| Celentano1 a întrebat:

De ce mi-a cazut plomba de la masea dupa 2 luni de cand am pus.o? Acum va trebui sa platesc iar sa imi puna alta?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| stlucian a răspuns:

NU! Un stomatolog priceput NU lasa asa ceva! Pentru ca desi nu sunt de specialitate cariile se extind si la dintii/maselele sanatoase chiar daca sunt acoperite de o plomba.Asta normal in timp dar cu, sa zicem, rezultate devastatoare pentru sanatatea danturii.O carie la baza e mai rea decat una vizibila si evident mai usor de tratat.
Cum am spus cauta un stomatolog bun(in general tanar care nu s-a plictisit de meserie si o face cu placere cum am avut eu norocul).
Nu spun ca cei cu experienta nu sunt buni dar poate au mai uitat cate ceva sau pur si simplu sau cam plictisit de lucrari bune si de calitate.Sa nu uitam ca toata munca lui mai depinde si de tehnicianul(daca e nevoie) care-l ajuta.La fel si o asistent/a priceput/a tine de performantele lucrarii(in cazul tau plombei)

De la dinti pot aparea probleme de inima/stomac/etc. si nu in ultimul rand stres/surmenaj care sa fim obiectivi nu le dorim.

Dece sa nu dormi linistit(personal am patit-o) CA MAINE/noaptea nu te "deranjeaza" dintele/maseaua.

O ingrijire a danturii e ca si cum te speli pe maini inainte de masa poate mai importanta decat acest lucru!

Nici un stomatolog nu o sa-ti ceara sa te speli pe dinti dupa fiecare masa(asta ar fi ideal) dar macar o data pe zi e necesar si sa nu uiti ca acest lucru l-au facut/inventat chinezii.În Imperiul chinez au fost inventate circa 1.500 d.Hr. primele periuțe de dinți cu perii. Dar Desoperiri arheologice în morminte egiptene datate circa 3.000 î. d.Hr. dovedesc, că prima periuță de dinți a fost un mic băț care se mesteca. A fost de fapt bucata subțire a unei crengi, care a fost defibrată la un capăt. La unele popoare primitive, asemenea bețișoare se folosesc și azi

13 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
O plombă are garanție 6 luni până la un an de zile.
Mergi și pune plombița, gratuit!
Pa, pa.

| Prezidentul a răspuns:

Este important sa ai grija de sanatatea dintilor. Si eu am avut o plomba la molar, care a cazut. Da, va trebuii sa pui alta. Depinde insa si ce ai folosit (ma refer la alimentatie)> daca ai baut multa cola, mancat multe dulciuri, probabil ti-a picat fiind mai sensibila. Eu te sfatuiesc sa NU folosesti apa de gura, poate aduce efecte negative... Eu cred ca din cauza apei de gura mi-a picat plomba.

| neutrino a răspuns:

Daca plomba a fost pusa provizoriu, atunci este normal sa cada dupa scurt timp.

| stlucian a răspuns:

Asa cum a spus si Madayna in mod sigur daca nu a fost curatita cum trebuie caria sau nu ai respectat indrumarile stomatologului.
Pentru asemenea interventii ca de altfel pentru orice interventie stomatologica NU SE OFERA GARANTIE!

Decat daca te obisnuiesti/ sa ai stomatologul tau(costa dar merita).O plomba de 75-150 lei nu se compara cu una de 250 lei.
Cauta un stomatolog bun si daca mergi frecvent la consultatii(1 data la 3-6 luni) care costa in jur de pana in 50 lei eventual si o detartrare/albire o sa ai un doctor care o sa-si dea silinta sa ai dinti/masale sanatoase.

Personal sunt dezamagit/suparat ca al meu a plecat in UK dar m-a lasat pe mana unui profesionist ca si el(telefon/programare/conditii).

Acum depinde de cata importanta acorzi tu celor mai tari "oase" din corpul tau si care NU MAI CRESC!

Durerea e mare dar daca stii sa o previi alege UN SINGUR stomatolog(nu le place sa piarda clienti mai ales dupa ce vad ce au facut altii in gura ta)

Multa sanatate thumbs up

| Celentano1 explică (pentru stlucian):

Dar sub plomba este normal sa se mai gaseasca CARIE? sad eu asa am...

| stlucian a răspuns (pentru Celentano1):

Da daca nu a fost curatata complet si asta tine de de priceperea doctorului stomatolog aceea carie poate sa evolueze adica sa-ti manance smaltul dintelui/maselei in interiorul plombei pana ajunge la pulpa dintelui/maselei si atunci e mai greu de salvat! Urmeaza o scoatere a nervului si implicit o acoperire a "gauri"formata de carie daca e posibil!

| stlucian a răspuns (pentru stlucian):

P.S. NU SUNT stomatolog dar am aflat de aceste detalii fiind in cunostinta de cauza!

| stlucian a răspuns (pentru Celentano1):

NU! Un stomatolog priceput NU lasa asa ceva! Pentru ca desi nu sunt de specialitate cariile se extind si la dintii/maselele sanatoase chiar daca sunt acoperite de o plomba.Asta normal in timp dar cu, sa zicem, rezultate devastatoare pentru sanatatea danturii.O carie la baza e mai rea decat una vizibila si evident mai usor de tratat.
Cum am spus cauta un stomatolog bun(in general tanar care nu s-a plictisit de meserie si o face cu placere cum am avut eu norocul).
Nu spun ca cei cu experienta nu sunt buni dar poate au mai uitat cate ceva sau pur si simplu sau cam plictisit de lucrari bune si de calitate.Sa nu uitam ca toata munca lui mai depinde si de tehnicianul(daca e nevoie) care-l ajuta.La fel si o asistent/a priceput/a tine de performantele lucrarii(in cazul tau plombei)

De la dinti pot aparea probleme de inima/stomac/etc. si nu in ultimul rand stres/surmenaj care sa fim obiectivi nu le dorim.

Dece sa nu dormi linistit(personal am patit-o) CA MAINE/noaptea nu te "deranjeaza" dintele/maseaua.

O ingrijire a danturii e ca si cum te speli pe maini inainte de masa poate mai importanta decat acest lucru!

Nici un stomatolog nu o sa-ti ceara sa te speli pe dinti dupa fiecare masa(asta ar fi ideal) dar macar o data pe zi e necesar si sa nu uiti ca acest lucru l-au facut/inventat chinezii.În Imperiul chinez au fost inventate circa 1.500 d.Hr. primele periuțe de dinți cu perii. Dar Desoperiri arheologice în morminte egiptene datate circa 3.000 î. d.Hr. dovedesc, că prima periuță de dinți a fost un mic băț care se mesteca. A fost de fapt bucata subțire a unei crengi, care a fost defibrată la un capăt. La unele popoare primitive, asemenea bețișoare se folosesc și azi

| Madayna a răspuns:

Pentru ca a fost pusa de mantuiala, trebuie sa-ti pui alta.

| Celentano1 explică (pentru Madayna):

Crezi tu ca este de mantuiala? Plomba mea este intr-o parte a maselei pe exterior., sad nu este fix pe jumatate eu cred ca de aia a cazut crying(

| Madayna a răspuns (pentru Celentano1):

Daca ai dat 50 lei e evident de ce a cazut, e materialul prost. O plomba cu un material bun si durabila costa minim 100 lei.

| Kirito21 a răspuns:

Poate ca plomba nu a fost pusa bine sau poate ca nu ai respectat recomandarile stomatologului; acum nu avem cum sa stim sigur deoarece nu ai dat mai multe detalii cum ar fi cat te-a costat plomba (sa nu cumva sa iti fi pus doar un pansament provizoriu), cum ti-a cazut (in timp ce mancai sau mestecai guma etc).

| Celentano1 explică (pentru Kirito21):

M-a costat in juur de 50 de lei., si mi-a cazut in timp ce mancam o felie de pizza acum 3 zile,. Medicul dentist mi-a recomandat doar sa nu mananc in primele 3-4 ore si doar atat.Si sigur este plomba 100%, nu este pansament pentru ca,/ cunosc si eu astea. Chestia este ca nu pot manca ca ma doare ingrozitoor sad

| Kirito21 a răspuns (pentru Celentano1):

Pai nu este de mirare ca ti-a cazut asa de repede; pret atat de ieftin inseamna material prost. Eu mi-am plombat o masea in ianuarie si m-a costat doar plomba 200 lei plus tratamentul si toate celelalte m-a ajuns in total la 350 lei. Nervul il mai ai la masea? Nu este normal sa mai ai carie sub plomba deoarece maseaua trebuie curatata complet inainte de plombarea definitiva. Sfatul meu ar fi sa iti cauti alt medic stomatolog.