| tasmania a întrebat:

Ce asteptari aveti de la comportamentul unui ortodox?

34 răspunsuri:
| Minks a răspuns:

Sa nu ma calce pe bataturi si sa pastreze distanta. In rest, ma astept sa se comporte in asa fel incat sa dea dovada ca are moralitate si constiinta.

| tasmania explică (pentru Minks):

Mi-a placut asta. E un aspect important.

| Thunderstruck a răspuns:

Nici o asteptare.

| tasmania explică (pentru Thunderstruck):

Chiar? Asta ar fi imbucurator. Dar practica - inclusiv din ce putem observa pe TPU - ne da dovada ca oamenii au anumite asteptari de la cei care se declara religiosi. Si eram curios sa vad care sunt acelea. Pentru ca de vreme ce criticati unele chestii la crestini, se presupune ca nu s-au ridicat la asteptarile voastre.

| Thunderstruck a răspuns (pentru tasmania):

Nu mai am asteptari pentru ca m-au dezamagit toti, absolut toti.

Nu inteleg de ce toti. Ca doar nu poti sa-i stii pe toti! S-apoi, trebuie sa-i iei pe oameni cum sunt ei, nu cum ai vrea tu sa fie. Fa primavara intai in sufletul tau si o sa vezi ca se vor mai dezmorti si altii in juru-ti. Nu mai fi dezamagit - e greu sa lucrezi cu oamenii. Fii generos si cu inima larga; ai intelegere pentru semeni, ca suntem frati intru umanitate. Cele bune!

| Thunderstruck a răspuns (pentru tasmania):

Vroiam sa zic ca toti pe care i-am cunoscut, speram sa iti dai seama. Oricum, ai dreptate, erare humanum est.

Corect. Cine zice ca n-are greseala - chiar daca e ortodox - minte cu nerusinare. Incearca sa iei si tu partea plina a paharului fiecaruia - fiecare pastreaza ceva bun in suflet, chiar daca prin comportament nu te-ar lasa niciodata sa intrevezi macar asa ceva. Toti avem scaderi - important e sa nu staruim in ele. Numai bine!

| rocco09 a răspuns (pentru Thunderstruck):

Na, ca sa vezi, si de tine nu ai fost dezamagit niciodata?

| Narfundo a răspuns:

Un om ce se impotriveste masturbarii si tuturor pacatelor.El risca sa ajunga un misogin dependent de manipulare.Atat de dependent incat se poate transforma intr-un homosexual.Ciau

| tasmania explică (pentru Narfundo):

Mi-ai adus aminte de aia cu : "Doamna, n-aveti cumva sa-mi dati si mie un pahar cu apa? Ca mi-e o foame de n-am unde dormi la noapte". Ce ai scris aci e deductie proprie sau ai gasit-o pe undeva? Ca suna prea ciudat - cel putin partea de final. Prima parte as intelege-o, desi cred ca era suficient sa amintesti doar de "toate pacatele", fara nominalizari si concretizari. Restul insa nu are legatura cu intrebarea si nu ma mai obosesc sa analizez ce si cum. Multam de raspuns, oricum!

| Narfundo a răspuns (pentru tasmania):

Amice masturbarea nu-i buna.I-a analizeaza tu frumusel raspunsul asta si gandeste-te.PA

| tasmania explică (pentru Narfundo):

Nu e, dar putea fi inclusa in categoria "toate pacatele". Ca altminteri trebuia sa enumeri mai multe astfel de devieri de la o viata normala fiziologic. Da' nu-i bai.

| Maomau a răspuns:

Sa se comporte ca un om normal, adica ca un ateu!

| tasmania explică (pentru Maomau):

Sa se comporte ca un OM, da. De acord. Ca inainte de toate trebuie sa fim oameni. Raspunsul tau, pe langa problemele gramaticale, are si neajunsul ca nu poate fi corecta - cum ar putea un om religios sa fie ateu? E o complicatie logica absurda. Deci argumentatia ta pica.

| Maomau a răspuns (pentru tasmania):

La capitolul logica se vede ca esti un credincios!
Daca ai fi rational asa cum sunt ateii, ai intelege ca ti-am raspuns la intrebare si in intrebare era vorba despre COMPORTAMENT, si nu despre "posibilitatea de a fi"!

| tasmania explică (pentru Maomau):

Inteleg ce vrei sa sugerezi. Dar eu te intreb inca o data: cum ai vrea sa se comporte un credincios ca un necredincios? Eu am vrut sa aflu concret ce fel de comportament ati vrea sa gasiti la un ortodox in relatia cu voi, cu societatea de azi. Si imi spui ca ar trebui sa se comporte "normal, ca un ateu". Unde vezi logica a ceea ce ai spus?

| 3xfemeie a răspuns:

Eu nu am inteles exact intrebarea. Te referi la cei care traiesc cu credinta in Dumnezeu sau la toti(ma refer aici si la cei care fac parte din categoria asta doar prin faptul ca au fost botezati )?

| tasmania explică (pentru 3xfemeie):

Nu stiu cam cati sunt ortodocsi pe forum - eu sunt un user nou p-aici. Si eram curios cam ce fel de oameni credeti ca sunt ortodocsii, cum ii vedeti voi, cum ar trebui sa se comporte in societatea de azi. Si ma refer la toti ortodocsii: si practicanti si nepracticanti (fiindca si acestia au o datorie a constiintei si a sufletului pentru faptul ca sunt botezati si fac parte din Trupul lui Hristos, adica din Biserica).

| 3xfemeie a răspuns (pentru tasmania):

Eu sunt ortodoxa. Si as putea sa spun multe, dar ma tem ca nu incape aici. Faptul ca vad in jur oameni (chiar si preoti ) care nu sunt pe aceeasi lungime de unda cu mine( ma refer la exemplele negative) nu ma face sa-mi reneg religia. Importanta este relatia pe care vreau eu sa o am cu Dumnezeu. Si un singur exemplu : Ce asteptari sa am de la vecina mea, care crede ca postul inseamna doar abtinerea de la anumite alimente? Vezi, de asta nu vreau sa generalizez.
Probabil ca de la astfel de exemple au ajuns unii sa creada ca a fi credincios inseamna a fi incuiat.

| tasmania explică (pentru 3xfemeie):

Este corect: Biserica vazuta este formata din oameni si toti suntem pacatosi. De aceea e important sa intelegem ca Biserica este una, iar credinciosii sunt multi. Nu are sens sa te superi pe cativa semeni si sa renunti la credinta, chiar daca ai trait anumite dezamagiri din partea acelora. Numai relatia ta cu Dumnezeu te poate face sa-L cauti in alta parte. E foarte ziditor sa citesti marturiile unor oameni de diverse credinte care au descoperit bogatia si adevarul Ortodoxiei si care au venit sa-L cunoasca pe Hristos in mijlocul Bisericii Sale. Sa vezi ce frumos vorbesc despre viata in Hristos. Si sunt multi care au intuitii involuntare despre frumusetea si bogatia spirituala a Ortodoxiei. Am fost cu doi prieteni - de alta confesiune si de alta nationalitate - la o priveghere: au stat 3 ore jumatate in genunchi la slujba si au spus apoi ca le-a placut nemaipomenit de mult. Desi nu mai fusesera la ortodocsi la slujbe. Si nici nu vorbeau romaneste.
Nu trebuie sa te smintesti daca vezi si lucruri nepotrivite - fiecare om va da seama de cele ale lui; toti suntem frati intru Hristos, dar si in Adam si Eva. Si fiind frati, nu avem caderea de a-l judeca pe cel de langa noi - nu noi avem o astfel de autoritate. Hristos este Judecatorul cel nemitarnic. Desi nu El ne judeca propriu-zis, ci constiinta noastra - pe care am incercat de multe ori sa o adormim sau sa o pacalim pentru a ne face mendrele in viata pamanteasca. Ea inregistreaza insa tot ce facem si va da "registrele" la Judecata. Cand nimeni nu se va mai putea da dupa deget si nu va mai putea face aranjamente sau diverse cazuistici.
Vecina are si ea partile ei bune. Trebuie compatimita pentru cele negative - care trebuiesc acoperite, dupa exemplul Parintilor Patericului. Ei spun despre fiecare om numai faptele cele bune ale aceluia, ocolindu-le pe cele rele - desigur ca ei se si rugau indelung pentru indreptarea acelora.
Si noi suntem de vina - deopotriva credinciosi si preoti - ca sunt oameni care nu au ajuns la dreapta intelegere a modului de viata in Hristos. Noi nu ne straduim sa fim cum trebuie si sa-i invatam si pe altii care nu stiu si care ar avea nevoie de un sfat si de un model. Lor trebuie sa li-L aratam pe Hristos - sfatuitorul si modelul prin excelenta. Numai ca trebuie sa-L facem cunoscut mai mult prin fapte, iar noua ne e greu sa si vorbim. Ce sa mai zicem despre faptuire. E de datoria noastra, a Bisericii, a adunarii (ekklesia), sa-i ajutam - dupa cum, probabil, si pe noi ne-au calauzit altii spre lumina Evangheliilor.
Cei care ii considera pe crestini - sau pe unii dintre ei - incuiati, ar trebui sa mai ia cate o carte in mana si sa studieze ce inseamna traiul ortodox. Nu poti cunoaste Ortodoxia numai dupa credinciosi - oameni cu scaderi, ca toti oamenii. Daca vrei sa patrunzi esenta, cauti, intrebi, bati si ti se va descoperi. De aceea e usor sa recunosti pe un forum cine intreaba pentru a lua aminte si cine intreaba doar pentru senzatii.
Cele bune!

| 3xfemeie a răspuns (pentru tasmania):

happy Cele bune si tie!

| rocco09 a răspuns:

Depinde de ortodox, daca e Iosif Trifa sau Traian Dorz am asteptari mari, daca e Becali ...la ce sa te astepti!

| tasmania explică (pentru rocco09):

E un punct de vedere. Multam de raspuns!

| ManStrong a răspuns:

Daca e om te poti astepta si la lucruri bune, altfel e greu de prevazut.

| unul1 a răspuns:

Sunt milioane de ortodoxi in lumea aceasta... exista ortodoxi oameni de stiinta, exista ortodoxi hoti etc.

| tasmania explică (pentru unul1):

Inteleg pozitia ta. Dar la ce fel de comportament te-ai astepta TU de la un ortodox? Si puteti da exemple de situatii concrete.

| unul1 a răspuns (pentru tasmania):

Munceste, nu fura, nu ucide alti oameni, nu batjocoreste, are respect fata de ceilalti oameni, este tolerant fata de celelalte grupuri de oameni adica nu este rasist. Daca vrei sa ne referim si altele gen postul care a fost facut mai mult sa mai renunti la unele obiceiuri alimentare proaste (dupa cateva saptamani de post alimentar mai dai o pauza stomacului tau de la tot felul de mancaruri proaste), sa dedici mai mult timp meditatiei si sa revin la postul alimentar, acest post se refera si mai mult la puterea de a renunta la un aliment ce-ti place mai mult (nu neaparat carne, oua etc) pentru ca sa iti imbunatatesti stapanirea de sine. Chestia cu nu lucra in zilele de sarbatoare e mai mult pentru dictatorii, imparatii de pana in secolul 20 care erau si credinciosi pentru a nu-si pune oamenii la lucru pana la epuizare atata timp. La categoria asta putem continua mult cu astfel de exemple dar nu are rost.

Asa da raspuns. Principial, sunt de acord, cu mici amendamente: a. postul nu "a fost facut mai mult sa mai renunti la unele obiceiuri alimentare proaste", desi are si o valoare medicala. Postul este o unealta - alaturi de altele: rugaciune, milostenie, pace s.a.m.d. - spre intarirea legaturii dintre om si Ziditor. Postul nu se refera numai la trup, ci si la suflet; exista deci si un post sufletesc - abtinerea de la fapte, vorbe si ganduri urate. Postul trupesc intareste trupul spre nevointa si are rolul de a diminua lupta omului cu patimile carnale - incearca numai sa faci 10 metanii cu burta plina. Iar postul sufletesc, complementar si absolut necesar celui trupesc, ajuta la urcusul duhovnicesc - in straduinta omului de a ajunge dupa chipul si dupa asemanarea lui Dumnezeu, de a fi un dumnezeu prin har, prin asemanare (la asta sunt chemati oamenii in Ortodoxie). b. Ziua Domnului se cuvine a fi serbata duhovniceste, adica prin participarea la Cuvantul lui Dumnezeu si la Impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului. Adica la slujbele Bisericii. Zilele de sarbatoare sunt dedicate lui Dumnezeu, astfel incat omul mediteaza si citeste carti sfinte, se cerceteaza pe sine si se roaga pentru sine, pentru prieteni (daca e undeva mai sus, se roaga si pentru dusmani). Si asta e numita odihna activa - exact cum e si cazul zilei ultime a creatiei, cand Dumnezeu S-a odihnit de lucrul Sau, dar in mod activ. Sigur, ziua de sarbatoare devine si un prilej de refacere a fortelor slabite de munca din celelalte zile - ca si vitele se odihnesc, daramite omul.

| unul1 a răspuns (pentru tasmania):

Eu ma refeream in comentariul meu dintr-o perspectiva mai practica gasind si un alt scop in afara de cel al mantuirii.

Inteleg asta, dar crestinul orice ar face trebuie sa faca in Hristos. Cu constiinta ca Hristos este de fata. Si in perspectiva vietii vesnice. Dobandirea Duhului Sfant si a vietii vesnice ar trebui sa fie unicul scop al vietii crestinului. "Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si toate celelalte se vor adauga voua".

| savvy12 a răspuns:

Sa fie un exemplu.

| tasmania explică (pentru savvy12):

Merge. As fi crezut ca dati raspunsuri mai detaliate, dar e fain si asa. Multam de raspuns!

| Arikumo a răspuns:

Am foarte multi prieteni crestini, si pot spune ca sunt foarte de treaba.
Nu poti cataloga un om dupa religie, asa cum exista atei rai, exista si crestini rai.

Întrebări similare