anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce este nanismul?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
Antonia_4818
| Antonia_4818 a răspuns:

Dimensiuni anormal de mici ale inaltimii in raport cu inaltimea medie a indivizilor de aceeasi varsta si de acelasi sex.
Cauze: ---> Trebuie facuta deosebirea intre nanismele ale caror cauze sunt antenatale si cele care debuteaza (sau care sunt evidentiate) dupa nastere. Printre cauzele antenatale se afla: intar­zierea cresterii intrauterine, anomalii cromozomiale care conduc la diverse malformatii (sindrom al lui Turner, triso­mie 21 ), unele anomalii osoase, constitutionale(dintre care cea mai frecventa este acondroplazia- boala genetica ce afecteaza scheletul). Printre cauzele de nanisme cu debut post­natal se numara anomaliile endocrine, cum ar fi insuficienta hormonului de crestere, hipotiroidia (absenta seu deficienta glandei tiroide), sau, mai rar, hipercorticismul (cresterea excesiva a cantitatii unuia sau mai multor hormoni corticosuprarenali). Unele boli sunt uneori responsabile de nanism. Malnutritia si carenta afectiva pot sta si ele la originea unui nanism.


Tratament - Trebuie aplicat un tratament al cauzei atunci cand este posibil. In unele cazuri sunt in curs incercari terapeutice de utilizare a hormonului de crestere insa acestea sunt recente, iar reculul lor este insuficient pentru a se putea sti care va fi inaltimea definitiva a copilului.

2 răspunsuri:
mlm
| mlm a răspuns:

Nanismul sau nedezvoltarea staturala este de obicei consecinta secretiei in­suficiente de hormon somatotrop. Deficitul de hormon de crestere este determinat de leziuni tumorale sau netumorale. Din prima categorie fac parte chisturi sau tumori situate in hipofiza sau in afara ei, cum este cazul craniofaringiomului, care insoteste frecvent nanismul. Tumorile hipofizare perturbeaza cresterea, dar pot produce si alte manifestari: diabet insipid, obezitate, tulburari vizuale. in cea de-a doua categorie sunt cuprinse, leziunile netumorale, inflamatorii ale hipofizei (encefalite, meningoencefalite) si bolile degenerative ale sistemului nervos. in afara categoriilor mentionate, mai exista un al treilea grup - acela al nanismelor idiopatice, denumite astfel deoarece mijloacele de investigare nu reusesc sa descopere cauza.
Copii care se nasc cu nanism se nasc cu o greutate normala, dar dupa varsta de 1 an cresterea incetineste.
Capul este mic la fel si extremitatile (acromicrie), iar celelalt parti ale corpului se dezvolta proportional.

Anna
| Anna a răspuns:

Am consultat dex-ul.Asadar,nanismul este: 1. Anomalie caracterizată prin creştere insuficientă în înălţime raportată la media vârstei şi a speciei sau a rasei respective.
2. Încetinire sau oprire a creşterii plantelor ca rezultat al unor condiţii nefavorabile sau al acţiunii unor agenţi patogeni