anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Care credeti ca este credinta cea "adevarata"? Ortodocsii spun ca ei, catolicii la fel. Reformatii, adventistii si ceilalti spun ca ei sunt de fapt. In biblie nu vad sa scrie de catolici, ortodocsi, etc, ca ar fi credinta primara. Am o gramada de insemnari in biblie dar nu am gasit vreo pomenire despre religiile actuale.

Răspuns Câştigător
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nici una. O religie unește, iar nu dezbină și desparte.
Când spui - Tatăl nostru, te referi la un tată al nostru, al tuturor, nu este ca așa zisul duh sfânt, care ne vizitează numai pe noi la biserica noastră fiindcă ne bâ
țâim mai tare, sau care ne binecuvintează pe noi, că mai folosim căruța ca în Evul Mediu, că automobilul e cu Satana ca Amish și Huteriții. Concluzia, nici una.
https://www.youtube.com/watch?v=eoVZWgWjVRo
https://www.youtube.com/watch?v=bZIrU7m0gx0

108 răspunsuri:
| CostinAlamariu a răspuns (pentru AC4S4):

Vamile vazduhului nu reprezinta o dogma ortodoxa ci o opinie teologica in dezbatere. Mai incearca happy
Botezul e facut in mod corect copiilor prin scufundare asa cum Iisus a fost botezat de Sf. Ioan Botezatorul.
"Multe alte obiceiuri si credinte pagane" despre ce vorbesti? Ortodoxia nu are niciun obicei pagan. De fapt ortodoxia nu are obiceiuri deloc. Probabil obiceiurile la care te referi sunt cultural romanesti. Aceste obiceiuri tin de traditiile culturale a românilor asa cum orice natiune are in mod natural obiceiurile sale care nu tin de religie ci de cultura si traditia nationala sau locala.

| Celcestietot a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Ai scris :,, Daca crezi ca in ortodoxie s-a adaugat ceva strain de credinta vechiului sau noului testament te invit sa-mi spui despre ce e vorba happy '', iar eu ți-am scris că : să nu te închini oamenilor, ci numai lui Dumnezeu Tatăl. Pe tine nu te acuz de nimic, ci doar mă refer la faptul că ortodoxia nu respectă așa ceva.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru suntserios):

Din nou erori nenumarate de logica. In primul rand o religie nu se "incearca" ca un tricou la magazin. O religie se studiaza, se intelege. Nu trebuie sa fiu musulman nici macar o secunda ca sa studiez islamismul si sa inteleg despre ce e vorba. La fel si cu alte religii. Aici e vorba de alegere. Eu unul am studiat religiile si inca le studiez fiindca imi face placere. Asta nu inseamna ca cineva care nu le studiaza nu face o alegere. Daca sa zicem un musulman din Iran e invatat de parinti sa fie musulman si el nu va studia niciodata nicio alta religie e in continuare alegerea lui de a fi musulman si NU a parintilor lui. E ca si cum ai zice ca 2+2=4 doar fiindca asa te-a invatat profesoara de matematica si nu fiindca ar exista legi obiective matematice care stabilesc acest adevar. In ultima instanta ce credem e 100% alegerea noastra indiferent de nivelul de studiu sau obiectivitate. De ce? Fiindca absolut tot ce credem vine din exterior. Nu inventam nimic nou ci credem ce invatam din exterior de la parinti sau alte surse. Asta nu confera credintei respective vreo valoare de adevar.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Aham deci parintii te au botezat ortodox si tu ai ajuns la concluzia ca ortodoxia e religia adevarata. Ce coincidenta.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru Celcestietot):

In ortodoxie nu ne inchinam la niciun om. Despre ce vorbesti? Sigur vorbim despre acelasi lucru? Daca te referi la Sfinți nu, nu ne inchinam la sfinti ci le cerem sa se roage pentru noi asa cum le cerem si oamenilor in viata sa se roage pentru noi. Chiar Dumnezeu ne-a spus sa ne rugam unii pentru altii. Sfintii sunt oameni pe care noi in Ortodoxie ii respectam in mod deosebit datorita vietii lor sfinte si de care suntem siguri ca s-au mantuit. Si de asta ii rugam sa se roage pentru noi.

| AC4S4 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

"Vamile vazduhului nu reprezinta o dogma ortodoxa ci o opinie teologica in dezbatere" - Nicaieri nu am vazut sa reprezinte vreo opinie, ci o invatatura, adica dogma.

"Botezul e facut in mod corect copiilor prin scufundare asa cum Iisus a fost botezat de Sf. Ioan Botezatorul." - M-am exprimat eu gresit. Nu modul in care se face botezul este gresit, ci faptul ca botezul se face si la copii.

"De fapt ortodoxia nu are obiceiuri deloc." - Sfanta Traditie reprezinta obiceiurile care contin elemente de natura necrestina.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru suntserios):

Exista foarte multi oameni care s-au convertit la ortodoxie de la o alta religie. Omul are liberul arbitru de a alege sa o ia pe alta cale sau sa continue pe calea sa. Pana n-o sa realizezi ce inseamna "genetic fallacy" o sa te inneci in marea prostiei frate.

Păi și la Fecioara Maria nu va închinați, nu va duceți la mormântul lui Arsenie Boca și va închinați acolo, nu aveți icoane prin încăperi cu Fecioara Maria? În biserică nu pupați icoanele până să vă împărtășiți? Sfinții cui se închinau?

| CostinAlamariu a răspuns (pentru AC4S4):

Unde mai exact scrie ca vamile vazduhului sunt o dogma? La ce Sinod s-a stabilit asta? Te salvez eu de niste timp pierdut si iti zic ca la absolut niciun Sinod nu s-a stabilit existenta vamilor vazduhului deci prin urmare nu e dogma. Dogma se stabileste doar la Sinoadele ecumenice ale bisericii. Daca zice X si Y ca exista nu inseamna ca e dogma.
Botezul la copii este lasat chiar de Dumnezeu. In Vechiul Testament botezul era facut prin circumcizia copiilor, iar dupa Iisus botezul nu se mai face prin circumcizie ci prin "apa si duh". Inca de pe vremea lui Avraam botezul se da copiilor pentru ca si ei fac parte din Trupul Bisericii si abia in ultimele cateva sute de ani vin anabaptistii si spun ca botezul nu trebuie dat copiilor? E ridicol, e o inovatie si o indepartare de la Dumnezeu. Sf. Augustin, Poiters, Sf. Ciprian, Origen si multi alti parinti ai bisericii primelor veacuri sustin botezul copiilor.
Sfanta Traditie e lasata de Iisus apostolilor si Bisericii. Insasi Biblia a fost alcatuita conform Sfintei Traditii.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Eu te am intrebat pe tine punctual...

| CostinAlamariu a răspuns (pentru Celcestietot):

Inchinaciunea nu e Slavire. Slavire se cuvinte doar lui Dumnezeu. Inchinaciunea e o forma de respect adanc inradacinata in comportamentul uman. Te inchini monarhilor, te inchini persoanei iubite cand o ceri in casatorie si asa mai departe. A te inchina nu inseamna a Slavii ci a arata respect unei persoane importante. Icoanele sunt reprezentari. Asa cum Biblia ne vorbeste in cuvinte despre sfinti si Dumnezeu icoanele ne vorbesc in imagini. Daca am o poza cu o persoana iubita nu o am fiindca iubesc poza in sine ci persoana reprezentata in poza. Sfintilor li se cuvine inchinare fiindca au dobandit Duhul Sfant si s-au îndumnezeit. Cand ne inchinam unui Sfant nu ne inchinam lui ca si creatura limitata ci ne inchinam Dumnezeului care l-a indumnezeit pe Sfant si datorita Caruia e sfant si il rugam pe sfant sa se roage si pentru noi. De ce? Pentru ca Dumneseu Însusi a zis "rugati-va unii pentru altii"

Stii ce scrie in Apocalipsa cu privire la inchinare?

| milan9 a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Dumnezeu a cerut acele stataui ale heruvimilor!

Chiar deasupra Chivotului Legii (si la porunca lui Dumnezeu!) chiar DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI se aflau STATUILE (sau "chipurile cioplite") ale HERUVIMILOR.

Cat de cazuta in cap trebuie sa fie o secta pentru a nu intelege un context ATAT DE SIMPLU precum cel de mai sus? Tu ce intelegi din asta? Sau nu vrei sa intelegi? thinking

| GicaGigekGica a răspuns (pentru milan9):

Bine, sa zicem ca e asa cum zici tu. Chiar daca Isus a venit sa schimbe legea lui Moise dar fie. Stii dupa ce iti dai seama care e religia corecta? Daca oamenii din acea religie au o relatie cu Dumnezeu. Majoritatea ortodoxilor beau, injura de toti dumnezeii, se duc in cluburi si faptuiesc multe alte pacate! Acum o sa zici ca suntem multi si din acest motiv sunt si foarte multe cazuri in care nu toti respecta "regulile", dar in Biblie zice asa: "Pe calea ingusta (calea cea buna) sunt putini". Deci automat nu ortodoxii sunt cei buni, pentru ca sunt multi!

Dar daca zice atat de clar sa nu iti inchipuiri despre ce este in cer tu de ce iti faci si il aveti pe Isus pe icoane? Tu din toata legea lui Moise trebuie sa pastrezi doar cele 10 porunci, ce nu intelegi.

In vremea lui PROFETULUI ILIE, poate 1% din poporul ales isi mai pastrase dreapta credinta. Dupa rationamentul tau bolnav (scuze, nu am gasit alt cuvant mai potrivit!), ar trebui sa presupunem ca nu oamenii care l-au parasit pe Dumnezeu erau vinovati (pentru inchinarea lor la Baal) ci... poate chiar Dumnezeu cu invataturile pe care le oferise la momentul respectiv evreilor! thinking thinking Invataturile, pentru ca nu li s-au parut evreilro de atunci prea atractive, nu?

Doar o gandire bolnava (pentru ca sunt si neoprotestanti care nu fac aceasta confuzie) neoprotestanta poate face confuzie intre dreapta credinta (Biserica- unica) si LIBERTATEA oamenilor de a respecta, de a urma invataturile Bisericii... sad

Am scris asta mai sus dar tu nu ai priceput nimic. thinking Si nici nu ai facut referire la acel argument adus de mine. Hmm. Este deci adevarat ca toti neoprotestantii din secta ta au astfel de ochelari de cal ce nu lise permite sa vada nimic in stanga si in dreapta? thinking

"Dumnezeu a cerut acele stataui ale heruvimilor!
Chiar deasupra Chivotului Legii (si la porunca lui Dumnezeu!) chiar DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI se aflau STATUILE (sau "chipurile cioplite") ale HERUVIMILOR.:

Bine ma, heruvinii sa fie. Dar icoanele cu Isus si alti sfinti? Ce cauta in biserica ma?
Am mai zis si o sa mai zic, din legea lui Moise trebuie respectate doar cele 10 porunci. Isus a venit sa schimbe legea lui Moise.

| GicaGigekGica a răspuns (pentru suntserios):

Wow laughing ce miracol

| GicaGigekGica a răspuns (pentru CostinAlamariu):

De ce ma sa se roage sfintii pentru tine? Unde mai exista relatia ta cu Dumnezeu daca se roaga sfantul? Icoana nu are nici o putere, doar Isus si Dumnezeu te pot salva. Daca spune ca "chiar fiul mijloceste pentru noi" de ce sa mai ceri acelasi lucru si de la sfinti? Nu ai incredere in Isus ca se poate ruga pentru tine, nu e asa?
Ortodoxia nu are nici o treaba cu Dumnezeu. Pana si Biblia e schimbata de ei asa cum vor, de parca sunt ei Dumnezeu...

| CostinAlamariu a răspuns (pentru GicaGigekGica):

De ce sa se roage sfintii pentru noi? Fiindca asa ne zice Dumnezeu Însusi in Biblie: „Rugaţi-vă unii pentru alţii, ca să vă vindecaţi, căci mult poate rugăciunea dreptului, care se face" (Iacov 5, 16)
"Unde este relatia ta cu Dumneze?"
Relatia cu Dumnezeu este mai complexa de-atat. Relatia cu Dumnezeu inseamna fapte de milostenie, post, rugaciune de slavire, de multumire, sa ne rugam pentru altii si sa-i rugam pe altii, mai ales pe sfinti, sa se roage pentru noi. Toate astea alcatuiesc iubirea crestina. "Crestinismul" tau individualist cu meditatii in privat. A te ruga pentru altcineva este un act de iubire, iar Dumnezeu este iubire.
In al doilea rand noi nu veneram icoanele in sine ci veneram ce e reprezentat in ele. Asa cum Biblia este o icoana formata din cuvinte asa icoana este reprezentata in imagini. Asa cum tu pastrezi o poza cu o persoana draga tie, nu findca ti-e draga hartia pozei ci fiindca ti-e draga persoana din poza.
In al treilea rand gresesti cand spui ca cerem acelasi lucru de la Iisus si de la sfinti. Iisus nu trebuie sa se roage pentru noi fiindca chiar El e Dumnezeu. Dumnezeu nu trebuie sa se roage sie-si. Pe sfinti ii rugam doar sa se roage Domnului pentru noi. Efectiv spui minciuni despre Ortodoxie. Cum poti sa spui ca noi nu ne rugam lui Iisus cand tuturor ortodocsilor li se cere sa zica permanent rugaciunea inimii: "Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul".
Iar cat despre Biblie ortodoxia nu a schimbat nimic. De fapt prima traducere a bibliei a fost in greaca veche, traducere care s-a pastrat neschimbata pana in ziua de azi. Catolicii au tradus in latina, iar protestantii... la sute de ani dupa Canon au tradus Biblia dupa bunul plac. A si poti sa multumesti ortodocsilor pentru Biblie amice pentru ca canonul Biblic a fost alcatuit de sfintii parinti si patriarhi ai Bisericii primelor veacuri, nu de Luther sau Calvin.

Inteleg, stiu ca trebuie sa ne rugam unii pentru altii. Dar "sfintii" sunt tot oameni, dupa ce au murit nu mai au nici o puetere asupra noastra, nu ne pot auzi, nu ne pot vedea. De unde si pana unde chestia ca sfintii se roaga pentru noi? Nu e asta oare invatatura paganeasca? Scrie asa ceva in Biblie, ca sa ne rugam la sfinti?
Biblia Ortodxa are 14 carti in plus
https://www.youtube.com/watch?v=1TrRyfwK9Gs

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Sadrian46 e prost aici trebuie sa vorbesti cu un preot nu cu toti asa zisii intelectuali de pe TPU. Credinta ceea adevarata si ceea dreapta este ceea in Iisus Hristos si nimeni altcineva. De asemenea botezul este foarte important in viata unui copil ori care ar fi el. "Cine crede in Iisus il are pe Fiul lui Dumnezeu cu El, cine nu crede in Iisus nu il are pe Fiul lui Dumnezeu cu El." Daca citesti Biblia incepand cu Noul Testament si apoi cu Vechiul Testament ai sa intelegi mai multe lucruri despre Dumnezeu si descpre lumea in care traiesti.

sadrian46 nici macar preot nu e, ca atare nu are dreptul sa spuna care relige e mai buna s-au mai putin buna dar un lucru e sigur e mare pacat sa iti schimbi religia in care te-ai nascut si botezat si doi nu e bine sa te casatoresti cu o persoana de alta religie pentru ca influenteaza Duhul copilului si viata lui.

Iti dai seama ca fiecare tine cu religia lui dar exact cum scrie in Biblie credinta ceea dreapta si adevarata este ceea lasata de Iisus Hristos.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Acest Dumnezeu mentionat in Biblie este peste toate religiile din lumea asta, ortodoxia a ramas intacta neeschimband absolut nimic de la credinta lasata de Iisus Hristos.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Sfintii sunt cat se poate de vii. Mai degraba mi se pare invatatura paganeasca sa spui ca sfintii si oamenii care mor aici pe pamant sunt intr-un fel de paralizie sufleteasca. Biserica n-a invatat niciodata asa ceva. Daca stii pilda sarmanului Lazar si al bogatului nemilostiv ai stii ca sfintii ne pot auzi rugaciunile si se pot ruga pentru noi. Avraam a auzit rugaciunea bogatului nemilostiv si i-a raspuns, deci inseamna ca e cat se poate de viu in rai si nu intr-un somn sufletesc asa cum cred protestantii. Dumnezeu este viata. Iisus ne spune de nenumarate ori in Biblie ca El este viata deci cei care mor aici pe pamant si ajung in rai sunt cat se poate de vii si ce crezi ca fac ei in rai daca nu se roaga? Nu mi se pare nimic paganesc sa tragi concluzia ca Iisus este un Dumnezeu al vietii si nu al somnului sufletesc. Asta a fost invatatura sfintilor parinti inca din primele veacuri ale crestinismului.
Iar Biblia ortodoxa, dragul meu, nu are carti in plus ci celelalte asa zise biblii au carti in minus. Studiaza mai atent istoria Bibliei si ai sa vezi ca Vechiul Testament a fost tradus in greaca veche inca din secolul 3 inainte de Hristos cand faraonul de atunci al Egiptului a chemat peste 70 de translatori sa traduca Scriptura in greaca. Acea traducere se numeste Septuaginta si tocmai acea traducere a fost folosita de Sfintii Apostoli si de intreaga biserica primara din timpul apostolilor si dupa ei. Biblia Ortodoxa este Septuaginta + Noul Testament (scris tot in greaca veche). Vesticii au folosit si ei Septuaginta in primele secole dar fiindca limba latina era mai vorbita decat greaca in vest au facut o traducere prin secolul 6 daca nu ma insel dupa niste texte iudaice numite textele Masoretice din care lipseau cateva carti fata de Septuaginta. Protestantii in secolul 16 au luat biblia catolica si au scos din ea cartile care contraziceau invatatura lui Luther pentru ca se gandeau ei ca Biblia trebuie adaptata la invatatura lui Luther si nu invers. Ortodocsii n-au adaugat nimic, dragul meu, avem aceeasi Biblie inca din secolul 3 inainte de Hristos si pana azi, aceeasi folosita de Apostoli si aceeasi folosita de intreaga biserica primara.

UNICUL SCOP pentru care a fost data aceasta porunca a fost doar ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), si nicidecum eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii insisi aveau SUTE de obiecte de cult… thinking thinking

Şi câte confuzii se nasc din IGNORANŢĂ şi din eludarea contextelor istorice. Aproape 40000 de secte au luat naştere doar pe această cale, a "SFINTEI IGNORANŢE"… sad

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Porunca a doua nu se referă la imagini. Stim ca si evreii aveau statui cu heruvimi din aur. Porunca a doua a fost dată pentru un anumit context istoric, pentru acei evrei care L-au părăsit pe Dumnezeu si cinsteau Zeităţi păgâne!

Există o uriaşă diferenţă între un o "reprezentare a unei persoane" şi un "idol". O "reprezentare" (imagine precum cele din reviste, cărţi, Biblii) orientează gândul spre Dumnezeul, pe când "idolul", zeitatea păgână, ÎNLOCUIEŞTE PE DUMNEZEU!

Astfel, zeităţi antice precum Baal, Afrodita, Apollon, Iştar, sau contemporane: Ganesh, Kali, Buddha, sunt idoli doar pentru că reprezintă o CONCURENŢĂ la adresa DIVINITĂŢII REALE, şi a CREDINŢEI ADEVĂRATE.

Doar Zeităţile păgâne sunt "idoli" şi asta doar pentru faptul că Îl ÎNLOCUIESC TOTAL PE DUMNEZEU, nu din alte motive!

Pe de altă parte, obiectele care sugerau măreţia lui Dumnezeu, obiectele care făceau trimitere la El, nu au fost niciodată văzute ca idoli: de exemplu Chivotul Legământului, realizarea HERUVIMIILOR DIN AUR porunciţi de Dumnezeu, simbolul crucii, reprezentări murale de persoane sau scene biblice…

Tu chiar nu intelegi nimic din ce zic eu?
Spune clar sa nu iti inchipui ce este sus in cer? Da, atunci de ce Isus e "reprezentat" pe icoana?
Si am mai zis de 2-3 ori, din toata legea lui Moise doar cele 10 porunci mai sunt valabile, Isus a venit sa schimbe legea lui Moise.
In Biblie scrie "chiar Fiul mijloceste pentru noi" deci nu mai trebuie sa ne rugam la icoane, niste lucruri fara putere...
De ce sunteti asa siguri ca Ortodoxia e adevarul?
In Romania fix de catedrala era nevoie, un clopot de aur de 500.000 de euro. Bai esti nebun, noi murim prin spitale comuniste si voua va arde de catedrale? Isus a venit in lume intr-un staul umil, nu in palate de aur...

Orice Biblie vrea sa transmita acelasi lucru pana la urma. Dar cum am mai zis, de unde atata convingere ca Ortodoxia e credinta adevarata? Toti prietenii mei sunt ortodoxii, mereu injura de Dumnezeu si de Hristos. Cum poti spune ca acel om are o relatie cu Dumnezeu si poate ajunge in rai. Dumnezeu iarta dar iti spune sa nu mai pacatuiesti si a doua oara iar a doua oara s-ar putea sa nu te mai ierte.

In primul rand, "nu te rogi la icoana", ci lui Dumnezeu! Atunci cand te uiti in albumul de fotografie si te coplesesc amintirile sa stii ca n-o sa-ti scoata nimeni ochii spunandu-ti ca te sensibilizeaza, ca te emotioneaza... hartia. thinking Acolo e ceva mai mult decat atat. Tare ma tem, Gicule, ca nici pe asta n-ai s-o pricepi... sad

Toate cultele (lăsând la o parte învăţăturile greşite) au în mod ascuns (disimulat) cultul icoanelor (a imaginilor folosite ca "simbol").

Fiecare cult creştin exploatează excesiv functia de REPREZENTARE pe care o are IMAGINEA!

Astfel, „imagini" ale lui Hristos şi ale sfinţilor, apar la neoprotestanti în cărţi, reviste, biblii cu imagini, pliante, filme, postere, etc., iar aceste "imagini" sunt însoţite cel puţin de un "gând" de respect! Ei când le reprezintă peste tot, reprezintă idoli? Ei bine, nu. Acelasi lucru este si in cazul icoanelor.