| RataFlavius2 a întrebat:

Bună,TPU! Am mare nevoie de ajutorul vostru. Sunt la liceu, am 15 ani și am 53kg, 1.68 cm inalțime. Aș dori să fac masă musculară doar că timpul nu îmi permite să mă duc la sală. Arăt asemenea unui bebeluș la chip și vreau să schimb asta la mine. M-am săturat să fiu jignit pentru faptul că sunt slab. Aș dori un program cu ce antrenamente ar trebui să fac și în ce zile, la ce ore să mănânc, etc. Mulțumesc anticipat!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Pai nu ai timp sa faci 1 ora de sala de 3-4 ori pe saptamana?
Fara greutati si exercitii specifice nu vei pune masa musculara pe tine de calitate, adica daca vei incepe sa mananci mai mult vei pune grasime probabil, depinde foarte mult de tipul tau somatic. Oricum dupa cum te-ai descris esti un tip somatic in categoria ectomorf cel care ia foarte greu in greutate dar cand pune, pune masa de calitate.
Frecventand ceva ani salile de forta am vazut destui ca tine care cu multa rabdare si efort au ajuns sa arate facuti precum in sculpturile antice grecesti, adica aproape de perfectiune ca si aspect si masa, dar asta cu mult antrenament, cu odihna specifica cu exercitii bine executate.
Faptul ca esti ectomorf are si parti bune faptul ca poti manca cam orice, eu de ex. m-amchinuit sa slabesc 5 kg in cam o luna si am pus 2 intr-o saptamana, eu fiind endomorf cu usoare accente de mezomorf.
La tine e bine ca poti manca linistit orice, partea nasoala pentru tine este ca pui greu greutate pe tine.
Este nevoie de sacrificii prietene in viata, nu se castiga nimic usor caci vorba englezeului CE SE CASTIGA USOR SE PIERDE USOR.

| eugenl a răspuns:

Salut! In clasa a 12-a, cand am dat bac-ul la sport, in fiecare zi incercam sa fac piramida chinezeasca: 1 flotare, 1 genuflexiune, 1 abdomen, 2 flotari, 2 genuflexiuni, 2 abdomene si asa mai departe pana la 10 si inapoi. La inceput nu stiu daca vei ajuge pana la 5, dar pe masura ce exerzezi vei face din ce in ce mai mult din piramida.

| Violleta2022 a răspuns:

Sala NU este indicata pentru copii sub 20 de ani, deoarece blocheaza si inhiba dezvoltarea in inaltime.
saal este recomandata dupa varsta de 20 de ani, acnd cresterea ta in inaltime este incheiata.
Hotaraste-te ce vrei, sa ramai un pitic de 1.68m dar cu muschi, sau sa cresti in inaltime?
Sincer, pe noi fetele ne lasa rece muschiuletii vostrii, dar de ales ne alegem barbati inalti si foarte inalti, ca ne place sa purtam tocuri si nu vom alege un pitit niciodata, ca sa mergem cocosate.

| Violleta2022 a răspuns:

Sala poate afecta cresterea printr-un mecanism mult mai complex: cresterea in masa musculara mobilizeaza prea multe proteine si nu mai raman suficiente ca sa sustina cresterea in inaltime.
Iar regimurile hiperproteice inhiba cresterea in inaltime, fiindca inhiba secretia de hormon de crestere.
Prin urmare, in adolescenta trebuie sa alegi intre muschi mari sau crestere in inaltime.
NU orice sport ajuta cresterea in inaltime, unele o inhiba (in special cele care includ masa musculara mare sau efort excesiv ca gimnastica ori lucrul la sala cu greutatile).
Favorizeaza cresterea in inaltime mai ales sporturile in aer liber (expunerea suficienta la soare este foarte importanta), cele care includ alergare si sarituri, precum si inotul, fiindca apa anuleaza gravitatia si lasa libere cartilajele de crestere.

Citeste aici, un caz concret, al unui baiat care nu a mai crescut in inaltime deloc, din cauza mersului la sala:

https://www.tpu.ro/......cineva-de/

Sper sa decizi cu creierul, inainte sa regreti toata viata ca ai ramas un pitic.

| Donsavas a răspuns:

La 15 ani esti inca in dezvoltare, nu au de ce sa comenteze oamenii cand tu de acum începi să te formezi

| BilaRomânească a răspuns:

Ia-ți două guntere de la Decathlon de 5 kile și ridicale până te găsesc dracii, după bagă flotări până când cazi lat și îți cântă popa

| Alexandru197 a răspuns:

Salut eu folosesc aceste exercitii acasa :
https://www.youtube.com/watch?v=nvPW0v5hnZQ
sau uitate le acest baiat https://www.youtube.com/watch?v=uFqv1-VvfCQ