| TheBlackEmo a întrebat:

Imi puteti da toate personajele din romanul "Ultima noapte de dragoste. Intaia noapte de razboi" de Camil Petrescu?

Răspuns Câştigător
| FataCuChitaraMunților a răspuns:

Ştefan Gheorghidiu, locotenent.
Soţia sa, Ela, este studentă la Litere.
Nae Gheorghidiu - unchiul lui Ştefan.
Tache Gheorghidiu - Unchiul bogătaş(avea 2 unchi).
Grigoriade - Amantul Elei.
Vasile Lumânăraru - Afacerist analfabet.

1 răspuns:
| Wright1 a răspuns:


Ștefan Gheorghidiu este un alter ego al autorului; reprezintă tipul intelectualului inadaptat confruntat cu societatea burgheză a Bucureștilor secolului XIX. Este student la filosofie în momentul în care o întâlnește pe Ela, cea care îi va deveni soție. Numele ei apare târziu în roman. Personajul este descris în raport cu soția sa, făcând o analiză asupra sa și asupra relației cu Ela după scena de la popotă. Gheorghidiu este detașat de lumea pragmatică a acelei vremi, nu simte nevoia de a participa la viața socială. După moartea unchiului Tache, moment ce va declanșa cearta pentru avere, el este indiferent și supărat pe comportamentul Elei, implicată mult prea activ în acea împărțire a moștenirii. El este interesat de idei, de lucruri abstracte, reprezentând o curiozitate pentru celelalte personaje.
Ela - soția lui Ștefan.
Nae Gheorghidiu - unul dintre cei doi unchi ai lui Ștefan. Un deputat din Partidul Liberal, acesta este descris ca fiind viclean și tăios, cu o mentalitate practică.
Tache Gheorghidiu - unchiul cel bogat al lui Ștefan.
Domnul Grigoriade - amantul presupus al Elei.
Vasile Lumânăraru- este un afacerist care are legături cu Nae. Este întâlnit de Ștefan atunci când cei trei dețin uzina metalurgică. Deși era stimat pentru calitățile sale, Lumânăraru, care purta mereu ochelari și care își punea secretarul să-i citească tot, îi destăinuie secretul său: el purta ochelarii pentru că era analfabet.