| user5493 a întrebat:

Cum se poate regresa fibroza hepatica de la un stadiu F1-2, pentru ca am auzit ca ea poate regresa, ffind reversibila pana-n F4? ce trebuie respectat? regim? hepatoprotectoare? sau altceva? apreciez orice raspuns...multumesc.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Nu exista acum nimic care sa fie demonstrat ca duce la regresia fibrozei. Practic cazurile cu regresie sunt foarte sporadice, aparent complet intamplatoare. daca hepatita este suficient de activa, te poate ajuta tratamentul retroviral. Daca replicarea este mica, acesta este complet ineficient.
Regimul alimentar si de viata este extrem de important (cel mai importnat). Trebuie sa mananci la ore fixe, doar mancare gatita in casa, fiarta sau inabusita. Sa nu mananci/folosesti conserve din comert (mezeluri, bulion, legume la cutie, carne afumata sau conservata). Sunt permise numai conservele facute in casa fara conservant (doar sterilizate). Trebuie evitata carnea de porc (poti manca ocazionala de 2-3 ori pe luna carne foarte slaba, fiarta sau pe gratar). Sunt interzise prajelile de orice fel, dulciurile concentrate (poti manca fructe sau prajituri facute in casa cu fructe, branzeturi, etc). Nu sunt permise sucurile din comert, ci numai cele facute in casa. E important ca mancarea sa fie bine fiarta si cat mai proaspata. Nu i voie sa consumi alcool (poti consuma de 1-2 ori pe an o jumatate de pahar de vin sau bere sau 30 ml de tarie), nu ai voie sa fumezi, sa consumi droguri de orice fel. mare atentie la medicamente de toate felurile. In principiu nu lua decat medicamente absolut necesare. Evita la maxim antialgicele, antiinflamatoarele, sedativele (nu lua paracetamol sub nici o forma). Trebuie sa dormi suficient (8 ore din 24), si regulat (adica sa te culci cam la aceeasi ora), nu ai voie sa pierzi nopti, etc. Evita pe cat posibil stresul inutil. Vaccineaza-te impotriva gripei anual si impotriva oricaror afectiuni pe care inca nu le-ai facut (o gripa va cauza leziuni severe hepatice). Ai grija sa fii normoponderal si sa faci exercitiu fizic zilnic suficient. Poti lua hepatoprotectoare, dar regimul e mai important. Cel mai eficient hepatoprotector de pe piata este silimarina, doar ca trebuie sa mai alternezi hepatoprotectoarele, asa ca cere-i medicului tau de familie sa-ti prescrie cure de hepatoprotectoare.

| user5493 explică (pentru Brigaela):

Pai incerc sa tin toate acestea.eu inainte mai consumam coca-cola in exces. poate si de aia e fibroza, ca am auzit ca in general un om fara infectie are F0-F1.eu nu pot lua tratament ca am viremia sub 600u/ml, desi as vrea, nu pot face dosar si de asta intrebam ce pot face daca nu pot lua antivirale orale sau interferon, desi as vrea? multumesc

| Brigaela a răspuns (pentru user5493):

Nu inteleg de ec ai vrea sa iei interferon si antivirale orale, de vreme ce este demonstrat ca nu te-ar ajuta absolut deloc, ele omorand doar virusurile care se replica (adica care apar la viremie). Ai suporta reactii adverse (inclusiv cresterea gradului fibrozei) si nu ai avea absolut nici un beneficiu. Nu intelg de ce ai vrea asa ceva.
Cu siguranta Coca Cola este cauza pentru acre ai fibroza si fiind provocata de aceasta, nu are cum sa mai regreseze

2 răspunsuri: