Sunt două contradicții aici:
1 tu ești un UnAltVirginTristȘiDisperat ce năzuiește spre nirvana așa că ori nu ești disperat, ori ne minți cu nirvana ta cu tot
2 "nirvana. se obține prin eliberarea de dorință. Dar eliberarea de dorință nu este și ea o dorință". Nu e o dorință (neîmplinită) e fapta/acțiunea ta decisivă de a duce la bun sfârșit un țel
Budha in sine este considerat zeu, atunci despre ce vorbim aici? totul e o prosteala mare dar na, e liber fiecare sa creada in ce vrea! totusi daca crezi in Dumnezeu ai sanse mai mari sa ti se implineasca ceva decat intr-o piatra cioplita...
Nu e considerat zeu in budismul traditional, nu a fost niciodată, e văzut ca un om iluminat, care a atins nirvana, o stare de eliberare completă de suferință și de ciclul reîncarnărilor. De asemenea, budismul nu respinge alte religii, ci promovează un spirit de toleranță, dialog și căutare personală a adevărului. Nu cere exclusivitate și nu se consideră singura cale, ceea ce îl face una dintre cele mai deschise religii din lume. Vezi, nu face ce faci tu, sa invalidez sistemul de credință al altor persoane, mai citește și tu o carte, mai "iluminează-te" puțin. Dumnezeu e unul singur, diferența constă în drumul parcurs în a-L cunoaște.
Dragul meu Pavelică,
vorbești în totală necunoștință despre lucruri care te depășesc!
Budha nu este considerat zeu și nici nu a fost considerat. Budha a fost un om înțelept care a dat sfaturi despre mântuire. El a trăit cu 600 de ani înainte de Iisus și se presupune că Iisus a cunoscut învățăturile lui Budha.
Budha este considerat precum un sfânt în religia creștină, (Ilie, Moise, Avram, etc...), asta ca să fac o comparație cât de cât.
Dacă ai citi Biblia și învățăturile lui Budha o să ți se cam "clatine universul"
Afla ca cunosc biblia chiar foarte bine si sunt un crestin care aplica tot ce tine de crestinism, asa ca nu-mi spune mie ce se clatina si ce nu! si apropo de biblie, nu stiu ce biblie citesti dar nu cea originala asta e sigur pentru ca acolo budha nu este mentionat! si da stiu ca budha nu este un zeu dar am zis asta ca multi se inchina lui si il venereaza... si acum ca ai aflat si asta scuteste-ma de aberatiile tale si nu ma mai baga in seama! ai ceva de zis raspunde-i celui care a pus intrebarea, nu te mai baga in seama ca musca in c a c a t!
Auzi băi habotnicule, ai făcut afirmații total false și am fost obligat să îți răspund că altfel mă piș pe biblia ta cea originală din limba aramaică și pe toată credința ta de c a c a t!
Il duceai la scoala cand era mic, de ii zici ''Pavelica''? Ti s-a clatinat universul degeaba, nu ai inteles nici macar deosebirea dintre mantuire si nirvana.
Ai fost cu el la băi? Ca ziceai ceva de băi.
Te-ai trezit și tu băi franzelă?
Dacă aveai ceva de spus pe subiectul topicului poate că te băgam în seamă dar văd că te duce capul și pe tine la fel ca pe habotnicul celălalt...
Hai marș și vezi de drum!
Siddhartha Gautama buddha fondatorul budismului (buddha este si un titlu in budism) nu este considerat un zeu si nici el nu s-a considerat zeu. Buddha (Siddhartha Gautama) s-a considerat un om care a atins iluminarea si asta cred majoritatea budistilor de azi, un iluminat, un lider spiritual, in budism bine inteles.
Budismul este o religie non-teista, nu are un zeu suprem creator. Exista deitati in budism dar nu un zeu a tot puternic care a creat totul.
Este bine in viata sa ai Referinte si puncte de Observatie bune. Intelepciunea care arata functiunea exista insa printre atatea observatii si referinte se poate ajunge si la niste paradoxuri.
În cazul menționat de tine, dorința este echivalentul unei intenții care nu are în centru plăcerea, ci meditația, ideea de a oferi ajutor etc.
E lipsita de egocentrism și nici nu ajunge să producă suferință.
Btw, în caz că ai nevoie de suport emoțional și vrei să discuți cu cineva, te pot ajuta cu partea psihologică(asta urmează să studiez) și relațională. Am văzut în întrebările anterioare ca ai avut gânduri de suicid chiar de ziua ta. îmi pare rău că îți este greu.
Mulțumesc mult! Acum sunt bine, din fericire.