anonim_4396
| Anonim întreabă:

Care credeti ca este credinta cea "adevarata"? Ortodocsii spun ca ei, catolicii la fel. Reformatii, adventistii si ceilalti spun ca ei sunt de fapt. In biblie nu vad sa scrie de catolici, ortodocsi, etc, ca ar fi credinta primara. Am o gramada de insemnari in biblie dar nu am gasit vreo pomenire despre religiile actuale.

Răspuns Câştigător
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nici una. O religie unește, iar nu dezbină și desparte.
Când spui - Tatăl nostru, te referi la un tată al nostru, al tuturor, nu este ca așa zisul duh sfânt, care ne vizitează numai pe noi la biserica noastră fiindcă ne bâ
țâim mai tare, sau care ne binecuvintează pe noi, că mai folosim căruța ca în Evul Mediu, că automobilul e cu Satana ca Amish și Huteriții. Concluzia, nici una.
https://www.youtube.com/watch?v=eoVZWgWjVRo
https://www.youtube.com/watch?v=bZIrU7m0gx0

| Anonim explică (pentru sadrian46):

Cei din clipuri dau in boli mintale, sigur se poate pune un diagnostic. Este o diferenta intre credinta si fanatism. Imi pare rau de cei care trebuie sa se arunce pe jos si sa transpire din cap pana in picioare pentru a se ruga. Isus nu tremura tot de zici ca l-ai bagat la 220 V...

| Celcestietot a răspuns (pentru anonim_4396):

Vezi ca "fanaticii" nu sunt toti niste bataiti...
Te-a hipnotizat ateul sadrian cu acele cuvinte.

| sadrian46 a răspuns (pentru anonim_4396):

Oh, nu, că ies dracii din ei acolo la bâțâială și când ies din adunare sunt curați ca lacrima.

| sadrian46 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu numai la ei. Bradul de Crăciun, ouăle de paște, icoanele la ortodocși, statuile la catolici, să nu-ți faci ție clip cioplit.
Răspuns cu obiceiuri străine scripturii lui AC4S4.

| Kevinn2000 a răspuns (pentru sadrian46):

Îmi poți spune și mie la ce te referi prin afirmația asta? " O religie unește, iar nu dezbină și desparte "

| sadrian46 a răspuns (pentru Kevinn2000):

Religie, cuvânt care vine de la re-ligare, a lega, a uni.
Religia lui Isus s-a dorit a deveni universală prin dictatură.
Cine nu e cu mine e contra mea ( deci dușman), declară Isus.
O religie care ne unește pe toți, e religie în accepția mea.

| Kevinn2000 a răspuns (pentru sadrian46):

Să înteleg că ați fi crezut în acea religie care ne-ar fi unit pe toți, existând una singură ( o singură religie )?

| Celcestietot a răspuns (pentru sadrian46):

Pai Iisus fiind cel mai mare dintre oameni, bineinteles ca nu puteai fi impotriva Lui, caci asta insemna sa fii impotriva binelui.

| sadrian46 a răspuns (pentru Kevinn2000):

Da, cred într-o religie capabilă să unească iar nu să excludă. Da una singură mondială, globală, care nu ca fi ceea creștină, că nu are cum.

| Kevinn2000 a răspuns (pentru sadrian46):

" Da, cred într-o religie capabilă să unească iar să nu excludă "
Ce anume să excludă?
Te referi la oamenii care se îndepărtează de biserică, de religie?

| sadrian46 a răspuns (pentru Kevinn2000):

Am mai răspuns mai sus. Dar cele 4000 de religii ce faci cu ele?

| sadrian46 a răspuns (pentru Celcestietot):

Ba puteai, ca dovadă cum a murit, sau nu prea.

| Celcestietot a răspuns (pentru sadrian46):

In acest caz conteaza cum a fost ca si persoana de-a lungul vietii, nu cum a murit.

| Kevinn2000 a răspuns (pentru sadrian46):

Dacă crezi că o religie este adevărată doar dacă există doar una singură care păstrează toți oamenii fără să se îndepărteze de la credință și de acea religie... Mda.
Nu cred că e posibil așa ceva.
Eu cred că religia creștin-ortodoxă este cea adevărată.
" Dar cele 4000 de religii ce faci cu ele? "
Și cred că oamenii care sunt în alte religii pot ajunge în rai, dacă cred cu adevărat în Dumnezeu, dacă sunt oameni buni și dacă respectă religia în care sunt.

| Kevinn2000 a răspuns (pentru Kevinn2000):

Țin să menționez că oamenii care sunt de altă religie în afară de cea ortodoxă și află că cea ortodoxă este cea reală și nu vrea să devină și el creștin-ortodox, nu știu ce se va întâmpla.

| Kevinn2000 a răspuns (pentru Kevinn2000):

Cea adevărată*

| sadrian46 a răspuns (pentru Kevinn2000):

Ei da, iar ei trebuie să vrea, nu-i așa, că tu deja îi ameninți, că nu știi ce se va întâmpla (rău) cu ei. Ei, băiete, băiete, antic mai ești, cu religia ta cu tot!

| YHWH a răspuns (pentru Kevinn2000):

Indoctrinel ai raspuns si tu ca sa faci pe Gica contra?
Cauta mai intai etimologia cuvantului religie si vezi la ce se refera.
Ortodocsii tai au aparut destul de tarziu pe piata cu religia lor.Este o secta desprinsa din religia crestina care la randul ei este o religie desprinsa din iudaism, religie fondata de Moise care a fost crescut si educat de egipteni. Povestea cu ovreiasul mic plutitor intr-un cosulet m-a induiosat la maxim dar este o mincina gogonata ca multe altele din biblie.
Deja pe vremea lui Moise existatu religii mai "adevarate."

| Anonim explică (pentru Kevinn2000):

Pavel era ortodox? Sau Petru, Matei, Marcu, Luca, Ioan? Sfantul Lazar era ortodox? Talharul de pe cruce era ortodox? Erau crestini, nu spune nicaieri de ortodoxie sau mai stiu eu ce religie. Credeau in Dumnezeu! Sau parintele Avraam caruia i s-a aratat Sfanta Treime era ortodox? Ziceau ca noi suntem ortodocsi si avem credinta cea adevarata? Ilie si Enoh care au fost ridicati la cer spuneau ca aveau o religie sau se mentioneaza ceva? Se rugau lui Dumnezeu si au fost gasiti vrednici de imparatia Domnului. Sa ma lasati cu credinta cea adevarata. Ba adventistii, ba ortodocsii, etc. Atata vreme cat marii sfinti si apostoli din biblie nu erau in x sau y religie restul sunt povesti. Ai cele 10 porunci, ai fericirile, ai toata biblia din care sa inveti ce inseamna adevarata credinta. Daca scria undeva ca vreun personaj din biblie a fost ortodox, catolic sau mai stiu eu ce, eu de maine aderam la ei. De ce credinta ortodoxa este cea adevarata? Pentru ca asa zice mitropolitul care are sofer personal? Isus avea masina si sofer personal? Calugarii depun un juramant de Saracie si Ascultare, unde e saracia? Sunt foarte putine manastiri in ziua de azi care mai tin de saracie, ceilalti cauta sa ADUNE bani pentru mitropolit. Aia e dreapta ta credinta? Nu ma crezi? Vezi la marile manastiri precum Nicula, Ramet, Cozia, Putna etc cum se aduna banii in cutii. Pacat ca asta a ajuns "dreapta credinta". Asa spun si catolicii si adventistii ca "oamenii care sunt in alta religie in afara de cea x si afla ca ea x estea cea reala si nu vrea sa devina si el x, nu stiu ce se va intampla". Au fost multi care au incercat sa ma treaca la alta religie, stai linistit frate ca nici a ta nu e mai buna ca a mea. Si la tine sunt lipitori si biblia o avem cu totii. Stiu ce am de facut numai trebuie sa vreau sa pun in aplicare ce scrie acolo. Crezi ca atunci cand vor veni cei 7 Arhangheli sa cante din trambite ti se va pune pe frunte un semn ca esti ortodox pentru a te salva de prapad? Sau ca esti evanghelist si mai stiu eu ce religie. Pana la Dumnezeu trebuie sa treci peste toate cetele ceresti, te mananca sfintii pana acolo. Va fi 0 religia ta, comparat cu sacii de pacate pe care-i ai in spate cu tine cand incerci sa urci spre imparatie. Trebuie sa ai grija de sacii aia de pacate care te trag in jos, sa nu mai zicem ca si diavolii te vor trage in jos sa nu cumva sa urci catre Sfanta Treime.
Credinta ta e timpul petrecut pe pamant si modul in care l-ai petrecut. Totul este desertaciune dupa cum spune Eclesiastul. Este o mandrie sa spui ca numai credinta mea este cea adevarata, trebuie sa ne consideram cei mai mari pacatosi si nu mai buni ca altii pentru ca nimeni nu e drept sub cer. Pacatul mandriei este un pacat radacina al altor pacate precum avaritia (vezi goana dupa bani a clericilor), pizma, rautatea, rasismul, etc, etc.
Noi suntem cei mai buni, cine ma? Cu totii suntem vai de noi in ceea ce priveste religia. Auzeam de la un vecin ca l-au chemat adventistii sa va cum se roaga ei sambata, bun, nimic rau. Da omul asta era sarac si nu avea bani de niste papuci de mers pe drum mai buni. A cerut de la domnul pastor 50 lei, i-a zis ca trebuie sa vorbeasca in adunare cu comitetul sa vada daca se poate. Mama ei de credinta, scotea el 50 lei si zice ia si du-te de ia ceva in picioare. Ca tot avea gip-ul la poarta bisericii adventiste. Tu nu misti un pai de jos pentru cel in nevoie dar esti in credinta adevarata? Vezi si cu maghiarii din Ditrau care vor sa-i alunge pe oamenii aia straini care lucreaza in brutaria lor. Azi au mers la biserica, eu in locul lor nu mergeam pentru ca stiu ca faceam un sacrilegiu. Zice in biblie sa lasi darul la usa si sa mergi sa te impaci cu cel cu care esti in discutie. Apoi sa mergi la biserica sa te rogi. Ei cred ca sunt reformati sau romano-catolici. Si acolo e credinta cea adevarata? La ortodocsi am zis deja de avaritia din manastiri. Sa fim atenti ce numim credinta adevarata pentru ca toti au multe bube pe ei care nu iasa nici dupa ce le canda preotul la cap.

| pacatosulBogdan a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu e de vină credința dreaptă, adică cea ortodoxă, fiindcă nu o dovedim prin fapte bune! Cu ce e de vină Domnul Iisus Hristos că a fost trădat de Iuda? Dar dacă nu ai credință dreaptă, mai știi cui te rogi? E tot una să te rogi lui Hristos cel pururea viu, cu a te ruga unui idol al păgânilor?
Ce spune Biblia la Efeseni 4, 5: " Este un Domn, o credință, un botez". Deci nu sunt mai multe credințe și nici mai multe botezuri și nici mai mulți Domni!
Iar Sfântul Apostol Pavel spune la 1 Timotei 3, 16: "Și cu adevărat, mare este taina dreptei credințe".
Credința adevărată este cea lucrătoare prin iubire, dar care este și întru adevărul dogmelor și în deplinătatea harului din Biserica lui Hristos.

| Kevinn2000 a răspuns (pentru sadrian46):

Nu ameninț, doar am spus că nu știu ce se va întâmpla, nu cunosc atât de multe despre religie.

| Kevinn2000 a răspuns (pentru sadrian46):

Acum văd că ai pus și " ( rău ) "...
Ai interpretat total greșit, eu chiar nu știu ce se va întâmpla cu ei, rău sau bine, habarnuam, nu am căutat răspunsul la această întrebare.

| Kevinn2000 a răspuns (pentru anonim_4396):

Tu măcar realizezi cât de mult m-ai judecat cu acest răspuns al tău, fără măcar să mă cunoști?
Poate ai greșit, nu ți-ai dat seama, dar gândește-te de mai multe ori înainte să spui ceva. În fine, eu te iert, nu țin ură sau dușmănie nimănui.
Acum, să o luăm pe bucăți. Încerc să-ți răspund cât de bine pot, la tot ceea ce știu să îți răspund.
Pavel, Petru, Matei, Marcu, Luca, Ioan și Sfântul Lazăr poate că nu erau creștini-ortodocși, sincer nu știu ( nu știu foarte multe despre religie, nu sunt foarte informat ), dar asta nu înseamnă că nu putem avea noi o religie, eu m-am născut creștin-ortodox și așa am rămas, iar după un timp am început să nu merg la biserică mai deloc, în afară de înviere, odată pe an. Am început să mă iau după anumiți oameni care spuneau că trebuie doar să credem în Dumnezeu și să ne rugăm la el, fără să mergem la biserică, dar recent am văzut niște oameni " cerându-se " într-un fel, iar eu am ajuns la concluzia că este bine să merg la biserică și să mă rog și acolo, nu numai acasă.
Acei sectanți care se " certau " cu cel care mi-a schimbat părerea despre biserică, nu aveau argumente plauzibile deloc, ba chiar nu mai aveai ce să-i răspundă la un moment dat și a blocat comentariile pentru ceva timp ( sectantul care a publicat postarea ).
Cât despre preoții bogați, care nu ajută oamenii și ce ai mai zis tu pe la jumătatea răspunsului tău, da, într-adevăr există acești preoți, dar știi care este scopul lor?
Ei bine, scopul lor este de a îndepărta oamenii de la credință. Asta nu o spun de la mine, este scris din câte știu eu de sfântul Paisie Aghioritul sau ceva de genul, dacă vrei screen shot cu partea în care scrie asta, ori link, lasă-mi Facebook ul tău sau instagramul, în caz că ai.
Eu așa simt, că religia creștin-ortodoxă este cea adevărată, dar nu oblig pe nimeni să creadă asta, fiecare cu gândirea lui. Fiecare face ceea ce simte că trebuie să facă.
" Până la Dumnezeu trebuie să treci peste toate cetele cerești, te mănâncă sfinții până acolo. Va fi 0 religia ta, comparat cu sacii de păcate pe care-i ai în spate cu tine când urci spre împărăție. Trebuie să ai grijă de sacii aia de păcate care te trag în jos, să nu mai zicem ca și diavolii te trag în jos să nu cumva să urci către Sfânta
Treime. "
Eu știu că dacă te spovedești și spui toate păcatele, și chiar îți pare rău pentru păcatele săvârșite și vei încerca cât de mult poți să nu mai faci păcate multe și să faci păcate cât mai mici, și repet, să încerci să faci cât mai puține, păcatele îți vor fi iertate. Asta înseamnă să te îndrepți, și pe lângă ce am zis mai sus, să devi și un om mai bun, nu doar să nu mai faci multe păcate.
" Este o mândrie să spui că numai credința mea este cea adevărată, trebuie să ne considerăm cei mai mari păcătoși și nu mai buni ca alții pentru că nimeni nu e drept sub cer. "
Eu nu sunt mândru deloc când spun că, credința în care sunt eu este cea adevărată. Nu mă mândresc, este doar ceea ce cred eu.
Mă consider păcătos, normal, dar totodată îmi pare rău pentru păcatele săvârșite și încerc să fac cât mai puține păcate și să fiu un om bun, și da, ai dreptate, nici un om nu este drept, cu toții păcătuim.
" Tu nu miști un pai de jos pentru cel în nevoie, dar ești în credința cea adevărată? "
Există mulți oameni care nu sunt tocmai niște oameni foarte buni, sau doar buni, care sunt într-o religie.
Oamenii sunt diferiți...
Poate acel om nu a vrut să ajute atunci, poate a vrut să păstreze banii pentru altceva și a zis că mai bine îi dau ceilalți oameni de acolo cei 50 de lei sau poate consideră că e de ajuns pentru el să nu păcătuiască mult, fără să facă fapte bune, nu ai de unde să știi cum gândește omul.
Prima dată credeam că te referi la mine când ai spus ce am scris eu un pic mai sus în ghilimele. happy

| YHWH a răspuns (pentru anonim_4396):

"parintele Avraam caruia i s-a aratat Sfanta Treime "
Si Avraam a taiat un vitel a copt azime si a adus vin ca sa se infrupte sfanta treime?
Se vede treaba ca Duhul Sfant are antecedente ca miraculos in ziua aceea a ramas gravida si Sara.

108 răspunsuri:
| danut a răspuns:

In primul rand se vede ca habar nu ai NIMIC, despre religie. Pe Dumnezeu nu IL interese4aza ce vrea unul sau altul despre religie ci ce vrera EL. Religiile NU UNESC ci DEZBINA asa cum a spus Dumnezeu Fiul: Matei 10, 34. Sã nu credeti cã am venit s-aduc pacea pe pãmânt; n-am venit sã aduc pacea, ci sabia.
Doi, Dumnezeu descrie in mod CLAR in Biblie cum arata RELIGIA SA dar noi nu vrem pentru ca ne dorim o RELIGIE dupa dorintele si firea noastra. Dumnezeu arata in mod CLAR in Apocalipsa cum trebuie sa fie religia din timpurile noastre: Apocalipsa 12, 17. Si balaurul, mâniat pe femeie, s-a dus sã facã rãzboi cu rãmãsita semintei ei, care pãzesc poruncile lui Dumnezeu, si tin mãrturia lui Isus Hristos.
Apocalipsa 14, 12. Aici este rãbdarea sfintilor, care pãzesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus.
Oau, chiar de DOUA ori sunt repetate CERINTELE religiei lui Dumnezeu: PORUNCILE LUI Dumnezeu (Dumnezeu a scris DOAR cele 10 Porunci) si CREDINTA LUI Isus Hristos, Dumnezeu FIUL. Care a fost CREDINTA lui Hristos (Citim in Biblie): S-a Botezat la 30 de ani (matur), in Sabat mergea la Biserica (nu Duminica) si lua Sfanta Cina cu Ucenicii (cei din credinta SA) Daca mai gaseste cineva un alt RITUAL Religios lasat de Hristos sa-l indice CU Biblia.
In concluizie Dumnezeu ARATA in mod CLAR care este RELIGIA SA. Se vede ca NU sti sa citesti sau daca o faci este mai greu cu INTELESUL.

| sadrian46 a răspuns (pentru danut):

Transforma apa în vin. Așa au făcut conaționalii lui prin cârciumi la noi la sate zeci de ani. Nimic nou sub soare. Usca un smochin fiindcă nu-i dădea lui fructe la comandă.
Arunca porcii în prăpastie provocând pagube la corporatiști. Trântea pe jos tarabele cu mici afaceri din curtea exterioară a Templului, stricând bișnița la bieți oameni săraci. E greu cu înțelesul Bibliei dacă refuzi să vezi pe Isus - omul din ea.

| danut a răspuns (pentru sadrian46):

"Transforma apa în vin."
Te rog sa te interesezi (pe net daca nu in alta parte) CAND apare vinul ca bautura in lume. Dupa asta mai discutam.
"usuca un smochin fiindcă nu-i dădea lui fructe la comandă."
Ar fi fost mai credibil in EXEMPLUL dat ucenicilor daca USCA un om?
" stricând bișnița la bieți oameni săraci"
Mai citeste, acolo NU intrau saracii, aia aveau o curte mai separata. Dar ce cautau acei "mici bisnitari" in curtea LUI. Ti-ar place daca in casa ta te-ai trezi cu cateva tarabe de bisnitari? Ar fi ideal, nu?

| ania a răspuns:

Credința adevărată e credința în Mântuitorul Hristos.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Avand in vedere ca toate din cele 5000 sau cate religii or fi sunt inventate de om pentru om... logica zice ca absolut niciuna nu e adevarata

| anonimg a răspuns:

Pai intai trebuie sa vina cunoasterea lui Dumnezeu in mod personal, si la urma vine credinta. Niciodata invers. Dar cei mai multi crestini au inversat lucrurile.

Biblia vorbeste despre religia si confesiunea actuala a poporului lui Dumnezeu. Dar nu in mod direct; ci trebuie identificata.
"Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus." (Apocalipsa.14:12)
Deci biserica lui Dumnezeu din zilele de astazi se identifica prin doua lucruri care sunt strans legate intre ele:
1. Pazeste poruncile lui Dumnezeu. Toate. Adica si ce-a de-a patra care se refera la adevarata zi de odihna, la Sabat.
2. Are credinta lui Isus. Deci nu crede doar in Isus, ci mai mult: are o credinta in Dumnezeu la fel cum a avut si Domnul Isus.
O astfel de credinta duce la ascultare; adica la primul punct.
(Poate ca cineva va spune:

Acum i-a toate bisericile prin eliminare. Vei vedea ca ce-a mai apropiata de cerintele Sfintelor Scripturi este Biserica Adventista de Ziua a Saptea. Orice altceva este o cale, o metoda șiretlica de a intra in Imparatia lui Dumnezeu.

Acum poate ca cineva va zice: "Teoria ca teorie, dar practica unde este?" Practica se va vedea la aceia pe care Biblia ii numeste "ramasita". Multi oameni au intrat in randurile membrilor acestei biserici neschimbati; scopurile si gandurile lor au fost tot lumesti. "Chiar daca numarul fiilor lui Israel ar fi ca nisipul marii, numai ramasita va fi mantuita." (Romani.9:27)
Practica se va gasi doar la putini oameni.
Dar chiar daca asa stau lucrurile, asta nu face cu nimic mai putin ca Biserica adventista de ziua a saptea sa nu fie aceea pe care Dumnezeu a pus-o deoparte sa reprezinte caracterul Sau si principiile Sale sfinte in aceste zile de pe urma.

Cu siguranta ca reprezentantii tuturor religiilor -si oameni din conducerea natiunilor- ar declara ca Biserica Adventista de Ziua a Saptea este poporul lui Dumnezeu -ei nu sunt in necunostinta de cauza; dar este peste puterile lor sa recunoasca in mod public lucrul acesta. Important este cum ne raportam in mod individual la aceasta. Care sunt gandurile si scopul meu pamant?

| milan9 a răspuns:

În mod logic, Dumnezeu a păstrat în raport cu umanitatea o singură cale de transmitere a învăţăturilor, sfaturilor, legilor, DOAR O SINGURĂ CALE.

Deoarece altfel, ar trebui să luăm în considerare o contradicţie flagrantă în însăşi esenţa divinităţii, dat fiind faptul că numai creştinismul are vreo 39000 de versiuni TOATE CONTRADICTORII...

Iar această credinţă unică, este bine definită în Noul Testament: Biserica pe care Mântuitorul o confirmă de la început şi până la sfârşit şi în care a confirmat preotia creştină!

- Despre Unicitatea Bisericii vorbeşte întreg Noul Testament : Efeseni 4, 13; Fapte 20, 28; I Corinteni 3, 11; Ioan 17, 22; Matei 16, 18; Efeseni 4, 4-6; I Corinteni 1, 12-13; Evrei 3, 14; Matei 18, 17, etc...

"Seriozitatea" afirmaţiilor Sale privind unicitatea sunt în legătură cu faptul că şi-a dat viaţa pentru ea, pentru ca acea Biserică să rămână Una Singură:
-,, să păstraţi Biserica lui Dumnezeu, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său." - Fapte 20, 28

| milan9 a răspuns:

Grupările ce s-au despărţit de Biserica apostolică (protestantismul in 1520 si gruparile neoprotestante – târziu, în sec. 19) au pierdut invăţături de bază ale Bisericii Noului Testament: PREOTIA si rolul acesteia în realizarea lucrarilor harice ale Bisericii, transmiterea harului iertării, "Predania" ca al doilea izvor al Revelatiei divine, etc..., păstrarea modului de viaţă al primelor comunităţi apostolice, inlocuirea lui cu "obiceiurile" sectante lutherane sau neoprotestante, etc...

Spre deosebire de cele peste 10000 de secte care descind din "miscarea protestantã", Biserica Ortodoxă este Biserica Apostolică, cea care a rămas neschimbată, (având "obsesia" păstrării neschimbate a învăţăturilor şi a interpretărilor lor pe linia în care primele comunităţi apostolice le-au păstrat).

Biserica Ortodoxă a continuat fãrã nici o deosebire învăţăturile Bisericii apostolice. Ea a insistat ca esenţa de bază a ei să fie "neschimbabilitatea" pentru că doar aşa s-ar fi păstrat şi autoritatea acestor învăţături (provenind fidel de la Hristos şi de la apostoli...

| GicaGigekGica a răspuns (pentru milan9):

Si atunci ce parere ai despre icoane. In Biblie scrie CLAR
Exodul 20: Să nu-ţi faci vreun idol reprezentând vreun lucru de sus din cer, de jos de pe pământ sau din apele de sub pământ.
Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti, fiindcă Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos
Sa fim seriosi frate, cata hotie exista in biserica Ortodoxa si cate obiceiuri pagane...
Isus s-a jertfit pe cruce pentru a ne ierta pacatele, atunci de ce trebuie sa te spovedesti la popa? Dumnezeu nu te iarta prin intermediul lui, de asta a venit Hristos pe Pamant, ca sa avem iertare prin el. Popa e un pacatos, doar Isus a fost fara pacat si doar el ne iarta.
De ce tot popii au facut o afacere din religie si se duce la portile oamenilor la cersit, venind sub pretextul ca sfinteste casa. Cum poate un pacatos sa sfinteasca, cum poate niste apa chioara si busuioc sa sfinteasca?
Cum te poate vindeca Arsenie Boca daca vindecarea e doar la Dumnezeu?

| milan9 a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Chiar deasupra Chivotului Legii (si la porunca lui Dumnezeu!) chiar DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI se aflau STATUILE (sau "chipurile cioplite") ale HERUVIMILOR.

- Erau acestia idoli? Nu.
- Orice obiect, statuie, chip cioplit, fotografie, imagine (gr. ikonos= IMAGINE) este idol? Nu.
- Care este atunci PARTICULARITATEA idolului? Vechiul Testament scoate in evidenta o singura particularitate: "obiectul" ce nu face trimitere la Dumnezeul cel adevarat, ci la o entitate/zeitate CATEGORIC falsa (Istar, Mithra, Baal, Osiris, etc... )

Iconele in schimb (asemeni heruvimilor CERUTI DE DUMNEZEU- tot icoane si acelea) trimit la credinta reala, la Dumnezeul real, potenteaza actualizarea evenimentelor biblice, tot la fel cum o fac brosuricile si cartuliile miilor si miilor de denominatiuni neoprotestante ce s-au rupt de Biserica...

| milan9 a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Că trebuie să renunţăm la confuzie şi să vedem că porunca a II-a a fost dată doar într-un anumit context, un context care a ţinut de O ANUMITĂ RELIGIE (poruncă dată doar evreilor!), contexte care au ţinut de UN ANUMIT timp istoric (dată acum 3800 de ani!).

UNICUL SCOP pentru care a fost data aceasta porunca a fost doar ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), si nicidecum eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii insisi aveau SUTE de obiecte de cult…

| GicaGigekGica a răspuns (pentru milan9):

Bine. "Sa nu iti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri" Atunci de ce va inchipuiti ca Isus arata ca pe icoana? Nu e corect, daca scrie atat de clar ca nu trebuie sa iti faci nic un fel inchipuire despre ce este sus in ceruri, de ce il desenati pe Isus?
Dar sfintii ce legatura au cu Dumnezeu? Dumnezeu a zis sa te inchini odar lui si atat. De ce te inchini Maicii Domnului? Ea doar l-a nascut pe Isus, nu mai are putere acum. La fel si apostolii, au facut minuni cand au fost pe Pamant, acum nu mai au putere!
Religia corecta trebuie sa fie bazata doar pe cele 10 porunci si Isus (ce a facut si a zis el) Nu ma lua pe mine ca Moise avea icoane, Isus a schimbat legea lui Moise.

| milan9 a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Dumnezeu a cerut acele stataui ale heruvimilor!

Chiar deasupra Chivotului Legii (si la porunca lui Dumnezeu!) chiar DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI se aflau STATUILE (sau "chipurile cioplite") ale HERUVIMILOR.

Cat de cazuta in cap trebuie sa fie o secta pentru a nu intelege un context ATAT DE SIMPLU precum cel de mai sus? Tu ce intelegi din asta? Sau nu vrei sa intelegi? thinking

| GicaGigekGica a răspuns (pentru milan9):

Bine, sa zicem ca e asa cum zici tu. Chiar daca Isus a venit sa schimbe legea lui Moise dar fie. Stii dupa ce iti dai seama care e religia corecta? Daca oamenii din acea religie au o relatie cu Dumnezeu. Majoritatea ortodoxilor beau, injura de toti dumnezeii, se duc in cluburi si faptuiesc multe alte pacate! Acum o sa zici ca suntem multi si din acest motiv sunt si foarte multe cazuri in care nu toti respecta "regulile", dar in Biblie zice asa: "Pe calea ingusta (calea cea buna) sunt putini". Deci automat nu ortodoxii sunt cei buni, pentru ca sunt multi!

| GicaGigekGica a răspuns (pentru milan9):

Dar daca zice atat de clar sa nu iti inchipuiri despre ce este in cer tu de ce iti faci si il aveti pe Isus pe icoane? Tu din toata legea lui Moise trebuie sa pastrezi doar cele 10 porunci, ce nu intelegi.

| milan9 a răspuns (pentru GicaGigekGica):

In vremea lui PROFETULUI ILIE, poate 1% din poporul ales isi mai pastrase dreapta credinta. Dupa rationamentul tau bolnav (scuze, nu am gasit alt cuvant mai potrivit!), ar trebui sa presupunem ca nu oamenii care l-au parasit pe Dumnezeu erau vinovati (pentru inchinarea lor la Baal) ci... poate chiar Dumnezeu cu invataturile pe care le oferise la momentul respectiv evreilor! thinking thinking Invataturile, pentru ca nu li s-au parut evreilro de atunci prea atractive, nu?

Doar o gandire bolnava (pentru ca sunt si neoprotestanti care nu fac aceasta confuzie) neoprotestanta poate face confuzie intre dreapta credinta (Biserica- unica) si LIBERTATEA oamenilor de a respecta, de a urma invataturile Bisericii... sad

| milan9 a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Am scris asta mai sus dar tu nu ai priceput nimic. thinking Si nici nu ai facut referire la acel argument adus de mine. Hmm. Este deci adevarat ca toti neoprotestantii din secta ta au astfel de ochelari de cal ce nu lise permite sa vada nimic in stanga si in dreapta? thinking

"Dumnezeu a cerut acele stataui ale heruvimilor!
Chiar deasupra Chivotului Legii (si la porunca lui Dumnezeu!) chiar DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI se aflau STATUILE (sau "chipurile cioplite") ale HERUVIMILOR.:

| GicaGigekGica a răspuns (pentru milan9):

Bine ma, heruvinii sa fie. Dar icoanele cu Isus si alti sfinti? Ce cauta in biserica ma?
Am mai zis si o sa mai zic, din legea lui Moise trebuie respectate doar cele 10 porunci. Isus a venit sa schimbe legea lui Moise.

| milan9 a răspuns (pentru GicaGigekGica):

UNICUL SCOP pentru care a fost data aceasta porunca a fost doar ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), si nicidecum eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii insisi aveau SUTE de obiecte de cult… thinking thinking

Şi câte confuzii se nasc din IGNORANŢĂ şi din eludarea contextelor istorice. Aproape 40000 de secte au luat naştere doar pe această cale, a "SFINTEI IGNORANŢE"… sad

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Porunca a doua nu se referă la imagini. Stim ca si evreii aveau statui cu heruvimi din aur. Porunca a doua a fost dată pentru un anumit context istoric, pentru acei evrei care L-au părăsit pe Dumnezeu si cinsteau Zeităţi păgâne!

Există o uriaşă diferenţă între un o "reprezentare a unei persoane" şi un "idol". O "reprezentare" (imagine precum cele din reviste, cărţi, Biblii) orientează gândul spre Dumnezeul, pe când "idolul", zeitatea păgână, ÎNLOCUIEŞTE PE DUMNEZEU!

Astfel, zeităţi antice precum Baal, Afrodita, Apollon, Iştar, sau contemporane: Ganesh, Kali, Buddha, sunt idoli doar pentru că reprezintă o CONCURENŢĂ la adresa DIVINITĂŢII REALE, şi a CREDINŢEI ADEVĂRATE.

Doar Zeităţile păgâne sunt "idoli" şi asta doar pentru faptul că Îl ÎNLOCUIESC TOTAL PE DUMNEZEU, nu din alte motive!


Pe de altă parte, obiectele care sugerau măreţia lui Dumnezeu, obiectele care făceau trimitere la El, nu au fost niciodată văzute ca idoli: de exemplu Chivotul Legământului, realizarea HERUVIMIILOR DIN AUR porunciţi de Dumnezeu, simbolul crucii, reprezentări murale de persoane sau scene biblice…

| GicaGigekGica a răspuns (pentru milan9):

Tu chiar nu intelegi nimic din ce zic eu?
Spune clar sa nu iti inchipui ce este sus in cer? Da, atunci de ce Isus e "reprezentat" pe icoana?
Si am mai zis de 2-3 ori, din toata legea lui Moise doar cele 10 porunci mai sunt valabile, Isus a venit sa schimbe legea lui Moise.
In Biblie scrie "chiar Fiul mijloceste pentru noi" deci nu mai trebuie sa ne rugam la icoane, niste lucruri fara putere...
De ce sunteti asa siguri ca Ortodoxia e adevarul?
In Romania fix de catedrala era nevoie, un clopot de aur de 500.000 de euro. Bai esti nebun, noi murim prin spitale comuniste si voua va arde de catedrale? Isus a venit in lume intr-un staul umil, nu in palate de aur...

| milan9 a răspuns (pentru GicaGigekGica):

In primul rand, "nu te rogi la icoana", ci lui Dumnezeu! Atunci cand te uiti in albumul de fotografie si te coplesesc amintirile sa stii ca n-o sa-ti scoata nimeni ochii spunandu-ti ca te sensibilizeaza, ca te emotioneaza... hartia. thinking Acolo e ceva mai mult decat atat. Tare ma tem, Gicule, ca nici pe asta n-ai s-o pricepi... sad

Toate cultele (lăsând la o parte învăţăturile greşite) au în mod ascuns (disimulat) cultul icoanelor (a imaginilor folosite ca "simbol").

Fiecare cult creştin exploatează excesiv functia de REPREZENTARE pe care o are IMAGINEA!

Astfel, „imagini" ale lui Hristos şi ale sfinţilor, apar la neoprotestanti în cărţi, reviste, biblii cu imagini, pliante, filme, postere, etc., iar aceste "imagini" sunt însoţite cel puţin de un "gând" de respect! Ei când le reprezintă peste tot, reprezintă idoli? Ei bine, nu. Acelasi lucru este si in cazul icoanelor.

| milan9 a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Cine esti tu, Gigele, sa-L contrazici pe Dumnezeu? Daca te-ai fi obosit sa verifici raspunsul meu ai fi gasit si singur raspunsul la problema ce te framanta... De ce nu ai facut-o totusi? Doar ti-am spus ca Dumnezeu a cerut HERUVIMII DIN AUR! Este deci adevarat ca intr-o secta nimeni nu mesteca altceva decat ce este deja mestecat/ interpretat de liderii gruparii? thinking

Spune Dumnezeu:
"Să faci şi capac la chivot, de aur curat, lung de doi coţi şi jumătate, şi lat de un cot şi jumătate."
"Apoi să faci doi heruvimi de aur; şi să-i faci ca dintr-o bucată, ca şi cum ar răsări din cele două capete ale capacului;"
"Să pui un heruvim la un capăt şi un heruvim la celălalt capăt al capacului."
"şi heruvimii să-i faci ca şi cum ar ieşi din capac. Heruvimii aceştia să fie cu aripile întinse pe deasupra capacului, acoperind cu aripile lor capacul, iar feţele să şi le aibă unul spre altul; spre capac să fie feţele heruvimilor."
"Apoi să pui acest capac deasupra la chivot, iar în chivot să pui legea ce îţi voi da."

Dupa cum vezi, gruparea ta neoprotestanta (in limitata sa interpretarea eretica) va trebui sa-L ia pe Dumnezeu la intrebari pentru ca o fi incalcat poate porunca a II-a (care de fapt se refera la zei falsi si nu la chipuri sau statui in sine)! thinking

| GicaGigekGica a răspuns (pentru milan9):

Mama lor de heruvimi, am inteles, heruvinii sunt buni pentru ca Dumnezeu a spus sa-i faca. Chiar daca legea lui Moise nu mai e valabila. Dar totusi, unde scrie in Biblie sa te inchini la icoane si sa il desenati pe Isus pe icoane. De ce va faceti inchipuiri cu Isus daca nu stiti cum arata. E mai important chipul si trupul pamantesc decat duhul lui? Duhul si amintirile nu trebuie sa le avem pe hartie, pe icoane ci in inima.
" va trebui sa-L ia pe Dumnezeu la intrebari pentru ca o fi incalcat poate porunca a II-a" Poruncile au fost facute pentru oameni, nu pentru Dumnezeu. De ce interpetrezi Biblia gresit. Asa pot sa preascurvesc si eu, ca doar Avraam avea baxuri de neveste, roabe si tiitoare...

| GicaGigekGica a răspuns (pentru milan9):

Da-le in mama lor de religii ca toate sunt false si necorespunzatoare Bibliei, dar un om care umbla cu Isus si face voia lui are Duhul Sfant in el pe care l-a primit la botez pe baza juramantului sau ca il va urma pe Isus pana la moarte. Acum intrebarea e: Ce jura copilul ala cand il botezati voi daca nu e constient de ceea ce face? Oare asta nu e indoctrinare, il boteaza de mic ca apoi sa zica: Eu asa m-am nascut, ortodox raman, asta e adevarul!
Botezul ca botezul, dar primeste pruncul duhul sfant la botez? NU!
Si chiar daca il primeste cum poate sa ramana in el daca atunci cand e mai mare injura, se duce prin cluburi, devin curvari etc? Uite asta e descrierea unui ortodox...de Craciun se imbata ca porcii, de Paste la fel si cate altele..Mai vrei Duh Sfant, mai vrei pe Hristos, mai vrei Rai? Noo, clar nu.

| milan9 a răspuns (pentru GicaGigekGica):

"Si chiar daca il primeste cum poate sa ramana in el daca atunci cand e mai mare injura... " Ce logica e asta omule? Si daca intr-o secta ar primi (dar nu primeste- cele 40000 de secte crestine s-au desprins/rupt de Biserica- aia de care Hristos a spus ca e UNA singura.), deci daca ar primi, spuneam, prin pacate nu tot pierde legatura cu Dumnezeu? thinking

Neoprotestantii ce isi inchipuie ca fac o baita si, ca si cand ar apasa un buton se mantuiesc si sunt degrevati de orice responsabilitate morala fata de faptele lor imorale, de prostitutie (au fost nu stiu acte scandaluri cu pastori pedofili sau administratori de retele), MANDRIE, desfranare, etc? Evident ca nu.

| milan9 a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Dacă maturii pot primi HARUL prin botez, atunci pruncii cu atât mai mult! happy Botezul ocazional al celor maturi a fost şi este doar un caz particular. Cand comunitatile nu erau crestine cu cine crezi ca se incepea, cu parintii sau cu copiii? Evident cu parintii, dar Scriptura ca se botaza omul respectiv "cu toata casa sa"!

Pruncii nu au oare nici un merit să-L primească pe Hristos, să se unească cu Hristos? sad
Trebuie neapărat să ajungă maturi şi plini de păcate ca să-l poată primi abia atunci pe Hristos? Cât au fost mai mici, cu sufletul curat, le era departe de ei acest DAR? Curios lucru! sad

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Evreii Vechiului Testament dar şi creştinii Bisericii nu au îndrăznit să-i nedreptăţească tocmai pe prunci şi să-i îndepărteze jumătate de viaţă de la unirea cu Hristos!
1). Astfel, evreii aveau happy "intrarea în legământ" (SINGURUL "BOTEZ" al evreilor aplicat pruncilor), la vârsta prunciei: CIRCUMCIZIA,

2). Iar Biserica, a dat si pruncilor inca de la inceput această posibilitate a intrarii in NOUL LEGAMANT, cel al HARULUI (care este darul lui Dumnezeu catre om, pe cand credinta din timpul vietii va fi "darul" omului catre Dumnezeu):
- Irineu de Lyon (anii 130-202!): "Iisus a venit sã mântuiascã prin Sine pe toţi, adicã pe cei ce se renasc printr-însul pentru Dumnezeu: pe copii pe tineri şi pe bãtrâni"
- Origen ( anii 185 - 254 d.Hr!) spune: "Biserica a primit de la apostoli tradiţia de a împãrtãşi şi pruncilor botezul".

| Celcestietot a răspuns:

Biblia.

| sadrian46 a răspuns (pentru Celcestietot):

Care Biblie că cea catolică diferă de cea ortodoxă, Iehoviștii îl spânzură pe Isus pe un lemn, bașca mormonii care au și un sfânt Moroni, care seamănă cu moron, ce se traduce prin tămpit?

| Celcestietot a răspuns (pentru sadrian46):

Mai aproape este cea ortodoxa de adevar dpmdv.

| Donsavas a răspuns:

Bisericile si bibliile sunt facute pentru a da omului o ocupație. De a se ruga în colectiv pentru a socializa mai mult(unii doar asa socializeaza) iar biblia e scrisa pentru a i face pe unii sa mai si citească.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| TamplaruAnisoara a răspuns:

Credință nu se vede, nici nu poți dovedii ca o ai, dar fiecare creștin care crede in Isus Hristos si respecta poruncile lui Dumnezeu se considera ca având credință conform Bibliei.
Nu sunt de acord cu acei "creștini" care aleg sa adere la denominațiunile harismatice, dar nu înțeleg la necrestini de ce stau ei mai bine dansând si ascultând muzica rock. Aceștia de ce nu sunt considerați ca fiind bolnavi psihic? Iar daca un creștin califica acest gen de muzica ca fiind demonica, îndată il catalogați ca fiind fanatic.

| Celcestietot a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Ei vad pe alti bataiti, dar ei care se duc in club si danseaza ca salamandrele, injura de morti, nu se mai vad...

https://www.youtube.com/watch?v=8vJiSSAMNWw

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru Celcestietot):

Am văzut si la ortodocși un ritual la Biserica Sfanțul Mormânt din Ierusalim in Noaptea Învierii un ceremonial cu care eu nu sunt de acord. In timp ce se rugau pentru ca Dumnezeu sa trimită foc din cer pentru a aprinde lumina pe mormânt, de unde e dusa apoi in restul lumii, inclusiv Romania, faceau un zgomot infiorator, se urcau unii pe umerii altora in etaje in forma de piramida, mie mi se părea ca e o scena din timpul lui Ilie când preoții lui Baal il rugau sa trimită foc din cer sa aprindă jertfa. Eu cred ca Dumnezeu face si in zilele noastre minuni, dar nu cred ca este nevoie de astfel de ritualuri.

| minrest a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Asta e la biserica din Bethleem, nu ai decat sa te uiti la filmul de azi, cu pretinsa coborare a luminii. si vei vedea ca nu are cum sa aiba loc acolo asa ceva. Acum, cu calomnia asta, care era sa ramana nesemnalata, ce se va intampla? Ramane nepedepsita, nepocaita, ne-nimic, este? Ai adus o acuzatie grava Partiarhului de Ierusalim, care a fost acolo, bisericilor Copta si Armeana, cu milioane de membri fiecare, si intregii biserici ortodoxe; dupa tine au girat urcatul pe pereti, pe care de fapt il practica niste crestini palestinieni din Bethleem, in biserica Nativitatii.

| YHWH a răspuns:

Evreii si-au inventat si ei o religie.Crestinii le-au furat zeul, i-au mai adaugat un fiu si un duh, si-au insusit si o mare parte din textele sfinte ale evreilor si hopa noua religie adevarata.

| GicaGigekGica a răspuns (pentru YHWH):

Esti asa sigur? Ai trait tu pe atunci si fix asa s-a intamplat?

| YHWH a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Asa scrie in Biblie.
Daca nu stii unde sa cauti este în capitolul 18 al cărții Facerii.

| GicaGigekGica a răspuns (pentru YHWH):

Asa, si ce rezulta de acolo. Da-mi mai exat versetele de unde ai tras tu concluzia asta.

| YHWH a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Cheama pe cineva care stie sa citeasca sa te ajute, Nu este obligatia mea sa ajut toti handicapatii si retardatii sa inteleaga ce scrie in Biblie.

| StrongHeart a răspuns:

Einstein nu era prost cand a venit cu teoria relativitatii.
Crestinii se roaga la un barbat care ar fi venit si ar fi inviat din morti.Nu suna cam absurd?
A luat un peste si a facut sute sau mii din el si a hranit pe toate lumea, a mers pe apa si ce a mai facut.Cum e asta diferit de magie? Cum e asta diferit de vrajitorul din Oz sau stapanul inelelor?
Trebuie sa stai in genunchi la rugaciune in timp ce un barbat cu putere de la Dumnzeu care poarta robe ca in Harry Potter citeste dintr-o carte si recita incantatii,dupa care sa-i pupi mana,daca nu altceva. Tre' sa fii un om bun ca sa nu arzi in focurile iadului si sa putrezesti in lacul pucioasei,dar cu toate astea te iubeste nespus de mult. Okey.
Daca am fi fost elefanti si nu oameni, ne-am fi rugat la un zeu elefant, nu-i asa? Cine e acest Domn de care vorbesc ei? De ce cred oamenii in lucruri atat de absurde? Mie imi pare ca asta e un plan bine gandit de oameni pentru a detine suprematia. Spune-le oamenilor ca ei sunt nesemnificativi si ca viata asta e neimportanta si asa o sa ai numai popoare de sclavi cuminti.
Am fost pacalit si eu si am crezut bazaconiile astea mult timp ca am fost indoctrinat, dar daca dezvolti putin simtu ratiunii, incepi sa vezi prin toate mizeriile cu care ai fost indopat ani de zile de oameni "buni".

| Irinel15123532 a răspuns:

Biblia, Hristos.

| TwentyOneWay a răspuns:

Credinta cea adevarata este cea care respecta intocmai Sfanta Traditie lasata de Iisus apostolilor si de apostoli Bisericii. Altfel spus este credinta care nu a schimbat nimic din invataturile intiale. Care este aceea? Pai iti dai seama simplu. Te uiti la istoria Biserici si vezi cine a adaugat idei teologice si cine a pastrat credinta intacta. Catolicii au adaugat de la ei suprematia si infailibilitatea papala care nu exista in primele veacuri ale Biserici, au adaugat clauza Filioque in crez spunand ca Sfantul Duh este generat de Tatal si de Fiul, astfel bleasfemand Sfanta Treime si multe alte adaugiri care nu au legatura cu Biserica primara. Protestantii au preluat teologia catolicilor si au adaugat sau scos dupa caz si interese personale. Astfel ne dam seama ca doar Ortodoxia a pastrat intacta credinta lasata de Hristos fara sa schimbe ceva din mers.

| suntserios a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Amuzant e cum mereu, religia ta e cea adevarata...

| AC4S4 a răspuns (pentru TwentyOneWay):

In ortodoxie s-au adaugat obiceiuri straine Scripturii.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru suntserios):

Nu are niciun sens ce ai zis. Cine si-ar alege o religie pe care o stie falsa? Normal ca o sa-mi aleg religia pe care o judec ca fiind adevarata.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru AC4S4):

Daca crezi ca in ortodoxie s-a adaugat ceva strain de credinta vechiului sau noului testament te invit sa-mi spui despre ce e vorba happy

| suntserios a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Are mare sens. Pentru ca in primul rand nu ti ai ales tu religia ortodoxă. Ci părinții ti au ales o. Si tu acum crezi ca ala e marele adevar. Amuzanta naivitatea ta

| Celcestietot a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Sa nu te inchini oamenilor, cu numai lui Dumnezeu Tatal.

| AC4S4 a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Vamile vazduhului, ingerul primit la botez (care este facut in mod incorect copiilor), precum si multe alte obiceiuri/credinte venite dinspre partea gnostica/pagana.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru suntserios):

Ai facut o mare greseala de logica aici. Pentru ca e imposibil ca cineva sa-ti aleaga credinta pentru tine. E adevarat ca unii parinti isi introduc copilul in credinta lor si il invata pe acesta despre credinta respectiva, dar copilul crescand capata ratiune si independenta de a alege. Astfel orice alegere ai face este alegerea ta personala. Daca alegi sa ramai in credinta parintilor tai, sa o schimbi sau sa devii ateu tine doar de tine. De asemenea daca alegi sa nu-ti pese de credinta e si asta o alegere personala. Apropo, eroarea ta de logica se numeste in engleza "genetic fallacy" si presupune judecarea eronata a originii subiectului argumentat si nu a subiectului in sine.
"This fallacy avoids the argument by shifting focus onto something's or someone's origins. It's similar to an ad hominem fallacy in that it leverages existing negative perceptions to make someone's argument look bad, without actually presenting a case for why the argument itself lacks merit."
Data viitoare cand argumentezi incearca sa o faci logic si fara erori puierile happy

| TwentyOneWay a răspuns (pentru Celcestietot):

Unde m-am inchinat eu oamenilor? Despre ce saracia vorbesti?

| suntserios a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Asa, deci sa intelegi ca parintii tai sunt, sa zicem musulmani. Iar tu ai incercat vreo 15 religii pana acum in viata si ai ajuns la concluzia ca ortodoxia e cea mai buna? Sau ma rog... cate religii ai incercat pana acum? Da macar 8-9 luni acolo sa iti dai seama si sa o studiezi ca sa ajungi sa iti alegi singurel religia?

| TwentyOneWay a răspuns (pentru AC4S4):

Vamile vazduhului nu reprezinta o dogma ortodoxa ci o opinie teologica in dezbatere. Mai incearca happy
Botezul e facut in mod corect copiilor prin scufundare asa cum Iisus a fost botezat de Sf. Ioan Botezatorul.
"Multe alte obiceiuri si credinte pagane" despre ce vorbesti? Ortodoxia nu are niciun obicei pagan. De fapt ortodoxia nu are obiceiuri deloc. Probabil obiceiurile la care te referi sunt cultural romanesti. Aceste obiceiuri tin de traditiile culturale a românilor asa cum orice natiune are in mod natural obiceiurile sale care nu tin de religie ci de cultura si traditia nationala sau locala.

| Celcestietot a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Ai scris :,, Daca crezi ca in ortodoxie s-a adaugat ceva strain de credinta vechiului sau noului testament te invit sa-mi spui despre ce e vorba happy '', iar eu ți-am scris că : să nu te închini oamenilor, ci numai lui Dumnezeu Tatăl. Pe tine nu te acuz de nimic, ci doar mă refer la faptul că ortodoxia nu respectă așa ceva.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru suntserios):

Din nou erori nenumarate de logica. In primul rand o religie nu se "incearca" ca un tricou la magazin. O religie se studiaza, se intelege. Nu trebuie sa fiu musulman nici macar o secunda ca sa studiez islamismul si sa inteleg despre ce e vorba. La fel si cu alte religii. Aici e vorba de alegere. Eu unul am studiat religiile si inca le studiez fiindca imi face placere. Asta nu inseamna ca cineva care nu le studiaza nu face o alegere. Daca sa zicem un musulman din Iran e invatat de parinti sa fie musulman si el nu va studia niciodata nicio alta religie e in continuare alegerea lui de a fi musulman si NU a parintilor lui. E ca si cum ai zice ca 2+2=4 doar fiindca asa te-a invatat profesoara de matematica si nu fiindca ar exista legi obiective matematice care stabilesc acest adevar. In ultima instanta ce credem e 100% alegerea noastra indiferent de nivelul de studiu sau obiectivitate. De ce? Fiindca absolut tot ce credem vine din exterior. Nu inventam nimic nou ci credem ce invatam din exterior de la parinti sau alte surse. Asta nu confera credintei respective vreo valoare de adevar.

| suntserios a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Aham deci parintii te au botezat ortodox si tu ai ajuns la concluzia ca ortodoxia e religia adevarata. Ce coincidenta.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru Celcestietot):

In ortodoxie nu ne inchinam la niciun om. Despre ce vorbesti? Sigur vorbim despre acelasi lucru? Daca te referi la Sfinți nu, nu ne inchinam la sfinti ci le cerem sa se roage pentru noi asa cum le cerem si oamenilor in viata sa se roage pentru noi. Chiar Dumnezeu ne-a spus sa ne rugam unii pentru altii. Sfintii sunt oameni pe care noi in Ortodoxie ii respectam in mod deosebit datorita vietii lor sfinte si de care suntem siguri ca s-au mantuit. Si de asta ii rugam sa se roage pentru noi.

| AC4S4 a răspuns (pentru TwentyOneWay):

"Vamile vazduhului nu reprezinta o dogma ortodoxa ci o opinie teologica in dezbatere" - Nicaieri nu am vazut sa reprezinte vreo opinie, ci o invatatura, adica dogma.

"Botezul e facut in mod corect copiilor prin scufundare asa cum Iisus a fost botezat de Sf. Ioan Botezatorul." - M-am exprimat eu gresit. Nu modul in care se face botezul este gresit, ci faptul ca botezul se face si la copii.

"De fapt ortodoxia nu are obiceiuri deloc." - Sfanta Traditie reprezinta obiceiurile care contin elemente de natura necrestina.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru suntserios):

Exista foarte multi oameni care s-au convertit la ortodoxie de la o alta religie. Omul are liberul arbitru de a alege sa o ia pe alta cale sau sa continue pe calea sa. Pana n-o sa realizezi ce inseamna "genetic fallacy" o sa te inneci in marea prostiei frate.

| Celcestietot a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Păi și la Fecioara Maria nu va închinați, nu va duceți la mormântul lui Arsenie Boca și va închinați acolo, nu aveți icoane prin încăperi cu Fecioara Maria? În biserică nu pupați icoanele până să vă împărtășiți? Sfinții cui se închinau?

| TwentyOneWay a răspuns (pentru AC4S4):

Unde mai exact scrie ca vamile vazduhului sunt o dogma? La ce Sinod s-a stabilit asta? Te salvez eu de niste timp pierdut si iti zic ca la absolut niciun Sinod nu s-a stabilit existenta vamilor vazduhului deci prin urmare nu e dogma. Dogma se stabileste doar la Sinoadele ecumenice ale bisericii. Daca zice X si Y ca exista nu inseamna ca e dogma.
Botezul la copii este lasat chiar de Dumnezeu. In Vechiul Testament botezul era facut prin circumcizia copiilor, iar dupa Iisus botezul nu se mai face prin circumcizie ci prin "apa si duh". Inca de pe vremea lui Avraam botezul se da copiilor pentru ca si ei fac parte din Trupul Bisericii si abia in ultimele cateva sute de ani vin anabaptistii si spun ca botezul nu trebuie dat copiilor? E ridicol, e o inovatie si o indepartare de la Dumnezeu. Sf. Augustin, Poiters, Sf. Ciprian, Origen si multi alti parinti ai bisericii primelor veacuri sustin botezul copiilor.
Sfanta Traditie e lasata de Iisus apostolilor si Bisericii. Insasi Biblia a fost alcatuita conform Sfintei Traditii.

| suntserios a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Eu te am intrebat pe tine punctual...

| TwentyOneWay a răspuns (pentru Celcestietot):

Inchinaciunea nu e Slavire. Slavire se cuvinte doar lui Dumnezeu. Inchinaciunea e o forma de respect adanc inradacinata in comportamentul uman. Te inchini monarhilor, te inchini persoanei iubite cand o ceri in casatorie si asa mai departe. A te inchina nu inseamna a Slavii ci a arata respect unei persoane importante. Icoanele sunt reprezentari. Asa cum Biblia ne vorbeste in cuvinte despre sfinti si Dumnezeu icoanele ne vorbesc in imagini. Daca am o poza cu o persoana iubita nu o am fiindca iubesc poza in sine ci persoana reprezentata in poza. Sfintilor li se cuvine inchinare fiindca au dobandit Duhul Sfant si s-au îndumnezeit. Cand ne inchinam unui Sfant nu ne inchinam lui ca si creatura limitata ci ne inchinam Dumnezeului care l-a indumnezeit pe Sfant si datorita Caruia e sfant si il rugam pe sfant sa se roage si pentru noi. De ce? Pentru ca Dumneseu Însusi a zis "rugati-va unii pentru altii"

| Celcestietot a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Stii ce scrie in Apocalipsa cu privire la inchinare?

| GicaGigekGica a răspuns (pentru suntserios):

Wow laughing ce miracol

| GicaGigekGica a răspuns (pentru TwentyOneWay):

De ce ma sa se roage sfintii pentru tine? Unde mai exista relatia ta cu Dumnezeu daca se roaga sfantul? Icoana nu are nici o putere, doar Isus si Dumnezeu te pot salva. Daca spune ca "chiar fiul mijloceste pentru noi" de ce sa mai ceri acelasi lucru si de la sfinti? Nu ai incredere in Isus ca se poate ruga pentru tine, nu e asa?
Ortodoxia nu are nici o treaba cu Dumnezeu. Pana si Biblia e schimbata de ei asa cum vor, de parca sunt ei Dumnezeu...

| TwentyOneWay a răspuns (pentru GicaGigekGica):

De ce sa se roage sfintii pentru noi? Fiindca asa ne zice Dumnezeu Însusi in Biblie: „Rugaţi-vă unii pentru alţii, ca să vă vindecaţi, căci mult poate rugăciunea dreptului, care se face" (Iacov 5, 16)
"Unde este relatia ta cu Dumneze?"
Relatia cu Dumnezeu este mai complexa de-atat. Relatia cu Dumnezeu inseamna fapte de milostenie, post, rugaciune de slavire, de multumire, sa ne rugam pentru altii si sa-i rugam pe altii, mai ales pe sfinti, sa se roage pentru noi. Toate astea alcatuiesc iubirea crestina. "Crestinismul" tau individualist cu meditatii in privat. A te ruga pentru altcineva este un act de iubire, iar Dumnezeu este iubire.
In al doilea rand noi nu veneram icoanele in sine ci veneram ce e reprezentat in ele. Asa cum Biblia este o icoana formata din cuvinte asa icoana este reprezentata in imagini. Asa cum tu pastrezi o poza cu o persoana draga tie, nu findca ti-e draga hartia pozei ci fiindca ti-e draga persoana din poza.
In al treilea rand gresesti cand spui ca cerem acelasi lucru de la Iisus si de la sfinti. Iisus nu trebuie sa se roage pentru noi fiindca chiar El e Dumnezeu. Dumnezeu nu trebuie sa se roage sie-si. Pe sfinti ii rugam doar sa se roage Domnului pentru noi. Efectiv spui minciuni despre Ortodoxie. Cum poti sa spui ca noi nu ne rugam lui Iisus cand tuturor ortodocsilor li se cere sa zica permanent rugaciunea inimii: "Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul".
Iar cat despre Biblie ortodoxia nu a schimbat nimic. De fapt prima traducere a bibliei a fost in greaca veche, traducere care s-a pastrat neschimbata pana in ziua de azi. Catolicii au tradus in latina, iar protestantii... la sute de ani dupa Canon au tradus Biblia dupa bunul plac. A si poti sa multumesti ortodocsilor pentru Biblie amice pentru ca canonul Biblic a fost alcatuit de sfintii parinti si patriarhi ai Bisericii primelor veacuri, nu de Luther sau Calvin.

| GicaGigekGica a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Inteleg, stiu ca trebuie sa ne rugam unii pentru altii. Dar "sfintii" sunt tot oameni, dupa ce au murit nu mai au nici o puetere asupra noastra, nu ne pot auzi, nu ne pot vedea. De unde si pana unde chestia ca sfintii se roaga pentru noi? Nu e asta oare invatatura paganeasca? Scrie asa ceva in Biblie, ca sa ne rugam la sfinti?
Biblia Ortodxa are 14 carti in plus
https://www.youtube.com/watch?v=1TrRyfwK9Gs

| TwentyOneWay a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Sfintii sunt cat se poate de vii. Mai degraba mi se pare invatatura paganeasca sa spui ca sfintii si oamenii care mor aici pe pamant sunt intr-un fel de paralizie sufleteasca. Biserica n-a invatat niciodata asa ceva. Daca stii pilda sarmanului Lazar si al bogatului nemilostiv ai stii ca sfintii ne pot auzi rugaciunile si se pot ruga pentru noi. Avraam a auzit rugaciunea bogatului nemilostiv si i-a raspuns, deci inseamna ca e cat se poate de viu in rai si nu intr-un somn sufletesc asa cum cred protestantii. Dumnezeu este viata. Iisus ne spune de nenumarate ori in Biblie ca El este viata deci cei care mor aici pe pamant si ajung in rai sunt cat se poate de vii si ce crezi ca fac ei in rai daca nu se roaga? Nu mi se pare nimic paganesc sa tragi concluzia ca Iisus este un Dumnezeu al vietii si nu al somnului sufletesc. Asta a fost invatatura sfintilor parinti inca din primele veacuri ale crestinismului.
Iar Biblia ortodoxa, dragul meu, nu are carti in plus ci celelalte asa zise biblii au carti in minus. Studiaza mai atent istoria Bibliei si ai sa vezi ca Vechiul Testament a fost tradus in greaca veche inca din secolul 3 inainte de Hristos cand faraonul de atunci al Egiptului a chemat peste 70 de translatori sa traduca Scriptura in greaca. Acea traducere se numeste Septuaginta si tocmai acea traducere a fost folosita de Sfintii Apostoli si de intreaga biserica primara din timpul apostolilor si dupa ei. Biblia Ortodoxa este Septuaginta + Noul Testament (scris tot in greaca veche). Vesticii au folosit si ei Septuaginta in primele secole dar fiindca limba latina era mai vorbita decat greaca in vest au facut o traducere prin secolul 6 daca nu ma insel dupa niste texte iudaice numite textele Masoretice din care lipseau cateva carti fata de Septuaginta. Protestantii in secolul 16 au luat biblia catolica si au scos din ea cartile care contraziceau invatatura lui Luther pentru ca se gandeau ei ca Biblia trebuie adaptata la invatatura lui Luther si nu invers. Ortodocsii n-au adaugat nimic, dragul meu, avem aceeasi Biblie inca din secolul 3 inainte de Hristos si pana azi, aceeasi folosita de Apostoli si aceeasi folosita de intreaga biserica primara.

| GicaGigekGica a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Orice Biblie vrea sa transmita acelasi lucru pana la urma. Dar cum am mai zis, de unde atata convingere ca Ortodoxia e credinta adevarata? Toti prietenii mei sunt ortodoxii, mereu injura de Dumnezeu si de Hristos. Cum poti spune ca acel om are o relatie cu Dumnezeu si poate ajunge in rai. Dumnezeu iarta dar iti spune sa nu mai pacatuiesti si a doua oara iar a doua oara s-ar putea sa nu te mai ierte.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Imi place ca prima data mi-o dai pe aia cu "ortodocsii au adaugat carti in biblie" si cand eu iti zic ca de fapt protestantii au scos carti te intorci ca la Ploiesti si mi-o dai pe aia cu "pana la urma orice biblie transmite acelasi lucru". Haha ok frate. Cope.
Doar fiindca prietenii tai se intampla sa fie ortodocsi si de asemenea needucati nu inseamna ca ortodoxia nu e adevarata. Exista oameni extrem de rai de orice religie a pamantului. Si asa cum exista oameni rai de toate religiile exista oameni buni de toate religiile. Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru si noi alegem cum sa ne traim viata. Pe langa prietenii aia a tai asa zis ortodocsi care înjura de Dumnezeu sa stii ca mai exista o armata intreaga de sfinti ortodocsi care si-au dat viata pentru credinta lor, pentru patria lor si pentru tot ce au iubit ei. Din iubire si pentru iubire. O sa te concentrezi pe prietenii tai hulitori si o sa-i ignori pe toti oamenii extraordinari care au trait o viata nobila dpdv sufletesc in ortodoxie? Si da, sunt absolut convins ca ortodoxia e credinta cea adevarata. Pentru ca ortodoxia nu e rezultatul luptei pentru putere a papalitatii catolice si nici rezultatul unei reforme intamplatoare dupa secolul 16. Ortodoxia e exact ce ne-a invatat Dumnezeu sa facem, neschimbat de mii de ani. De la Noe, Avraam, Moise, David pana la incarnarea Logos-ului si dupa prin apostoli si sfintii parinti ai bisericii exista o linie neintrerupta dogmatica. Nu ne-am trezit din neant in secolul 16 asa cum a facut Luther sau in secolul 19 cum au facut alti protestanti si nici nu am aparut din dorinta politica de dominatie a papalitatii. Daca doresti sa fi in adevar iti sugerez sa studiezi cu atentie si obiectivitate istoria Bisericii si invatatura ei. Avem nenumarate carti scrise de sfintii parinti ai primelor veacuri. Avem sinoade ecumenice si nenumarate comentarii. Informatia e acolo si ii asteapta pe cei care iubesc adevarul si urasc minciuna

| GicaGigekGica a răspuns (pentru TwentyOneWay):

"neschimbat de mii de ani. De la Noe, Avraam, Moise, David pana la incarnarea Logos-ului si dupa prin apostoli si sfintii parinti ai bisericii exista o linie neintrerupta dogmatica"
Uite aici ti-ai adus un contraargument, Isus a venit pe Pamant sa schimbe legea lui Noe, Avraam si Moise...Deci voi sunteti israelitii, un popor cartitor si neascultator! De asta avem atatia ortodocsii care injura si isi bat joc de Dumnezeu. Si cum am zis si mai sus:

Da-le in mama lor de religii ca toate sunt false si necorespunzatoare Bibliei, dar un om care umbla cu Isus si face voia lui are Duhul Sfant in el pe care l-a primit la botez pe baza juramantului sau ca il va urma pe Isus pana la moarte. Acum intrebarea e: Ce jura copilul ala cand il botezati voi daca nu e constient de ceea ce face? Oare asta nu e indoctrinare, il boteaza de mic ca apoi sa zica: Eu asa m-am nascut, ortodox raman, asta e adevarul!
Botezul ca botezul, dar primeste pruncul duhul sfant la botez? NU!
Si chiar daca il primeste cum poate sa ramana in el daca atunci cand e mai mare injura, se duce prin cluburi, devin curvari etc? Uite asta e descrierea unui ortodox...de Craciun se imbata ca porcii, de Paste la fel si cate altele..Mai vrei Duh Sfant, mai vrei pe Hristos, mai vrei Rai? Noo, clar nu

| GicaGigekGica a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Eu nu sunt vreun teolog cu scoala. Sunt un copil de 14 ani care nu sunt botezat si am dreptul sa imi aleg religia si credinta si sa fiu constient de alegere si care cunosc putin din adevar si vreau sa spun ceea ce mi se pare gresit. Oricate argumente as aduce eu, veti avea si voi altele. Fix asa era si in Egipt, Moise facea minuni iar vrajitorii aratau ca si ei pot, dar doar Dumnezeu face dreptate! Eu mi-am facut treaba si cred ca Dumnezeu m-a luminat sa pot sa argumentez foarte bine ce stiu. Acum depinde de fiecare, daca vrei sa intelegi ce zic sau daca esti indoctrinat de mic si refuzi.Dar exista un sfarsit si atunci vom afla tot adevarul.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Nu, Iisus n-a venit pe pamant sa schimbe vreo lege. Ai citit macar Biblia? "Să nu socotiți că am venit să stric legea sau profeții; n'am venit să stric, ci să plinesc. 18. Că adevăr vă grăiesc: Înainte de a trece cerul și pământul, nici o iotă sau o cirtă din lege nu va trece până ce toate se vor împlini." Hristos spune clar, negru pe alb ca n-a venit sa schimbe Legea vechiului testament. Singurul lucru schimbat au fost traditiile din acea vreme a evreilor, in rest tot ce a fost valabil de la Adam incoace primit de la Dumnezeu a ramas valabil. Tu crezi ca Dumnezeu se razgandeste? Crezi ca Vechiul Testament e degeaba?
Si unde ai vazut tu ca botezul e un juramant? Scrie asta in Biblie ca botezul e juramant? Botezul este prima conditie a mantuirii. Iisus ne spune ca "de nu se va naşte cineva din apă şi din duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu" (Ioan 3, 5). Asta inseamna ca daca nu il botezi pe copil si acesta moare nebotezat nu poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu. Si asta e un lucru de-a dreptul malefic. Unde mai e iubirea crestina? Daca un copil mic ar fi prins intr-o casa care arde te-ai duce cat mai rapid sa-l salvezi sau ai astepta pana face 18 ani si isi da propriul acord de a fi salvat? Inca nu iti dai seama cat de ridicola e opinia asta despre botez? Si din nou spui tampenii cum ca toti ortodocsii ar injura si ar merge in cluburi dar spune-mi te rog Sfantul Nicolae a facut asta? Sfantul Serafim de Sarov a mers in cluburi si a injurat? Dar Sfantul Spiridon? Dar Sfantul Nectarie? Dar Sfantul Iustinian Popivici? Pentru tine nu exista decat ortodocsi care beau si injura dar cand iti reamintesc de toti sfintii Bisericii te faci ca ploua. Nu esti deloc onest. Cum indraznesti macar sa spui ca "Dumnezeu te-a luminat" daca minti si nu spui adevarul? Spune-mi te rog ce fel de "Dumnezeu" te-a luminat? Un dumnezeu al minciunii si mandriei. Nu vezi cat de mandru esti? Crezi ca tu le stii pe toate si oricine nu e de acord cu opinia ta e indoctrinat? Esti doar mandru si ai impresia ca le stii pe toate. Sunt de acord ca trebuie sa-ti folosesti ratiunea dar ratiunea nu exista fara onestitate si informatie suficienta. Tu nu stii nimic din istoria bisericii deci n-ai informatie suficienta si nici nu esti onest. In loc sa te smeresti si sa asculti ce iti zic altii alegi sa fi mandru si s-o tii doar pe a ta.

| TwentyOneWay a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Parca nu apartineai de nicio religie. De ce imi trimiti un video cu niste lunatici penticostali? Te cam contraici baietas de 14 ani.

| GicaGigekGica a răspuns (pentru TwentyOneWay):

Cand am zis eu ca nu apartin de nici o religie? Tu cati ani ai domnule?

| xerxes1 a răspuns (pentru GicaGigekGica):

Esti doar un pampalau care repeta ca un papagal ce a auzit in casa.

| Manciu_Emil_1976 a răspuns:

Întrebarea asta mi-am pus-o și eu în urmă cu 10-11 ani, când am intrat pentru prima dată într-o Biserică Neoprotestantă. Am fost în toate, cel puțin o dată, și pot spune că oameni deosebiți care au o relație profundă cu Dumnezeu și roadele Duhului Sfânt, sunt în multe culte și denominațiuni. Mi s-a spus de mai multe ori să-mi aleg o biserică unde să să devin membru, dar eu nu am găsit scris asta în Noul Testament, așa că am libertatea de a fi obiectiv și imparțial față de orice cult.

| Manciu_Emil_1976 a răspuns:

Nu scrie nici cuvântul sectă, dar scrie despre grupări religioase cu practici și ritualuri păgâne, dar și de erezii apărute chiar din primul secol al Creștinismului,prin faptul că alegeau doar anumite concepte doctrinare Creștine înțelese și aplicate greșit (prin scoaterea lor din context), pe baza cărora își formau cultul și doctrina. Ortodoxii,Catolicii, Martorii, Adventiștii și Carismaticii au aceste anormalități în comun, preoțimea fiind însă
cea mai „bogată" în practici păgâne, compromisuri și atrocități, de-a lungul timpului!