Biblia este o Carte scrisa de oameni sub inspiratia Duhului Sfant, iar celelalte carti sunt scrise si inspirate din propriile lor experiente.
Cartile sunt scrise si inspirate din propriile lor experiente?
Buna asta.
Toate informatiile din Biblie s-au dovedit a fi adevarate. Parca seamana cu tine acesti atei: La o conferinta sustinuta in favoarea ateismului, la sfirsitul prelegerii, cel ce a tinut prelegerea a dat voie oricui sa il contrazica. S-a ridicat un batrin care a decojit o portocala si a mincat-o. Nerabdator, ateul l-a intrebat ce are de spus. Batrinul l-a intrebat: "cum a fost portocala?" Ateul a raspuns: " de unde vrei sa stiu eu cum a fost? - tu ai mincat-o!" Batrinul a zis: "asa e si cu Dumnezeu - eu am gustat, deci stiu cum e, tu nu ai de unde sa stii cum e, deci nu poti vorbi despre asta" Si interesant e ca, atunci cind il descoperi pe Dumnezeu, "demonstratia" se apropie mai mult de gust decit de a vedea. Dar ateii, pentru ca nu au "gustat", nu au cum sa stie cum e Dumnezeu, si e gresit sa zici ca un fruct nu exista sau ca e acru daca tu nici macar nu ai avut posibilitatea de a gusta din el. El poate exista fara ca tu sa stii, insa cind il vei descoperi si vei gusta, vei vedea cit de real e.
Biblia crestina este o istorie romantata a poporului evreu amestecata cu povesti gen Alba ca zapada.
Căci zicând ucenicii la cuvântul Mântuitorului – "N-avem aici decât cinci pâini şi doi peşti".
- "Aduceţi-le aici, la Mine"
Isus "a poruncit mulţimii să se aşeze pe iarbă şi luând cele cinci pâini şi doi peşti şi căutând la cer, a binecuvântat şi frângând a dat ucenicilor pâinile iar ucenicii mulţimilor. Şi au mâncat toţi şi s-au săturat şi au mai rămas douăsprezece coşuri de firimituri. Iar cei care mâncaseră erau bărbaţi, ca la cinci mii, afară de femei şi de copii".
Poti crede asa ceva, nu e poveste la fel ca Greuceanu sau Harap Alb.
Ma refer la experiente personale pe care le-au avut multi oameni care L-au cautat pe Dumnezeu si El le-a raspuns.Niciodata referirile stiintifice din Biblie nu au trebuit sa fie revizuite pe bazele rezultatelor cercetarilor. Dimpotriva, exista numeroase exemple pentru faptul ca amanuntele stiintifice din Biblie au fost confirmate stiintific de abia la sute de ani dupa scrierea lor.
Biblia este de o multilateralitate remarcabila. Ea este in acelasi timp carte de credinta, de legi si de istorie. Ea furnizeaza fundamentele pentru numeroase domenii ale stiintei si contine mii de reguli de viata pentru diferite situatii. Ea este cel mai bun sfatuitor in privinta casniciei si descrie cum trebuie sa ne comportam fata de parinti si copii, fata de prieteni. Nici o afirmatie din Biblie nu s-a dovedit a fi falsa.Niciodata referirile stiintifice din Biblie nu au trebuit sa fie revizuite pe bazele rezultatelor cercetarilor. Dimpotriva, exista numeroase exemple pentru faptul ca amanuntele stiintifice din Biblie au fost confirmate stiintific de abia la sute de ani dupa scrierea lor
" Ea furnizeaza fundamentele pentru numeroase domenii ale stiintei".
"Şi au mâncat toţi şi s-au săturat şi au mai rămas douăsprezece coşuri de firimituri. Iar cei care mâncaseră erau bărbaţi, ca la cinci mii, afară de femei şi de copii".
Gogomania asta e fundament pentru stiinta, te mai intreb inca o data tu crezi asa ceva?
La Dumnezeu toate lucrurile sunt posibile. El a creat cerul si pamantul, fiecare celula, ADN-ul, totul. Daca pleci de la o premisa gresita ca El nu exista, nu ii recunosti suveranitatea si autoritatea, nu poti sa intelegi si sa accepti. De la unul din cei mai mari fizicieni din toate timpurile, Isaac Newton, provine maxima:,, Cine nu cugeta decat pe jumatate, acela nu crede in nici un Dumnezeu; dar cine cugeta corect, acela trebuie sa creada in Dumnezeu.''
Alooooooooo, tu bati campii ca de obicei, eu te intreb daca evreul Isus a putut sa hraneasca 5 mii de insi cu 5 paini si doi pesti basca copii si a mai ramas 12 cosuri de frimituri, si tu ii da-i cu Dumnezeu si ADN-ul. Isus nu e Dumnezeu. Atat de mult esti indoctrinata incat nu mai ai nicio logica si simtul realitatii.
Problema cu aceste carti "de inspiratie divina" este ca se contrazic, in anumite locuri se contrazic. Fie exista mai multe divinitati cu pareri diferite despre viata fie nu exista nici-una.
"Si exista o singura divinitate."
Exista o singura divinitate care ce? Ce face? Se uita si rade,nu? De ce aceasta divinitate nu promoveaza binele? Pentru ca oricat ai incerca sa spui ca ar face asta,realitatea va demonstra mereu invers.
Lucrurile rele sunt de la satan, etc, etc. Bun, dar oare nu ar trebui ca oamenii buni sa fie macar putin incurajati de aceasta divinitate? Nu ar fi corect ca aceasta divinitate sa mai puna si Ea, o vorba buna, ca sa ma exprim asa?
Ai de ales: Fie intrii cu bocancii.
Fie suntem "buni" si o incasam.
Momentan nu mai vad si o a 3-a varianta.
Dumnezeu ne spune sa fim bunci, ca sa ce? Nu are sens.
"Stai si incaseaza, dar nu te astepta la mine sa te ajut."
De ce?
"De ce aceasta divinitate nu promoveaza binele?" Intrebarea este gresit pusa. El promoveaza binele (vezi Deuteronom 30) dar nu ti-l impune. Intrebarea este de ce nu il alegi?
"Pentru ca oricat ai incerca sa spui ca ar face asta, realitatea va demonstra mereu invers." - Daca prin realitate intelegi viata pe pamant, asta este - din nou - o acuza impotriva noastra nu impotriva Lui. Daca tu esti indignat, de ce miri ca El insusi este indignat?
"Lucrurile rele sunt de la satan, etc, etc." - Hai sa nu generalizam. Noi suntem suficient de capabil sa facem "lucrurile rele". Satan ne ajuta doar sa exploram acest potential eliberat prin pacat.
"Bun, dar oare nu ar trebui ca oamenii buni sa fie macar putin incurajati de aceasta divinitate?" - Ce inseamna oamenii buni? Care este standardul de bunatete? Si pana unde poti merge in jos cu bunatatea pana la a deveni "bun". Eu sunt incurajat de Dumnezeu, dar nu pentru ca sunt mai bun decat tine ci pentru ca accept incurajarea.
Nu ai decat 2 variante. Nu exista a treia.
Sa inteleg ca Dumnezeu nu poate sa faca nimic pentru a stopa toata rautatea?
Sigur ca poate,dar nu,El ne lasa liberul arbitru.
"Libertatea ta se termina acolo unde incepe libertatea altora."
Dumnezeu nu putea sa lucreze dupa acest "principiu"?
Dumnezeu seamana cu acel politist care-ti spune:
Daca X te va tortura,maltrata,etc sa fi sigur ca va fi pedepsit.
Numai ca, asta nu ma face sa ma simt mai bine, atat timp cat eu sunt torturat,nu prea ma mai intereseaza ca se intampla dupa aceasta.
Daca X merge linistit pe strada, iar Y, un maniac, vrea sa-l ucida.
De ce Dumnezeu nu intervine? Daca X este un om "bun" (d.p.d.v crestin) iar Y un om "rau"(d.p.d.v. crestin), de ce Dumnezeu nu-l ajuta pe cel bun?
Un posibil raspuns ar fi: Pentru ca el ne lasa noua liberul arbitru.
Dar de ce? El este omniscient, stie ce se va intampla, stie cum va reactionna y.El stie tot. Si cu toate acestea nu intervine, de ce?
Sigur ca poate. Si a facut. Impotriva rebeliunii exista pedeapsa. Asta se numeste consecinta si un Dumnezeu drept nu poate proceda altfel.
PS: LIberul arbitru nu inseamna ca suntem robotei. Si nu ne-a fi fost lasat daca nu am fi fost perfect capabili de a alege binele - cu alte cuvinte suntem responsabili de ceea ce facem.
Cat de drept este principiul acesta al libertatii autoasumate? Si ce ne facem ca fiecare dintre noi intelege diferit limita propriei libertati?
Tu tinzi sa vorbesti despre pacatele altora. Cum ramane cu ale tale? Si de ce vrei ca Dumnezeu sa fie ca duhul din lampa lui Aladin? Dumnezeu nu este si nu va fi niciodata asa ceva. Uiti un aspect esential: omul a fost creat de catre si pentru Dumnezeu, nu invers.
Daca "e mai multe", cred ca venea corect "cum se pot explica". Deh, gramaticile "nu e" pentru noi.
Guys, voi va recititi vreodata interventiile? Uneori ele par a fi zbaterea inutila dar furioasa a cainelui care trage sa rupa, dar e oprit de lant...
"Biblia este singura carte de inspiratie divina?" - Biblia este singura carte de inspiratie divina. Probabilitatea ca profetiile deja implinite sa fie astfel este una imensa. Dar valoarea ei ultima si inestimabila este demonstrata prin vietile crestinilor practicanti. Eu nu sunt un prost si nici un necitit - desi ca si crestin sunt acuzat pe nedrept de asta. E dureros, ca sa fiu sincer, cand vine de la agramati care habar nu au pe ce lume traiesc, sau de la pustani imberbi. Ii respect insa si nu ma pun la mintea lor. Cu toate acestea nu am nimic de "demonstrat - mai ales celor care vin cu o atitudine de genul celor de mai sus. Pot impartasi insa cu oricine in ce fel principiile ei mi-au schimbat viata, acolo unde orice altceva a esuat. Daca nu va intereseaza e alegerea voastra, fiecare face ce vrea cu viata lui. Puteti vorbi pana la adanci batraneti, asta va trece pe deasupra capului celui ce crede asemenea pasarilor (mereu vor zbura pe deasupra, inainte si inapoi, dar niciodata nu isi vor face cuib acolo).
"Daca da, cum se poate explica celelalte carti sfinte?" - Ce anume le face sa fie "sfinte"? Faptul ca exista fake-uri chinezesti poate pune la indoiala calitatea iPhone-ului? E suficient sa le incerci pentru a realiza care este originalul.
"Cum se poate explica religiile dinainte de crestinism sau de iudaism(ea fiind prima religie monoteista) si asemanarile lor?" - Prin faptul ca omul este creat cu aceasta nevoie de a fi in relatie cu Creatorul. Este simplu, dovada sta si in prezenta voastra aici si in interesul manifestat. Fiecare stie in dreptul lui daca am sau nu dreptate, nu e nevoie sa injurati...
"De ce si-a spus Dumnezeu cuvantul," - Pentru ca a existat, de la bun inceput, un plan de refacere a legaturii frante de pacat. Pentru ca omul sa nu poata spune ca nu a stiut si ca nu a putut. Pentru ca ne-a avut in vedere pe fiecare dintre noi.
"sau de ce a facut-o in acest mod daca el a creat atatea opinii, controverse, razboaie?" - Nu Cuvantul a creat controverse. Omul le-a creat. Cel sincer a aflat intotdeauna adevarul.
"Asta si-a dorit, asta inseamna liber albitru?" - Daca te referi la efectele alegerilor nefericite, nu. NU asta si-a dorit - dar vina nu ii apartine. Daca te referi la libertatea de a alege intre bine si rau, da. Dumnezeu nu putea fi altfel decat drept, in ciuda alegerilor noastre proaste.
Frumoasa vrajeala de inspiratie biblica si divina. Spune daca crezi asa ceva?
Isus "a poruncit mulţimii să se aşeze pe iarbă şi luând cele cinci pâini şi doi peşti şi căutând la cer, a binecuvântat şi frângând a dat ucenicilor pâinile iar ucenicii mulţimilor. Şi au mâncat toţi şi s-au săturat şi au mai rămas douăsprezece coşuri de firimituri. Iar cei care mâncaseră erau bărbaţi, ca la cinci mii, afară de femei şi de copii".
"Dar valoarea ei ultima si inestimabila este demonstrata prin vietile crestinilor practicanti." - Asta pot spune si hindusii despre vedele.
" Ce anume le face sa fie "sfinte"? Faptul ca exista fake-uri chinezesti poate pune la indoiala calitatea iPhone-ului?" - Asa cum crestinii considera Biblia sfanta tot asa o considera hindusii pe vedele, sau islamistii coranul. Si ei au argumente si "dovezi", altfel erau atei sau crestini.
"Prin faptul ca omul este creat cu aceasta nevoie de a fi in relatie cu Creatorul. Este simplu, dovada sta si in prezenta voastra aici si in interesul manifestat." - Nu cred ca ai dreptate. Prezenta mea aici este de a introduce scepticismul, de a arata si o alta latura omului. Nu consider religia chiar asa de benefica cum o considerati voi crestinii, sau alti religiosi, din contra. Iar ceea ce ma atrage este misterul, diferenta dintre oameni in a intelege realitatea.
"Nu Cuvantul a creat controverse. Omul le-a creat. Cel sincer a aflat intotdeauna adevarul." Dar daca nu era cuvantul, mai erau aceste controverse? Eu stiu ca tot timpul omul e de vina, asa cum de obicei vina este a mortului, dar hai sa intram in miezul problemei sa vedem daca este chiar asa cum zici. Daca nu ar fi continut Biblia unele porunci mai puteam aminti acum de inchizitie? Nu cred ca era o problema pentru creator sa conceapa/inspire o carte care sa nu provoace atata haos(culte, religii, interpretari la infinit, subiectivism).
Iti inteleg supararea, dar partea cu agramatii nu cred ca are relevanta. Stii foarte bine ca inteligenta nu este in functie de gramatica stiuta.
"Asta pot spune si hindusii despre vedele." - Nu pot. Vorbim de vietile crestinilor practicanti. Iti recomand cartea "Moartea unui guru". Este experienta a unui hindus (Rabi Maharaj) care te poate ajuta sa intelegi diferentele.
"Dar daca nu era cuvantul, mai erau aceste controverse? " - In aceasta situatie vorbeam de probleme mai mari - in lipsa reperului moral ultim. Inainte de a vorbi de istoria omenirii eu pot vorbi de beneficiile traite in propria viata. Nu mai eram aici sa discut cu tine fara o regenerare morala si un nou inceput. Iar experienta nu mi-o poate contesta nimeni, fara sa para / sau sa fie idiot. Pe de alta parte tu poti doar sa asumi, in lipsa ei. Sau sa iti dai cu parerea, desigur (si cu tot respectul) in mod gratuit si irelevant...
"Daca nu ar fi continut Biblia unele porunci mai puteam aminti acum de inchizitie?" - Repet, inchizitia NU este porucita de Dumnezeu. Noul Testament ofera o cu totul alta imagine asupra relatiei omului cu Dumnezeu. Daca ma intrebi pe mine, cel mai mare defavor adus crestinismului este legalizarea
„religiei crestine". Ma refer la Constantin si la demersul lui. Din acel moment omul a confundat Biserica lui Hristos cu o institutie, iar ceea ce a urmat (in multe cazuri) este orice numai crestinism nu. Totusi, nu ma pot considera vinovat de ratacirile altora, la fel cum tu nu te poti scuza cu ele.
"Nu cred ca ai dreptate." - Parerea ta nu poate schimba adevarul. Iti apartine si ar fi bine sa o verifici, de dragul propriei persoane.
"Asa cum crestinii considera Biblia sfanta tot asa o considera hindusii pe vedele, sau islamistii coranul. Si ei au argumente si "dovezi", altfel erau atei sau crestini. " - Vorbim de ceea ce ESTE sfant nu de ceea ce considera unul sau altul ca fiind astfel. Poti sa enumeri cateva dintre acele "argumente si dovezi" compatibile cu ceea ce ofera Biblia, sau macar pe jumatate?
„Iti inteleg supararea, dar partea cu agramatii nu cred ca are relevanta" – Numara-i si tu si ai sa intelegi relevanta.
„Stii foarte bine ca inteligenta nu este in functie de gramatica stiuta." – Nu am facut apel la inteligenta, ci strict la informatie. Probabil ca faci diferenta. Ca dezvoltarea depinde si de aplecarea catre carte (sau lipsa ei) - asta e cu totul alt subiect! Insa in aceeasi oala intra si cei care, desi citesc, citeaza din domenii necitite... Cine are urechi de auzit sa auda, cum ar zice Sfanta Scriptura.
In primul rand, agresivitatea din exprimare nu iti face cinste. Nici nu te face sa pari prea desptept. Nu spun ca nu esti, ci ca nu pari... ca sa nu ma intelegi gresit.
Cu atat mai mult cu cat nu spui nimic.
Pentru unul crede ca universul a evoluat din nimic nu ar trebui sa ai probleme nici cu inmultirea BMW-urilor si a iPhone-urilor, nu doar a painilor. Ar fi mult mai posibile decat prostia de mai sus. In rest, te rog sa iti irosesti propriul timp si sa te intorci la munca.
" Repet, inchizitia NU este porucita de Dumnezeu. Noul Testament ofera o cu totul alta imagine asupra relatiei omului cu Dumnezeu." - Dar cine a zis asta? Tu ai spus ca omul este vinovat de aceste controverse, iar eu am spus ca actiunile oamenilor(inchizitorilor) au fost cauzate de unele porunci din Biblie(din adevar). Unii oameni au fost si sunt influentati de acea carte, iar tu stii asta foarte bine. Cine este vinovat ca nu toti sunt destepti, ca nu toti inteleg auvantul, adevarul?
"Parerea ta nu poate schimba adevarul. Iti apartine si ar fi bine sa o verifici, de dragul propriei persoane." - Mi-ai inchis gura.
"Vorbim de ceea ce ESTE sfant nu de ceea ce considera unul sau altul ca fiind astfel. Poti sa enumeri cateva dintre acele "argumente si dovezi" compatibile cu ceea ce ofera Biblia, sau macar pe jumatate?" - Eu nu pot enumara "argumente si dovezi", pentru ca pentru mine nu exista asa ceva. Dar daca vorbim de ceea ce este sfant nu de ceea ce considera unul sau altul, tu poti enumera argumente si dovezi pe care eu sau sau alte persoane din alte religii sa le considere adevarate?
"Insa in aceeasi oala intra si cei care, desi citesc, citeaza din domenii necitite..." - Nu tot ce citim este si adevarat.
"Dar daca vorbim de ceea ce este sfant nu de ceea ce considera unul sau altul, tu poti enumera argumente si dovezi pe care eu sau sau alte persoane din alte religii sa le considere adevarate?" - Da, am o colectie de 66 de carti. Este un veritabil manual de viata. Cand le termini de citit, le discutam impreuna.![]()
"Nu tot ce citim este si adevarat." - Nu neg. Daca insa dai prea mult prin neadevaruri, nu ar strica sa iti evaluezi lectura. Totusi, eu vorbeam de cu totul altceva. Cei mai multi dintre cei de aici isi dau cu parerea pe domenii care le sunt cu totul straine. Din pacate.
"Da, am o colectie de 66 de carti. Este un veritabil manual de viata. Cand le termini de citit, le discutam impreuna." Daca te referi la Biblie, am citit-o? NT l-am citit de doua ori.
"Daca insa dai prea mult prin neadevaruri, nu ar strica sa iti evaluezi lectura." - Neadevaruri in functie de ce anume, de ce cred unii oameni?
Cunosc stilul acesta de a evita raspunsul direct si a continua cu polologhie. Nici voi nu sunteti convinsi de ceea ce spuneti, doar ca va doriti sa fie asa. Unde ai vazut tu agresivitate in abordarea mea nu stiu si nici tu nu stii, adevarul e ca nu stii cum sa iesi din asemenea incurcatura. In rest si eu te indemn la munca, cara cosurile acelea cu frimituri sa manance si caini caini, risipa nu e pe placul domnului.
Probabil ca intelegem bunul simt si comunicarea civilizata in mod diferit. Te anunt ca nici un om de "stiinta", ateu sau credincios, nu ti-ar cataloga altfel voma de cuvinte - asa ca faza cu crestinul si ateul nu tine. Obraznicia si bunul simt nu le sunt arondate sau interzise niciuneia dintre parti - la fel ca si o imagine corecta despre sine. Ele tin de fiecare individ in parte si de caracter. Totusi, ca sa fie cat se poate de clar, raspunsul in ceea ce te priveste a fost cat se poate de direct si inteligibil, chiar daca nu ti-a placut. Ne vom referi la orice materie cenusie de peste 7 ani. Daca nu intelegi, iti voi scrie mai rar si cu fraze mai scurte...
Nu e nevoie sa scrii cu fraze mai scurte si indicat ar fi sa nu mai imbrobodesti mintile credule. Te-am intrebat ceva si ai divagat pe cat se poate, stii care e problema cu voi meseriasii in sucirea mintilor slabe, sunteti in stare sa spuneti ca 1+1 poate face si 3 sau 4, pentru ca la Dumnezeu toate lucrurile sunt posibile. Si totusi nu ai raspuns la intrebare.
Unii ma uimesc atunci cand se prind. Altii atunci cand nu o fac. Tu acum esti pe cale sa dezamagesti. Iti mai dau o sansa. Reciteste si nu mai face pe desteptul, ca ne pregatim de culcare! ![]()
"stii care e problema cu voi meseriasii in sucirea mintilor slabe" - Uite ca nu se aplica mereu. Cu tine nu merge sucirea! ![]()
"Si totusi nu ai raspuns la intrebare."- Stii ca maine vor fi 3 grade la Budapesta?
Pai la 15 ani pe care ii am de unde maturitate, tocmai de aceea nu cred bazaconiile din Vechiul testament si nici povestile de adormit copii din cel nou. Daca God avea nevoie de un fiu il trimitea pe vremea lui Noe si numai apela la potop iar povestea se termina frumos. Ori evanghelisti si celalti scribi care au mai completat la biblie a incalcit rau Noul testament, le-a amestecat pe cele lumesti cu cele nevazute asa de rau incat depaseste orice rational si logica a existentei vieti pe pamant asa cum se manifesta ea in propiile ei legi naturale. Biblia nu face altceva decat sa iluzioneze cu terte persoane gen Isus ordinea fireasca a naturalului folosind alegoria si implementarea extraterestrului recte supranatural, in cazul bibliei. Folosind acestea mentionate poti inventa cele mai bizare si fantazmagorice povesti ca fiind reale pentru ca omul inca nu si-a descoperit indentitatea cu adevarat si se intelege. Oricum pana la finalizarea fara echivoc a originii omului multi vor fi aceia care vor platii zeciuiala si va pupa moaste, vor fi la cheremul preotilor si predicatorilor si vor inghiti cele mai mari aberatii. Sa-ti iei capre, la fel de multi vor fi si cei care nu vor crede.
„Intotdeauna ocolesti esentialul" – Ciudat. Asta cred si eu despre tine. Diferenta e ca eu nu generalizez.
„si te avanti in nesemnificativ" – Asta este o observatie subiectiva, cu valoare doar in ceea ce te priveste. Crezi ca schimba cu ceva realitatea?
„specific celor ce cred in stafii." – Nu cred in stafii. Bing-Bang, King-Kong si Kutzu-Kutzu sunt concepte la care tu aderi, apropo de stafii inventate.
„Succes la matanii" – Nu fac matanii. Si nici nu ma deranjeaza aluzia. Trebuie sa iti largesti aria de lectura si sa treci dincolo de cartea de bucate sau de ziarul Libertatea.
Pana la urma de ce plangi pe aici? ![]()