"Care dintre aceste 2 zicale este adevărată: "Dumnezeu îți dă dar nu-ți bagă în traistă" sau "Dumnezeu ne-a înzestrat"?" - Amandoua sunt adevarate.
Nu sunt compatibile. Dacă nu îți bagă în traistă nu te înzestrează, ci îți alegi singur zestrea.
"Nu sunt compatibile. Dacă nu îți bagă în traistă nu te înzestrează, ci îți alegi singur zestrea." - Dumnezeu ne-a inzestrat cu constiinta sau ratiune dar nu ne baga in traista sau nu o foloseste in locul nostru. Daca nu ne folosim ratiunea ea e acolo in creier si nefolosita sau neluata si nebagata in traista sau nebagata in circuitul rationamentelor zilnice. Exemplu: vine cineva si zice: "1+1=1". Sunt doua optiuni: accept rezultatul asa cum l-am primit sau recalculez si eu cu propria ratiune. Asa ceva chiar se intampla in mod asemanator: manipulatorii vin cu informatii dar prezinta si concluziile. Multi nu rationeaza informatiile si adopta pe langa informatii si concluziile altora fara sa-si formeze propriile pareri sau concluzii.
Am inteles, te-ai referit la partea materiala si in cazul material ai dreptate, insa am extins cele doua zicale la domeniul informational si cognitiv.
Dacă te referi la "materie cenușie" este tot un caz material, deci care zicală este adevărată?
"Dacă te referi la "materie cenușie" este tot un caz material, deci care zicală este adevărată?" - chestia cu "materia cenusie" e doar o confuzie de termeni. Informatia ca si materia au baza imateriala.
http://www.descopera.ro/dnews/7345776-materia-cenusie-te-pune-pe-ganduri
"Totusi, nu este deocamdata clar felul in care materia cenusie si cea alba influenteaza constiinta de sine si marjele de eroare in luarea deciziilor."
Deci pica materia cenusie pentru ca de fapt nu se cunoaste cum se formeaza gandurile sau pe ce baza se formeaza gandurile. :)
Materia cenusie este un subiect vechi dar neelucidat.
Insa ce am exprimat este real si nu e legat de explicarea mecanismelor neuro-cognitive care sunt si acum neclare si neintelese. :)
Dar ai localizat conștiința și rațiunea într-un material "Daca nu ne folosim ratiunea ea e acolo in creier si nefolosita sau neluata si nebagata in traista sau nebagata in circuitul rationamentelor zilnice.", deci e ca și cum ai spune că fără acel material n-ai conștiință și rațiune.
"Nu sunt compatibile. Dacă nu îți bagă în traistă nu te înzestrează, ci îți alegi singur zestrea."
"Dar ai localizat conștiința și rațiunea într-un material "Daca nu ne folosim ratiunea ea e acolo in creier si nefolosita sau neluata si nebagata in traista sau nebagata in circuitul rationamentelor zilnice.", deci e ca și cum ai spune că fără acel material n-ai conștiință și rațiune." - ai punctat bine! Felicitari! Multumesc pentru atentionare!
Ar mai ramane totusi un caz: Dumnezeu ne-a inzestrat cu un corp frumos si functional.
Totusi te-ai abatut de la sensul intrebarii. In intrebare n-ai cerut compararea celor doua intre ele.
https://dexonline.ro/definitie/%C3%AEnzestra
ÎNZESTRÁ, înzestrez, vb. I. Tranz. 1. A da zestre unei fete (când se mărită). ♦ A acorda cuiva un bun, o sursă de venituri etc.
Vrei sa spui ca Dumnezeu nu a inzestrat pe nimeni?
Cred ca vrei sa spui ceva de genul: sa zicem ca eu inzestrez pe cineva DAR daca acel cineva nu ia acel lucru si nu-l foloseste sau nu-l baga in traista e ca si cum nu i l-am dat? NU! Faptul ca nu-l baga in traista il priveste doar pe el excluzand alte piedici.
Dumnezeu inzestreaza dar nu baga in traista.
Corpul se foloseste singur de partile lui exceptand pleoapele deschise, limba, muschii motorii, organele genitale externe, capacitatea de reproducere, membrele si ratiunea care depinde de alegerea fiecaruia daca si le foloseste sau nu.
Nu inteleg unde vrei sa ajungi.
Se poate spune că Dumnezeu pune la dispoziție materia primă, dar frumusețea și funcționalitatea sunt la atitudinea fiecărei ființe. Frumusețea și funcționalitatea diferă de la om la om, de la ființă la ființă, de la specie la specie, așadar sunt noțiuni abstracte.
N-am cerut compararea între cele două zicale fiindcă numai una poate fi adevărată, deci care consideri că este aceea?
Raman la ambele ca fiind adevarate. A inzestra inseamna "a da" conform dex. Inzestrat inseamna o actiune incheiata. Valabil este si "Dumneze ne inzestreaza." Totusi nici "Dumnezeu ne-a înzestrat" nu e neadevarata. Deci tot ambele sunt adevarate si nu se exclud una pe cealalta. "Dumnezeu ne-a inzestrat si ne inzestreaza, dar nu baga in traista" pentru ca avem capacitate de gandire si membre ca sa ne putem folosi de ce ne-a dat si ne da. Concluzia mea e ca nu pui ceva extraordinar in evidenta cu intrebarea asta, decat ca omul n-are decat sa foloseasca ce a primit si primeste de la Dumnezeu. Dar ti-am raspuns pentru ca mi s-a parut totusi interesanta intrebarea ta.
În prima zicală nu Dumnezeu încheie acțiunea, el dă dar nu și bagă în traistă, deci încheierea rămâne la atitudinea fiecăruia. Se poate spune că se înzestrează, dar nu că este înzestrat; Dumnezeu dă dar nu cu de-a sila.
"În prima zicală nu Dumnezeu încheie acțiunea, el dă dar nu și bagă în traistă, deci încheierea rămâne la atitudinea fiecăruia. Se poate spune că se înzestrează, dar nu că este înzestrat; Dumnezeu dă dar nu cu de-a sila." - Dumnezeu a implementat constiinta in ADN-ul uman. Orice om o are, doar ca unii aleg sa o ignore. Si da, Dumnezeu nu da viata vesnica daca omul nu o doreste.
Dumnezeu este imparțial, nu privilegiază niciun om, nicio ființă și nicio specie. Ceea ce ține de natura omului este făcut de om, cu materie primă de la Dumnezeu.
"Dumnezeu este imparțial, nu privilegiază niciun om, nicio ființă și nicio specie. Ceea ce ține de natura omului este făcut de om, cu materie primă de la Dumnezeu." - Dumnezeu privilegiaza omul ca sa poata stapani toate vietuitoarele de pe Pamant.
Această credință este erezie!
"Dumnezeu este imparțial, nu privilegiază niciun om, nicio ființă și nicio specie. Ceea ce ține de natura omului este făcut de om, cu materie primă de la Dumnezeu." - da, cu materie prima de la Dumnezeu. Acum omul a ajuns ca un animal. Ai dreptate. Dar de fapt omul a ajuns mai rau decat un animal. Animalul nu a pierdut asa de mult pe cat a pierdut omul. Omul a pierdut prin ignoranta viata vesnica pe Pamant. A ajuns sa moara si sa se imputa si sa fie mancat de viermi ca animalele si sa se ofileasca precum iarba de pe camp. Totusi i-a ramas privilegiul de a stapani cu forta toate animalele. Inainte animalele veneau la om. Acum omul a ajuns o sperietoare pentru toate vietuitoarele de pe Pamant. Unele salbaticiuni ajung totusi sa-i manance carnea omului neatent sau dat prada animalelor sau pestilor de catre semenii lui.
Dacă omul atâta poate, atâta este. Dumnezeu nu condiționează viața, însă viața este condiționată de om.
"Dacă omul atâta poate, atâta este. Dumnezeu nu condiționează viața, însă viața este condiționată de om." - atata poate pentru ca atata a mai ramas din om: un animal cu chip de om. Dumnezeu conditioneaza viata pentru ca orice om moare fiind pacatos. Omul nu conditioneaza viata pentru ca nu poate manipula energia vietii pe care doar o stocheaza in niste containere unde-si ingheata embrionii umani, ovulele, spermatozoizii sau alte celule.
Dumnezeu dă viață veșnică(necondiționată), deci oamenii sunt cei care își condiționează viața după puterile lor.
1libercugetator1 întreabă: