| Birjaru a întrebat:

Daca lumea are maxim 10000 de ani de ce pot fi observate astazi fenomene astronomice care s-au intamplat cu mult timp inainte de 8000 BC dar care ajung sa fie observabile doar astazi? (pentru ca acum ajunge lumina la noi).

Răspuns Câştigător
| victorr_3274 a răspuns:

Se spune ca varsta universului e de aproximativ 13.75 miliarde de ani, adica atata timp a trecut de la presupusul Big Bang. Pamantul are aproximativ 4.54 miliarde de ani. Atunci cand privesti la distante mari de multi ani-lumina in spatiu, de fapt examinezi trecutul. Daca am avea un telescop destul de puternic, am putea vedea fenomene aproape la fel de vechi ca big bangul, daca am putea privi la o distanta atat de mare. Spatiul si timpul au o stransa legatura intre ele. Deplasarea in spatiu cu o viteza mai mare decat cea a luminii devine o calatorie in viitor.

19 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Martzian se crede mai destept decat toti astronomii, care dupa el sunt suficient de tampiti sa creada prostia ca universul are miliarde de ani. Asta e hybris curat, i-a spalat cineva capul ca Biblia e adevarata la modul literal si acum si-a luat-o-n cap. Putina modestie si putina relativare a opiniilor personale nu i-ar strica. Ce e mai absurd de crezut? Ca la universitatile la care se preda astronomia se vand minciuni sfruntate sau ca Martzian si secta lui au zbarcit-o? Prea ii crede prosti pe profesorii universitari de astronomie. El e un exemplu de ce face spalarea creierului dintr-un om care pretinde ca gandeste rational.

| CoquineNoire a răspuns:

Nu stiu ce ai fumat de vezi asa ceva, dar vreau si eu, birjarule.

Răspuns utilizator avertizat
| RAY a răspuns:

Poti fi observate fenomene de miliarde de ani nu de mii de ani

suntserios
| suntserios a răspuns:

Cine ti a spus ca lumea are doar 10000 ani?

| martzian a răspuns:

Ne dai un astfel de exemplu?

| Birjaru explică (pentru martzian):

Supernovele

| martzian a răspuns (pentru Birjaru):

Nu sunt un expert in domeniu. Tu esti? Din umilele mele cunostinte, aceste supernove chiar CONFIRMA existenta unui univers tanar. Cum? Pai daca luam in calcul frecventa cu care apar (1 la 25 de ani) si numarul maxim al celor observate (in ideea in care ramasitele lor ar trebui sa se observe milioane de ani) inmultim si avem mii de ani, in nici un caz milioane.

| Birjaru explică (pentru martzian):

Nu trebuie sa fii expert in domeniu. Ramasitele lor chiar se observa pentru mlioane de ani. De ce crezi tu ca apar supernove dor 1 la 25 de ani in tot universul? (Nu ca ar avea vreo relevanta) De unde va luati voi informatiile astea?

| martzian a răspuns (pentru Birjaru):

Creationistii au spus de mult ca nu se poate altfel (decat ca pamantul asa aiba mii si nu milioane de ani), luand in calcul estimarile proprii, bazate pe o Carte care constant a fost cu un pas inaintea stiintei. Mai nou si oamenii de stiinta incep sa isi ajusteze numerele. Chias si daca luam maximum de care ei trag ca sa mai castige niscai anisori, tot nu ajungi la milioane...

"Most galaxies have a supernova every 25 to 100 years, so it’s remarkable to have a galaxy with two supernovae discovered just 16 days apart," says Stefan Immler of NASA’s Goddard Space Flight Center. In 2006 Immler used NASA’s Swift satellite to image two supernovae in the elliptical galaxy NGC 1316, but both of those explosions were Type Ia events, and they were discovered six months apart."

| Hombre a răspuns (pentru martzian):

Uite Eminescu iti da un exemplu.
La steaua care-a rasarit
E-o cale-atât de lunga,
Ca mii de ani i-au trebuit
Luminii sa ne-ajunga.

Poate de mult s-a stins în drum
În departari albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre,

Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie:
Era pe când nu s-a zarit,
Azi o vedem, si nu e.

| martzian a răspuns (pentru Hombre):

Mi-ai depasit asteptarile. happy

Pai de ce ma te-am dezamagit, asa cum crezi in biblia literara si povestile ei despre istoria romantata a evreilor, in Isus si bla bla bla, in Eminescu de ce nu crezi, mai cu seama ca e de-al tau? A nu intelege ca poezia lui Eminescu ti-am pus-o ca pe o cercetare stiintifica, ci ca pe o gandire stralucita la acea vreme cand a fost scrisa.

Nu am spus ca m-ai dezamagit "ma", ci ca mi-ai depasit asteptarile. Adica nu ma asteptam la o asemenea profunzime... tongue

"in Eminescu de ce nu crezi, mai cu seama ca e de-al tau" Serios? Cu limitata mea cultura generala nu stiam ca a fost crestin (nascut din nou, daca intelegi termenul). Poate ne spui mai multe.

De-al tau in sensul de roman frate, ce-ai patit, (sau esti evreu) se subantelege din moment ce in postare am spus de "istoria romantata a evreilor" si in nici un caz m-am referit la apartenenta religioasa a lui Eminescu.

Pai chiar, de unde sa fi tras concluzia ca sunt roman? happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Lumea nu are 10000 de ani. mai citeste sa nu te faci de rusine.
da, putem vedea fenomene din trecut pentru ca acum ajunge lumina la noi. Unele stele pe care le vezi cu ochiul liber sunt de fapt asa cum erau acum miliarde de ani. azi ar putea fi moarte.

Răspuns utilizator avertizat