|

Hei TPU!

Imi place sa citesc. Dar am o problema: Citesc foarte greu! Stau foarte mult sa citesc o carte, si chestia asta ma enerveaza.

Intrebarea mea este: Cum sa fac sa citesc rapid si sa si inteleg ce citesc?

Voi in cat timp cititi sa zicem o pagina?

Mersi!

5 răspunsuri:
| a răspuns:

Cam un minut jumate', o pagina de beletristica, proza; dar literatura stiintifica mult mai incet, din pacate. Ca sa citesti mai repede, citeste mult; exercitiu, ca in orice alt domeniu. Vei creste viteza repede, citeste sa zic doua ore pe zi, cel putin.

| a răspuns:

Prin antrenament. Mai exista si asa zisul citit printre randuri cand chiar vrei sa citesti foarte rapid. Gen treci repede cu ochii peste o pagina si te ajuti de imaginatie si de cateva cuvinte cheie de pe pagina ca sa construiesti actiunea in capul tau.

Totusi, zici ca-ti place sa citesti dar te plangi ca citesti prea greu. Odata ce-ti place sa citesti n-ar trebui sa te plangi de asta. Cel putin eu ma plangeam ca stau prea mult sa citesc carti cand eram mic, pentru ca voiam sa merg afara sa ma joc si eram mai mult obligat sa le citesc, dar daca tu o faci din placere si te plangi... ceva e putred.

Cum adica nu intelegi ce citesti? Ce carti citesti tu, de astronomie? Fizica? Matematica?

| a răspuns:

Pai depinde si ce carte. Vizualizezi mental ce se intampla acolo, decoru, vremea, oamenii cum sunt imbracati, si e mult mai usor.

| a răspuns:

Și eu am exact aceeași problemă. Și pe lângă asta, mereu încerc să înțeleg perfect fiecare cuvânt/propoziție dintr-o carte. Ce pot să spun, citește în continuare și cam atât.

| a răspuns:

Dublarea vitezei de lectură

Dublarea vitezei de lectură, nimic mai simplu. Dacă observaţi bine pe cineva în timp ce citeşte, veţi vedea că ochii săi se mişcă de la stânga la dreapta, cu frecvente mişcări sacadate spre stânga. Pentru un singur rând, veţi putea observa uneori până la zeci de astfel de întoarceri în urmă. Aceste mişcări sunt absolut normale din punct de vedere neurologic, dar inutile pentru cursul lecturii şi constituie o pierdere de timp.
Pentru a elimina aceste mişcări retrograde, este suficient să furnizăm un ghid ochiului şi cel mai bun este degetul. Degetul serveşte de ghid şi ochiul îl urmează de manieră rectilinie. Faceţi această experienţă. Cronometraţi-vă citind ca de obicei un text de aproximativ 1000 de cuvinte. Apoi alegeţi un alt pasaj de aproximativ 1000 de cuvinte şi citiţi-1, de data aceasta, urmărind fiecare rând cu degetul. A crescut viteza de lectură? Fără îndoială.

Rezumat: Pune degetul cand citesti.