| Nonameagain a întrebat:

A doua poruncă din Decalog, zice: „Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinţilor ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea şi al patrulea neam"(Ieșirea 20, 5).

Nu ar fi corect ca fiecare sa-si plateasca greselile? Asa, de teama, fiecare va fi atent sa nu mai greseasca. Nu tine explicatia ca daca sint pedepsiti copiii, durerea e mai mare. Daca car fi asa, s-ar feri de greseli (pacate), pentru a nu-i durea cind isi vad copiii pedepsiti.

20 răspunsuri:
| J0B0MAT a răspuns:

Inca o chestie pentru care m-am indepartat de ceea ce spune biblia.Normal ca fiecare trebuie sa isi plateasca greselile lui, nu sa i se sparga in cap toate pacatele de la nu stiu cate neamuri.

| aabaaab3278 a răspuns:

Eu nu imi pot imagina o fiinta superioara noua care sa gandeasca asa. Oricine ce ar zice, este imposibil.
Copilul ala stia ca parintii lui au facut pacate? Ce vina are el in toata treaba asta? Putem admite ca acel copil si-ar putea trai viata "fara de pacat"? Da. Atunci de ce tu ca si zeu atotputernic il pedepsesti daca acel copil isi poate trai viata asa cum ai poruncit tu intr-o carte sfanta? Doar ca sa faci parintii sa sufere? Patetic.

| Nonameagain explică (pentru aabaaab3278):

Si de multe ori, parintii nici nu sufera. Pentru ca daca e sa gindim logic, din grija pentru copil, nu ar pacatui.

| aabaaab3278 a răspuns (pentru Nonameagain):

Si ce ne facem cu restul parintilor din alte culte religioase? Numai in crestinism am auzit de asta cu pacatul ereditar.

Chiar nu stiu cum e in alte culte. Dar, s-ar putea sa ai dreptate.

In islam nu am auzit de asa ceva, in iudaism nu, poate gresesc, dar in hinduism, budism nicidecum.

Iudeii sint "poporul ales". Chiar, oare pe ei cum ii pedepseste? Sau, nu.

Nu stiu, iudaismul nu l-am aprofundat. Dar poti gasi in Tora legile lor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E vorba de dragoste,de ascultare de respect,iubire filiala sim parentala,iar Dumnezeu regleaza conturile in timp,daca nu se poate intr-o viata de om,atunci intr-o generatie,doua, noua, nouazeci si noua, fiindca el are timp, noi nu prea avem.

| drutzix a răspuns (pentru anonim_4396):

Si tie ti se pare normal si corect sa te bag la puscarie pentru ca a condus bunicul tau beat?

| TrăieşteClipa a răspuns:

Corect si logic asa ar fi.
Doar ca vorbim despre o adunatura de texte scrise de autori diferiti in cateva mii de ani.
YHWH Elohim al evreilor tradus impropriu Dumnezeu a mostenit poporul israelitilor dar nu pe tot,doar discendentii lui Iacob.
Moabitii,amalechitii,edonitii,ammonitii etc erau discendenti din neamul lui Lot Esau, Moab, Ammon etc, doar ca aveau alti Elohim colegi cu YHWH.
YHWH era invidios pe teritoriile vecinilor sai si a purtat o serie de lupte"sfinte" unde a practicat genocidul etnic.
Cateodata lasau in viata virginele.

"Ezechiel 9:5-7~
5Iar celorlalti le -a zis, în auzul meu:,, Treceti dupa el în cetate, si loviti; ochiul vostru sa fie fara mila, si sa nu va îndurati!
6Ucideti, si nimiciti pe batrîni, pe tineri, pe fecioare, pe copii si pe femei; dar sa nu va atingeti de nici unul din ceice au semnul pe frunte! Începeti însa cu Locasul Meu cel sfînt!`` Ei au început cu batrînii, cari erau înaintea Templului. 7Si El le -a zis:,, Spurcati casa, si umpleti curtile cu morti! Iesiti...`` Ei au iesit, si au început sa ucida în cetate."

| AliGab a răspuns:

Dar sunteti chiar nesimtiti, caci tot in Iesirea 20, 6 scrie "Şi Mă milostivesc până la al miilea neam către cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele"...pai capete secice sunteti trageti si voi concluzia cat este "rautatea"/dreptatea lui Dumnezeu si cat este milostenia Sa.
Daca nu stiti matematica uitati aici un calcul derizoriu pe care si un copil de clasa a doua este in stare sa il faca: 1000/4=250, 1000/3~333,3 => in concluzie milostivirea Domnului la un calcul cat se poate de simplu, la mintea cocosului, este mai mare de cel putin 250 de ori decat rautatea Sa

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru drutzix):

Deja ai dat cu oistea in gard, crezi in karma, dar nu crezi ca asta a fost lasata de bunul Dumnezeu, cand el insusi a spus; NIMIC necurat nu va intra in imparatia cerului.adica ce curat, intra, ce poate fi curatit, e curatit si intra, ce nu poate fi curatit va fi ars in foc.asa face toata lumea si asa va face si dansul in gradina lui ca un bun gradinar ce e.

| Inferno a răspuns (pentru AliGab):

Felicitari,ai reusit sa evidentiezi o noua contradictie Biblica.
Cum poate Dumnezeu sa iubeasca si sa urasca simultan pe cineva? Epic Fail.

Nu cred in karma. De unde ai tras concluzia asta?
Eu te-am intrebat pe tine daca ti se pare corect? Nu are rost sa-l bagam pe Dumnezeu in discutie inca.
Daca ar exista pe pamantul asta un lider care arunca oamenii in puscarie pe motiv ca stramosii lor au facut ceva rau, ai fi de acord cu el?

anonim_4396

As fi de acord cu taiatului raului de la radacina,daca vrem sa traim intr-o societate curata.dar nu pre merge fiindca santem in noroi pana peste cap, TOTI, si nu stii de unde sa incepi, ca sa termini, dar e cineva care stie si poate.Si o va face.

Pai daca tatal tau a facut lucruri rele asta nu inseamna ca tu vei face lucruri rele in viata.
Asta a fost un verset care a jucat un rol important in indepartarea mea de crestinism.
In niciun context nu este moral sa pedepsesti un copil pentru faptele tatalui, este ilogic si prostesc sa faci asta.
In ce fel de societate am trai daca ai putea ajunge la puscarie pentru ca tatal sau bunicul tau a incalcat legea? Sau daca am incarcera copii de 10 ani pentru faptele parintilor? Stiu eu in ce fel de societate, vezi Korea de Nord.

anonim_4396

Ma tu te-ai departat prea mult de problema,ma,biblic vorbind,e vorba de pedeapsa duhovniceasca nu lumeasca, rugaciunea parintilor pentru copii ajuta,daca si ei fac ceva in privinta asta,dar daca parintii se roaga, si odrasla pacatuieste, atunci rugaciunea nu mai e o adiere de viata spre viata.iar pedeapsa, asa -i spunem pedeapsa, cand e de fapt indreptarea raului spre bine.hristos pentru ce a fost pedepsit? rastignit, scuipat, batut? pentru pacatele nopastre nu?

| martzian a răspuns:

Cum pleaca omul la treaba, cum va transformati in teologi de ocazie! Oameni buni, obsesia asta a voastra este deja comparabila cu extremismul religios. Cum reusiti voi sa abordati mereu aceleasi subiece oparite si la care deja s-a dat un raspunde de ani de zile?

O sa va dumiresc, in cateva cuvinte, „contradictia" care nu este nici pe departe ceea ce ati dori voi sa fie. Este penibil ceea ce faceti si nu poate fi decat o scuza ridicola in fata propriilor constiinte. Va repet, pentru a nu stiu cata oara, faptul ca orice text se interpreteaza corect doar in context.

Moise a clarificat faptul că NU copiii sunt vinovați de păcatele părinților. Vezi Deuteronom 24:6. Vezi si Ezechiel 18:19-32. "Pedeapsa" la care se refera textul biblic este o consecinta naturala a neascultarii si incalcarii Legii, care se rasfrange peste generatii. De ce? Pentru că acei copii care trăiesc în familii idolatre vor fi cel mai probabil, predispusi la o idolatrie similara. Textul are sens de avertisment si de motivatie. Efectele cauzate de lipsa de ascultate a unei generatii au constat intr-o rautate atat de inradacinata incat a fost nevoie de generatii intregi pentru a fi inversata.

"Iată că toate sufletele sunt ale Mele. După cum sufletul fiului este al Meu, tot aşa şi sufletul tatălui este al Meu. Sufletul care păcătuieşte, acela va muri" (Ezechiel 18:4)

| danay72 a răspuns:

Dar azi Dumnezeu nu ii pedepseste pe copii pentru actiunile parintilor.Galateni 6:5, 7, 8.Fiecare suporta consecintele actiunilor sale.