa o citesti in limba engleza (sigur, in cazul in care cunosti limba).
O seara faina!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
Răspuns utilizator avertizat
| a răspuns:

Okei scumpa.
fiecare are placerile lui, mie poate imi place si tie nu. nu toti suntem la fel la gusturi... sa spun asa. uite, eu o sa-ti dau un rezumat ( pe care l-am gasit pe ney laughing ) si daca iti place citesti cartea, daca nu, nu
La Longbourn în Hertfordshire, familia Bennet primește cu bucurie vestea sosirii domnului Bingley împreună cu cele două surori ale sale și cu prietenul său domnul Darcy. Aceștia doi erau niște tineri burlaci bogați cu care cele cinci fete Bennet: Jane, Elizabeth, Mary, Kitty și Lydia speră să se mărite. La primul bal dat în cinstea sosirii lor, Jane, cea mai mare dintre fete, dansează cu domnul Bingley, în timp ce Liz este ignorată de domnul Darcy. La scurt timp după aceasta, Jane primește invitația de a veni în vizită la Netherfield. La insistențele mamei ei pleacă călare, o prinde ploaia pe drum și răcește. Rămâne câteva zile acolo, Elizabeth vine să o vadă. Liz face cunoștință cu domnul Wickham, un ofițer din regimentul... Acesta îi povestește legăturile lui cu Darcy și modul în care acesta l-a nedreptățit. Sosește domnul Collins la Longbourn, un văr al tatălui fetelor, un preot care vrea să se însoare cu una din fetele Bennet. La început își îndreaptă privirile spre Jane, dar cum mama ei îl asigură că aceasta se va logodi în curând, îl sfătuiește să-și îndrepte atenția către Liz. Bingley organizează un bal la Netherfield la care Elizabeth dansează cu Darcy, restul familiei Bennet făcându-se de rușine prin lipsa de maniere. Liz respinge cererea în căsătorie a lui Collins, care ar fi putut rezolva problema moștenirii moșiei familiei în absența unui urmaș de sex masculin. Bingley cu surorile lui și domnul Darcy pleacă de la Netherfield înapoi la Londra. Domnul Collins o cere în căsătorie pe Charlotte Lucas, prietena lui Liz. Jane pleacă la Londra, în vizită la niște rude. Acolo ia legătura cu Caroline Bingley, cu care corespondează. Elizabeth pleacă...2010 - 2205 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu judeca o carte dupa coperta.Citeste-o,nu ai nimic de pierdut.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează